ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τρεις θάνατοι από επιπλοκές της γρίπης μέσα σε μια εβδομάδα

Στο ίδιο διάστημα, 21 ασθενείς με γρίπη εισήχθησαν στην εντατική.

Τρεις θάνατοι από επιπλοκές της γρίπης μέσα σε μια εβδομάδα

Εντείνεται η έξαρση της εποχικής γρίπης, με συνεχή άυξηση των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων αλλά και των ασθενών που παρουσιάζουν επιπλοκές.

Κατά την δεύτερη εβδομάδα του 2019 (7–13 Ιανουαρίου) αναφέρθηκαν στο Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) 21 σοβαρά περιστατικά γρίπης, τα οποία νοσηλεύτηκαν σε μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ), ενώ συνολικά από τα μέσα Οκτωβρίου έχουν νοσηλευτεί σε ΜΕΘ, λόγω επιπλοκών γρίπης, 35 ασθενείς.

Πρόκειται για 21 άνδρες και 14 γυναίκες, από 39 έως 90 έτών. Όλοι προσβλήθηκαν από τον ιό γρίπης τύπου Α και κατά συντριπτική πλειονότητα από το στέλεχος Α(Η1Ν1)pdm09.

Τα στοιχεία δείχνουν πως παρά τον υψηλό κίνδυνο επιπλοκών, οι ευπαθείς ομάδες επιμένουν να μην εμβολιάζονται κατά της γρίπης!

Είναι ενδειτικό πως τους 35 σοβαρά ασθενείς, αντιγριπικό εμβόλιο είχαν κάνει μόνον 3 ενώ οι 28 ανήκαν σε ομάδες υψηλού κινδύνου και θα έπρεπε να έχουν εμβολιαστεί!

Επιπλοκές της γρίπης παρουσίασε και μια ακόμη ασθενής, 83 ετών, η οποία όμως δεν χρειάστηκε να εισαχθεί στην εντατική.

Τρεις θάνατοι σε μια εβδομάδα

Μέχρι σήμερα, τέσσερις ασθενείς έχουν χάσει τη ζωή τους από επιπλοκές της εποχικής γρίπης, οι τρεις στο διάστημα από 7 έως 13 Ιανουαρίου. Ήταν 3 άνδρες και 1 γυναίκα, από 49 έως 83 ετών, όλοι προσβεβλημένοι από γρίπη τύπου Α και όλοι από ομάδες υψηλού κινδύνου.

Αυξάνονται σταθερά οι επισκέψεις γιατρούς, λόγω συμπτωμάτων γρίπης

Στο παραπάνω διάστημα, περίπου 45 στις 1000 επισκέψεις σε γιατρούς αφορούσαν συμπτώματα γρίπης. Ενδεικτικό της έξαρσης είναι και το γεγονός ότι τη δεύτερη εβδομάδα του 2019 σχεδον 3 στα δέκα ύποπτα δείγματα που αναλύθηκαν, ήταν θετικά για γρίπη, ενώ όλες τις περισσότερες από τις προηγούμενες εβδομάδες τα ποσοστά ήταν κάτω του 20%.