ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η πρώτη μεταμόσχευση καρδιάς του 2019 έγινε σε ασθενή που περιμένε 3,5 χρόνια

Η δότρια, χάρισε ζωή σε συνολικά 4 συνανθρώπους της. Ήταν η τρίτη δωρεά οργάνων για το 2019.

Η πρώτη μεταμόσχευση καρδιάς του 2019 έγινε σε ασθενή που περιμένε 3,5 χρόνια

Ρεπορτάζ: Δέσποινα Κουκλάκη

Η πρώτη μεταμόσχευση καρδιάς για αυτή τη χρονιά πραγματοποιήθηκε στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο και το μόσχευμα έλαβε μια νέα γυναίκα, μητέρα ενός παιδιού, η οποία βρισκόταν στη λίστα αναμονής για το κατάλληλο μόσχευμα τα τελευταία τριάμισι χρόνια.

Το μόσχευμα βρέθηκε το βράδυ της Πέμπτης 17 Ιανουαρίου, όταν μια 50χρονη γυναίκα από τη Σάμο άφησε την τελευταία της πνοή στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου Μυτιλήνης. Οι συγγενείς αποφάσισαν να δωρίσουν τα όργανά της και αμέσως στήθηκε αερογέφυρα για την άμεση μεταφορά τους στα νοσοκομεία όπου βρίσκονταν οι λήπτες.

Με ειδική πτήση της Πολεμικής Αεροπορίας, το καρδιακό μόσχευμα μεταφέρθηκε στην Αθήνα και παρελήφθη από τη μεταμοσχευτική ομάδα του Ωνασείου.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ), αυτή τη στιγμή, άλλοι 40 ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια τελικού σταδίου περιμένουν στη λίστα για το κατάλληλο μόσχευμα. Οι μισοί από αυτούς ζουν με τη λεγόμενη «τεχνητή καρδιά» (αντλία υποστήριξης της καρδιακής λειτουργίας).

Οι νεφροί της 50χρονης δότριας μεταφέρθηκαν στη Θεσσαλονίκη και το ήπαρ στο Λαϊκό νοσοκομείο της Αθήνας. Έτσι, άλλοι τρεις ασθενείς σώθηκαν χάρη στη δωρεά της.

Η μεταμόσχευση αποτελεί τη μόνη θεραπευτική λύση για την τελικού σταδίου ανεπάρκεια καρδιάς, ήπατος και πνεύμονα και την πιο αποτελεσματική λύση για την τελικού σταδίου νεφρική ανεπάρκεια.

Από έναν δότη μπορούν να σωθούν έως και 8 ασθενείς με τη μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων ή ακόμη και 100 ασθενείς με τη δωρεά ιστών.

Ουραγοί στις μεταμοσχεύσεις

Διαχρονικά η χώρα μας μένει «κολλημένη» στην τελευταία θέση της Ευρώπης σε ό,τι αφορά τις μεταμοσχεύσεις. Τα στοιχεία δείχνουν πως στην Ελλάδα για κάθε εκατομμύριο πληθυσμού αντιστοιχούν μόλις 6 δότες, την ώρα που ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 18 δότες για κάθε εκατομμύριο πληθυσμού.

Από τον περασμένο Νοέμβριο, ισχύει νέο σύστημα δήλωσης για τη δωρεά οργάνων: Κάθε ενήλικος πολίτης μπορεί να εγγραφεί στο ενιαίο εθνικό μητρώο δωρητών, που τηρείται στον ΕΟΜ. Τα όργανα και οι ιστοί για τα οποία ο δωρητής έχει εκφράσει τη βούλησή του να μην προσφέρει, αποκλείονται από τη διαδικασία δωρεάς.

Αντίστοιχα, οι ενήλικοι πολίτες έχουν δυνατότητα να εκφράσουν την αντίθεση τους στη δωρεά οργάνων, με σχετική δήλωση και εγγραφή στο «μητρώο αρνητών».

Διαβάστε επίσης:

Πώς θα γίνεις δωρητής οργάνων στην Ελλάδα

10 εκατομμύρια ετησίως κοστίζουν οι μεταμοσχεύεις Ελλήνων στο εξωτερικό

«Υπάρχει εθνικό έλλειμμα στον τομέα των μεταμοσχεύσεων», παραδέχεται ο υπουργός Υγείας