ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Συστάσεις για την αιθαλομίχλη, ειδικά για τις ευπαθείς ομάδες

Ακόμη και σε μέτριες  συγκεντρώσεις, τα αιωρούμενα σωματίδια μπορεί να έχουν επιπτώσεις σε ευπαθή άτομα.

Συστάσεις για την αιθαλομίχλη, ειδικά για τις ευπαθείς ομάδες

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, και κατόπιν ενημέρωσης από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Περιβάλλοντος - το Σαββατοκύριακο που πέρασε (19-20 Ιανουαρίου) οι συγκεντρώσεις αιωρούμενων μικροσωματιδίων κυμάνθηκαν σε μέτρια επίπεδα (51 - 100 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα - mg/m3).

Οι συγκεντρώσεις αυτές, αν και είναι κάτω από το όριο «συναγερμού», μπορεί να έχουν επιπτώσεις σε ευπαθείς ομάδες.

Στις ομάδες αυτές ανήκουν κυρίως παιδιά και ενήλικες με χρόνια αναπνευστικά προβλήματα, καρδιοπαθείς καθώς και οι ηλικιωμένοι.

Συνίσταται στις ομάδες αυτές να περιορίζουν τις εξωτερικές μετακινήσεις και την έντονη σωματική δραστηριότητα σε εξωτερικούς χώρους. Οι πάσχοντες από άσθμα, εφόσον έχουν εντονότερα συμπτώματα, ίσως χρειαστεί να επικοινωνήσουν με το θεράποντα γιατρό τους για πιθανή τροποποίηση της δοσολογίας στη φαρμακευτική αγωγή.

Συμπτώματα που σχετίζονται με την ατμοσφαιρική ρύπανση είναι ενόχληση στα μάτια, βήχας, ρινική συμφόρηση ή ενόχληση στο λαιμό κατά την παραμονή σε εξωτερικό χώρο.

Οι συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων είναι υψηλότερες, αυτή την εποχή που λειτουργούν τα τζάκια στα περισσότερα σπίτια. Ειδικά τις βραδινές ώρες, σε πολλές περιοχές είναι έντονη η μυρωδιά της κάπνας.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η μακροχρόνια έκθεση σε υψηλές συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων σχετίζεται με την εμφάνιση καρκίνου των πνευμόνων αλλά και για καρδιακά νοσήματα. Ιδιαίτερα τα λεγόμενα νανοσωματίδια (με διάμετρο από 2,5 μικρομέτρα και κάτω) διεισδύουν πιο εύκολα στο αναπνευστικό σύστημα και προκαλούν φλεγμονώδη αντίδραση σε όλο το σώμα μέσω της κυκλοφορίας του αίματος.

Διαβάστε επίσης:

Πάνω από 8.000 τα θύματα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην Ελλάδα ετησίως