ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η 23χρονη που έχει αλλεργία στο... χειμώνα!

Η νεαρή από το Νότιγχαμ, που κινδυνεύει με αναφυλακτικό σοκ καθ' όλη τη διάρκεια του χειμώνα.

Η 23χρονη που έχει αλλεργία στο... χειμώνα!

Η 23χρονη Max Fisher δεν μπορεί να κυκλοφορήσει ούτε για λίγα λεπτά έξω στο κρύο, χωρίς χειρουργική μάσκα στο πρόσωπο.

Έχει αλλεργία στο κρύο! Οποιαδήποτε επαφή με χαμηλές θερμοκρασίες, της προκαλεί έντονη φαγούρα, κοκκινίλες και οίδημα. Αν αναπνεύσει κρύο αέρα, εκδηλώνει πονοκέφαλο και συριγμό («σφύρυγμα» για την αναπνοή) ενώ έκθεση στο κρύο για περισσότερο από μερικά λεπτά μπορεί να την οδηγήσει στο νοσοκομείο με αναφυλακτικό σοκ!

Η σπάνια αλλεργία της δεν την αφήνει να... ησυχάσει ούτε το καλοκαίρι, αφού η Max μπορεί να παρουσιάσει ανάλογα συμπτώματα με το παραμικρό δροσερό αεράκι, με μια βουτιά στη θάλασσα ή ακόμη και αν απλώς κρατήσει στο χέρι της ένα ποτήρι με παγωμένο νερό. Δεν μπορεί, φυσικά, να πιει παγωμένα ποτά ούτε να φάει παγωτό!

Η αλλεργική αντίδραση στο κρύο διαφοροποιείται από αυτό που ονομάζεται υπερευαισθησία στο κρύο. Είναι μια σπάνια μορφή κνίδωσης και μπορεί να είναι επίκτητη ή κληρονομική. Αφορά περίπου 3% του συνόλου των ασθενών με κνίδωση. Προσβάλλει εξίσου άνδρες και γυναίκες, ενώ παρατηρείται συχνότερα στις ηλικίες μεταξύ 20 και 30 και σε περιοχές με ψυχρό κλίμα.

Θεωρείται μια από τις πιο δύσκολα αναγνωρίσιμες αλλεργίες, αφού μπορεί να «μπερδευτεί», με άλλες όπως για παράδειγμα οι τροφικές αλλεργίες. Οι περισσότεροι ασθενείς διαγιγνώσκονται ύστερα από αλλεπάλληλες επισκέψεις στο νοσοκομείο και αφότου αποκλειστούν - με ειδικά τεστ - άλλες αιτίες αλλεργίας. Το τεστ για την αλλεργία στο κρύο γίνεται με ένα παγάκι το οποίο μένει στο μπράτσο του ασθενή για περίπου 5 λεπτά, ώστε να φανούν πιθανές δερματικές αντιδράσεις.

Εννοείται ότι δεν υπάρχει θεραπεία για την αλλεργία στο κρύο! Απλώς, οι ασθενείς «εκπαιδεύονται» για το πώς να προστατεύουν τον εαυτό τους και πώς να προλαμβάνουν την εκδήλωση έντονων και επικίνδυνων αντιδράσεων.

Διαβάστε επίσης:

Κατά φαντασίαν αλλεργικός ο 1 στους 5 ενήλικες