ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Όχι λένε οι φυσικοθεραπευτές στην ίδρυση τμήματος φυσικοθεραπείας στη Σπάρτη

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών διαφωνεί με την ένταξη του υπό ίδρυση τμήματος φυσικοθεραπείας σε άλλη σχολή εκτός των επιστημών υγείας.

Όχι λένε οι φυσικοθεραπευτές στην ίδρυση τμήματος φυσικοθεραπείας στη Σπάρτη

Το τμήμα αναμένεται να ιδρυθεί στη Σπάρτη και να ενταχθεί στη σχολή Επιστημών Ανθρώπινης Κίνησης και Ποιότητας Ζωής και όχι στην Σχολή Επιστημών Υγείας όπου εντάσσονται τα τμήματα Κτηνιατρικής, Νοσηλευτικής, Δημόσιας Υγείας, Λογοθεραπείας και Επιστήμης Διατροφής και Διαιτολογίας.

Σε επιστολή προς τους υπουργούς Παιδείας και Υγείας, ο Σύλλογος εκφράζει την έντονη αντίθεσή του και αφήνει αιχμές για «χωροταξικές σκοπιμότητες και ικανοποίηση τοπικιστικών επιδιώξεων».

Σύμφωνα με το Σύλλογο, το επάγγελμα του φυσικοθεραπευτή θεωρείται επάγγελμα Υγείας,τόσο νομικά όσο και από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ενώ και η η φυσιοκοθεραπεία είναι διεθνώς αναγνωρισμένη ως επιστήμη Υγείας, με συγκεκριμένο αντικείμενο (έμφαση στην πρόληψη, αξιολόγηση και αποκατάσταση παθολογικών καταστάσεων, δυσλειτουργιών και κακώσεων, συγγενών και επίκτητων, οι οποίες προκαλούν διαταραχές στο ερειστικό, μυϊκό, νευρικό, αναπνευστικό και κυκλοφορικό σύστημα).

Οι φυσικοθεραπευτές αναφέρουν ακόμη πως οι υπηρεσίες τους αποτελούν μέρος της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, ενώ όλα τα υπόλοιπα αντίστοιχα πανεπιστημιακά τμήματα ανήκουν σε σχολές επιστημών Υγείας.

«Καλούμε τον υπουργό Παιδείας να επανεξετάσει με προσοχή τις θέσεις μας για την ίδρυση τμήματος Φυσικοθεραπείας στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και την ένταξή του σε σχολή άσχετη με τις Επιστήμες Υγείας. Καλούμε την ηγεσία του υπουργείου Υγείας να παρέμβει στην επιχειρούμενη αλλοίωση της εκπαίδευσης της Επιστήμης της φυσικοθεραπείας που ενέχει κινδύνους για την Δημόσια Υγεία και που θα δημιουργήσει - εκτός των άλλων - σύγχυση στα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων σχολών με τμήματα κλάδων χωρίς επιστημονική συγγένεια», δήλωσε ο πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών Πέτρος Λυμπερίδης.