ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κινητοποίηση των εργαζομένων στο Αττικόν για τα ράντζα

Στάση εργασίας έως τις 3 το μεσημέρι της Παρασκευής και συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας.

Κινητοποίηση των εργαζομένων στο Αττικόν για τα ράντζα

Το σωματείο εργαζομένων στο Αττικό νοσοκομείο του Χαϊδαρίου δηλώνουν ότι δεν αποδέχονται άλλο το καθεστώς των ράντζων, το οποίο χαρακτηρίζουν «άθλιο».

«Αρνούμαστε να μας εκβιάζουν να πραγματοποιούμε εισαγωγές σε ένα νοσοκομείο που είναι ήδη πλήρες. Τα νοσοκομεία δεν είναι αποθήκες. Τέρμα στα ράντζα και τις υπεράριθμες νοσηλείες», αναφέρουν οι εργαζόμενοι που έχουν προγραμματίσει συγκέντρωση στη 1 το μεσημέρι της Παρασκευής, έξω από το υπουργείο Υγείας.

Το σωματείο κατηγορεί τόσο τη σημερινή όσο και τις προηγούμενες διοικήσεις και κυβερνήσεις, υποστηρίζοντας πως «ενώ όλοι γνωρίζουν την κατάσταση, αδιαφορούν και απαξιούν να δώσουν οποιαδήποτε λύση ανακούφισης για τους ασθενείς και το εξοντωμένο προσωπικό».

Οι εργαζόμενοι προειδοποιούν με επαναλαμβανόμενες κινητοποιήσεις και ζητούν άμεση αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων κλινών του ΕΣΥ, άνοιγμα των κλειστών νοσοκομείων, δημιουργία Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στη Δυτική Αθήνα, άμεσες προσλήψεις γιατρών, νοσηλευτών, διοικητικών και τεχνικού και λοιπού προσωπικού για να καλυφθούν οι κενές θέσεις στο Αττικόν.

Τα ράντζα - που αναπτύσσονται κατά δεκάδες στις γενικές εφημερίες του νοσοκομείου - έχουν γίνει τις τελευταίες μέρες αφορμή «κόντρας» ανάμεσα στη διοίκηση και το σωματείο εργαζομένων. Η διοίκηση δεν αρνείται τα ράντζα - τα οποία άλλωστε είναι αδύνατο να... κρυφτούν - αλλά «τα βάζει» με το σωματείο επειδή τα καταγγέλλει!

Σύμφωνα με τα επίσημα απολογιστικά στοιχεία, στο Αττικό νοσοκομείο του Χαϊδαρίου, λειτουργούν 654 από τα 730 κρεβάτια - 76 μένουν κλειστά σε διάφορα τμήματα.

Αιτία για τη μη αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων κλινών είναι κυρίως η έλλειψη προσωπικού, με τα στοιχεία να «μιλούν» από μόνα τους:

Στην ιατρική υπηρεσία, 56% των οργανικών θέσεων γιατρών του ΕΣΥ είναι κενές - υπηρετούν 174 από τους 310 που προβλέπονται. Το νοσοκομείο στελεχώνουν βέβαια και 126 πανεπιστημιακοί γιατροί, 41 επικουρικοί, 222 ειδικευόμενοι καθώς και 20 πανεπιστημιακοί υπότροφοι.

Αναμένονται αποφάσεις διορισμού για 6 γιατρούς ΕΣΥ από παλαιότερες προκηρύξεις, ενώ από το 2016 και έπειτα έχουν προκηρυχθεί 32 θέσεις.

Την ίδια ώρα πάνω από 3 στις 10 οργανικές θέσεις νοσηλευτών είναι κενές, ενώ στους υπόλοιπους κλάδους, το ποσοστό κενών θέσεων φτάνει το 20%.

Διαβάστε επίσης:

Σημαντικές ελλείψεις, «συνωστισμός» ασθενών στο Αττικόν