ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διαθέσιμη η ηλεκτρονική αίτηση για τις προνοιακές παροχές αναπηρίας

Στα Κέντρα Κοινότητας των δήμων όλης της χώρας και στις υπηρεσίες του ΟΠΕΚΑ υποβάλλονται ηλεκτρονικά από σήμερα, Δευτέρα 28 Ιανουαρίου, αιτήσεις για προνοιακά αναπηρικά επιδόματα.

Διαθέσιμη η ηλεκτρονική αίτηση για τις προνοιακές παροχές αναπηρίας

Όπως ανακοίνωσε ο Οργανισμός Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ), η σχετική πλατφόρμα που έχει αναπτύξει η ΗΔΙΚΑ είναι διαθέσιμη για τρεις κατηγορίες αιτήσεων:

Πρόκειται για αιτήσεις που υποβάλλονται για πρώτη φορά και αφορούν σε αρχική χορήγηση προνοιακών αναπηρικών επιδομάτων, σε περιοχές εκτός Αττικής, Θεσσαλονίκης και Αχαΐας. Σε αυτές τις τρεις περιοχές συνεχίζεται το πιλοτικό πρόγραμμα απονομής επιδομάτων και όλες οι νέες αιτήσεις υποβάλλονται αδιάλειπτα από το 2018.

Στην ηλεκτρονική πλατφόρμα μπορούν να υποβληθούν και αιτήσεις για παράταση χορήγησης προνοιακών παροχών, για όσους έχουν γνωμάτευση ορισμένου χρόνου η οποία έχει λήξει ή λήγει εντός του επόμενου τριμήνου.

Επίσης μπορούν να κάνουν αίτηση και δικαιούχοι που διαθέτουν γνωμάτευση σε ισχύ και δεν έχουν υποβάλλει αίτηση είτε για αρχική χορήγηση είτε για παράταση.

Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά από εξουσιοδοτημένους υπαλλήλους των Κέντρων Κοινότητας των δήμων όλης της Ελλάδας, όπως επίσης και από εξουσιοδοτημένους υπαλλήλους της κεντρικής υπηρεσίας και των περιφερειακών υπηρεσιών του ΟΠΕΚΑ.

Σύμφωνα με τον οργανισμό, δεν τίθεται θέμα απώλειας δικαιωμάτων, ούτε για τις νέες αιτήσεις ούτε και για τις παρατάσεις. Σε περίπτωση λήξης της γνωμάτευσης αναπηρίας, ο δικαιούχος έχει χρονικό περιθώριο 6 μηνών για να υποβάλλει αίτηση επανάκρισης ώστε η καταβολή του επιδόματος να ξεκινήσει από την επόμενη ημέρα της λήξης της γνωμάτευσης. Επίσης για όλες τις νέες αιτήσεις, η καταβολή του επιδόματος ξεκινάει από την 1η του επόμενου μήνα της αίτησης.

Για την υποβολή της αίτησης απαιτούνται τα εξής δικαιολογητικά:

  • ΑΜΚΑ
  • αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο
  • φωτοαντίγραφο της πρώτης σελίδας βιβλιαρίου καταθετικού λογαριασμού τράπεζας ή ΕΛΤΑ από το οποίο να προκύπτει ο αριθμός IBAN
  • άδεια διαμονής για τους αλλοδαπούς