ΕΙΔΗΣΕΙΣ

«Αρρυθμίες» σε πολλά καρδιολογικά τμήματα λόγω ελλείψεων

Καταγγέλλονται καθυστερήσεις στην προμήθεια εμφυτεύσιμων συσκευών και ταλαιπωρία των ασθενών.

«Αρρυθμίες» σε πολλά καρδιολογικά τμήματα λόγω ελλείψεων

Συγγενής ασθενούς που εισήχθη προ ημερών στο Κοργιαλένειο νοσοκομείο (Ερυθρός Σταυρός) περιγράφει πως οι γιατροί ανέφεραν ότι η νοσηλεία θα πρέπει να παραταθεί, ωσότου ολοκληρωθεί η παραγγελία και προμήθεια του βηματοδότη που χρειάζεται το περιστατικό. Στην ερώτηση «πόσο διάστημα θα περιμένει» η απάντηση ήταν ασαφής και το προσωπικό εξήγησε πως «αναζητείται η συσκευή με την πιο συμφέρουσα τιμή» αλλά δεν είναι δυνατό να προσδιοριστεί ο χρόνος παραλαβής της.

Πληροφορίες από ιατρικές πηγές αναφέρουν πως τέτοια φαινόμενα είναι συχνά το τελευταίο διάστημα στο εν λόγω νοσοκομείο, με τους ασθενείς να περιμένουν για μέρες ή τελικά να καταφεύγουν σε άλλα νοσοκομεία για εμφύτευση βηματοδότη ή απινιδωτή.

Άλλες πηγές αναφέρουν πως η διοίκηση κάνει λόγο για ευθύνη των υπεύθυνων κάθε κλινικής, στους οποίους καταλογίζεται καθυστέρηση στη διεκπεραίωση των σχετικών παραγγελιών.

Έως αυτή την ώρα, η διοίκηση δεν έχει απαντήσει επισήμως επί του θέματος. Στις επανειλημμένες ερωτήσεις του onmed, απαντούν πως «η διοίκηση είναι πολύ απασχολημένη και σε διαρκείς συναντήσεις»...

Ωστόσο, το πρόβλημα δε φαίνεται να αφορά μόνο το Κοργιαλένειο αλλά και πολλά άλλα νοσοκομεία, που κάνουν παραγγελίες υλικών «με το σταγονόμετρο».

Στον Ευαγγελισμό, για παράδειγμα, πληροφορίες αναφέρουν πως δεν υπάρχει απόθεμα βηματοδοτών ή απινιδωτών για τα επείγοντα περιστατικά, που αντιμετωπίζονται συνήθως με προσωρινές συσκευές ωσότου ολοκληρωθούν οι παραγγελίες για τις μόνιμες. Αλλά και στα τακτικά περιστατικά, σημειώνονται συχνά καθυστερήσεις παραγγελιών, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να περιμένουν 5 – 8 ημέρες για την εμφύτευση της συσκευής. Όπως εξηγούν οι καρδιολόγοι, το διάστημα μπορεί να φαίνεται λίγο αλλά είναι αρκετό για να κινδυνεύσει ένας ασθενής, ειδικά αν έχει και συνοδά ιατρικά προβλήματα.

Σύμφωνα με το σωματείο εργαζομένων του νοσοκομείου, το πρόβλημα αυτό προστίθεται σε όλες τις υπόλοιπες ελλείψεις (προσωπικού, υλικών, εξοπλισμού), με αποτέλεσμα η λειτουργία του νοσοκομείου να επιδεινώνεται καθημερινά.

Οι εργαζόμενοι προγραμματίζουν άλλη μια διαμαρτυρία, αύριο Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου, στις 8 το πρωί στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του νοσοκομείου.