ΕΙΔΗΣΕΙΣ

6χρονο κορίτσι με γρίπη έχασε τη ζωή του στην Κρήτη - τι αναφέρουν οι γιατροί του ΚΕΕΛΠΝΟ

Το κοριτσάκι παρουσίασε ραγδαία επιδείνωση και κατέληξε μέσα σε 12 ώρες. Διερευνάται το ενδεχόμενο ταυτόχρονης μικροβιακής λοίμωξης.

6χρονο κορίτσι με γρίπη έχασε τη ζωή του στην Κρήτη - τι αναφέρουν οι γιατροί του ΚΕΕΛΠΝΟ

Ανάστατη είναι η τοπική κοινωνία στο Ηράκλειο της Κρήτης, μετά το θάνατο ενός κοριτσιού μόλις 6 ετών.

Μέχρι την περασμένη Παρασκευή, το κοριτσάκι, από χωριό του δήμου Αρχανών Αστερουσίων, ήταν καλά και πήγε κανονικά στο σχολείο. Ωστόσο, μέσα στο Σαββατοκύριακο παρουσίασε υψηλό πυρετό και δύσπνοια και οι γονείς της τη μετέφεραν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου, όπου παρουσίασε περεταίρω επιδείνωση και εισήχθη στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Μέσα σε 12 ώρες από την εισαγωγή της, εκδήλωσε σηπτικό σοκ και κατέληξε.

Οι εργαστηριακές εξετάσεις έδειξαν οτι είχε προσβληθεί από γρίπη τύπου Α, αλλά όπως εξηγούν στο onmed οι επιδημιολόγοι του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) η εποχική γρίπη καθαυτή δεν συνάδει με το σηπτικό σοκ. Έτσι, εξετάζεται το ενδεχόμενο ταυτόχρονης λοίμωξης από κάποιο μικρόβιο (μηνιγγίτιδα ή άλλη λοίμωξη).

Τα προς ανάλυση δείγματα έφτασαν μόλις σήμερα το πρωί στα ειδικά Εργαστήρια Αναφοράς στην Αθήνα και τα αποτελέσματα αναμένονται 'έως το βράδυ, σήμερα Τρίτη.

Η 6χρονη είναι το πρώτο παιδί που καταλήγει ύστερα από εργαστηριακή επιβεβαίωση της γρίπης, αν και οι επιδημιολόγοι δεν μπορούν ακόμη να ισχυριστούν ότι ο θάνατος του παιδιού ήταν επακόλουθο της προσβολής από τον ιό.

Αναστάστωση επικρατεί στο σχολείο όπου φοιτούσε το παιδί, με πολλούς γονείς να κρατούν τα παιδιά στο σπίτι. Το σχολείο λειτουργεί κανονικά και προς το παρόν δεν υπάρχουν οδηγίες για ειδικά μέτρα.

Διαβάστε επίσης:

Ψυχραιμία και έγκαιρη επίσκεψη στο γιατρό, συνιστούν οι επιδημιολόγοι για τη γρίπη