ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δεκάδες νεκροί στο Ηνωμένο Βασίλειο από «μαϊμού» αγχολυτικά

Κάθε εβδομάδα, πεθαίνει ένας άνθρωπος από τη χρήση πλαστών σκευασμάτων που διακινούνται παράνομα.

Δεκάδες νεκροί στο Ηνωμένο Βασίλειο από «μαϊμού» αγχολυτικά

Η «μαύρη αγορά» αγχολυτικών ανθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο, αφού το σύστημα υγείας της χώρας δεν χορηγεί ανεξέλεγκτα τέτοια φάρμακα.

Έτσι, έχει δημιουργηθεί μια αγορά παρόμοια με το εμπόριο ναρκωτικών, με χάπια αμφίβολης προέλευσης, τα οποία, όπως δείχνουν τα στοιχεία, είναι άκρως επικίνδυνα για την υγεία αυτών που τα χρησιμοποιούν.

Οι αρχές καταγράφουν σχεδόν κάθε εβδομάδα ένα θάνατο σχετικό με τη χρήση τέτοιων προϊόντων. Το 2018, οι θάνατοι έφτασαν τους 50, μόνο στη βόρεια Ιρλανδία, ενώ στη Σκωτία αναφέρθηκαν 99 θάνατοι σχετιζόμενοι με τη χρήση συγκεκριμένου πλαστού αγχολυτικού.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με την υπηρεσία Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας, περίπου 300 παιδιά κάτω των 18 ετών ακολουθούν θεραπεία απεξάρτησης από τέτοια χάπια. Αναφέρονται μάλιστα περιπτώσεις εθισμού, σε παιδιά μόλις 11 χρόνων!

Οι αρμόδιοι μιλούν πλέον για κλιμακούμενη κρίση δημόσιας υγείας και αναζητούν λύσεις. Προς το παρόν, διερευνάται η έκταση της χρήσης τέτοιων προϊόντων, τα οποία εκτός της μαύρης αγοράς διακινούνται και από το διαδίκτυο.

Ένας 20χρονος πρώην χρήστης περιέγραψε στο BBC πώς παραλίγο να τρελαθεί εξαιτίας αυτών των προϊόντων. Όπως δήλωσε, ξεκίνησε να παίρνει τέτοια χάπια στα 17 επειδή αισθανόταν υπερβολικό άγχος.

«Στην αρχή ένιωθα καλά, όμως ύστερα από λίγο καιρό άλλαξε η προσωπικότητά μου. Έγινα επιθετικός, κάποια φορά επιχείρησα να μαχαιρώσω τη μητέρα μου, κατέστρεφα ό,τι έβρισκα μπροστά μου και έμπλεκα συνεχώς σε καυγάδες…», αναφέρει ο Paul, που χρειάστηκε πολύμηνη θεραπεία απεξάρτησης για να συνέλθει.

Διαβάστε επίσης:

Συναγερμός στο Ηνωμένο Βασίλειο για την εξάρτηση παιδιών από ηρεμιστικά!