ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αναμονές και «γρηγορόσημο» δεν εξαλείφθηκαν από το ΕΣΥ, παρά τη λίστα χειρουργείου

Πολλές δυσλειτουργίες παρατηρούνται στην εφαρμογή της λίστας χειρουργείου, παρ' ότι καθιερώθηκε για να λύσει προβλήματα.

Αναμονές και «γρηγορόσημο» δεν εξαλείφθηκαν από το ΕΣΥ, παρά τη λίστα χειρουργείου

Οι λίστες χειρουργείου αναρτώνται δημόσια στις ιστοσελίδες όλων των νοσκομείων και με μια γρήγορα ματιά μπορεί κανείς να καταλάβει ότι «κάτι δεν πάει καλά».

Σε μεγάλο νοσοκομείο της Αθήνας, η λίστα περιλαμβάνει εκατοντάδες επεμβάσεις, κάποιες από τις οποίες εκκρεμούν από το 2017... Όμως, σε καμιά από τις καταχωρήσεις δεν αναγράφεται η πιθανή ημερομηνία της επέμβασης.

Προφανώς κάποιοι από τους ασθενείς εμφανίζονται ακόμη καταχωρημένοι ενώ έχουν ήδη απευθυνθεί σε άλλο νοσοκομείο - πιθανώς και στον ιδιωτικό τομέα, με το αντίστοιχο κόστος - ενώ είναι επίσης φανερό ότι στην πράξη δεν μπορούν να προγραμματιστούν χειρουργεία, αφού τα επείγοντα περιστατικά είναι... άπειρα. Κατά μέσο όρο υπολογίζεται ότι το ένα τέταρτο των επεμβάσεων που διενεργούνται στα δημόσια νοσοκομεία είναι επείγοντα.

Σε άλλο, επίσης μεγάλο, νοσοκομείο της Αθήνας, η λίστα αναφέρει ορθοπαιδική επέμβαση κατηγορίας 1 - δηλαδή περιστατικό με γρήγορη εξέλιξη που πρέπει να χειρουργηθεί το πολύ εντός 2 εβδομάδων. Η ημερονήνια καταχώρησης του ασθενή είναι 13/3/2018 και η πιθανή ημερομήνια της επέμβασης, μόλις χθες, 5 Φεβρουαρίου 2019, δηλαδή σχεδόν ένα χρόνο μετά!

Ένα τρίτο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Αττικής, έχει στη λίστα των χειρουργείων του περιστατικά που αφορούν κακοήθη νεοπλάσματα, τα οποία έχουν πρωτοεξεταστεί στις αρχές Ιανουαρίου και αναμένεται να χειρουργηθούν στα τέλη Απριλίου, δηλαδή με καθυστέρηση 4 μηνών... Πρόκειται για επεμβάσεις που ανήκουν στην κατηγορία 1 και όπως ρητά αναφέρει η σχετική νομοθεσία αφορούν περιστατικά που εξελίσσονται γρήγορα και η αναμονή επηρεάζει το αποτέλεσμα της θεραπείας.

Τα παραδείγματα είναι ενδεικτικά, αλλά δείχνουν τη δυσκολία εφαρμογής της λίστας η οποία καθιερώθηκε από τη σημερινή ηγεσία του υπουργείου Υγείας, με στόχο να υπάρξει διαφάνεια στον προγραμματισμό των τακτικών χειρουργείων, να εξυπηρετούνται ταχύτερα οι ασθενείς και να «χτυπηθεί» το «φακελάκι», που αφορά κατ' εξοχήν τις χειρουργικές ιατρικές ειδικότητες.

Ωστόσο, νοσοκομειακοί παράγοντες αναφέρουν πως στην πράξη, η καθημερινή λειτουργία των νοσοκομείων είναι διαφορετική: Τα επείγοντα χειρουργικά περιστατικά κάθε είδους - από ορθοπαιδικά μέχρι καρδιοχειρουργικά και νευροχειρουργικά - κατακλύζουν τις γενικές εφημερίες. Είναι περιστατικά που πρέπει να διεκπεραιωθούν μέσα σε λίγες μέρες, με αποτέλεσμα να «μένουν πίσω» τα τακτικά χειρουργεία.

Η καταστάση επιδεινώνεται λόγω της έλλειψης προσωπικού που κρατά κλειστές δεκάδες χειρουργικές αίθουσες σε όλα τα νοσοκομεία. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Αθήνας - Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), Ηλίας Σιώρας, «στα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου, οι κλειστές χειρουργικές αίθουσες αγγίζουν το 30% του συνόλου, λόγω των μεγάλων ελλείψεων σε γιατρούς και λοιπό προσωπικό».

Το τελευταίο διάστημα έχουν συνταξιοδοτηθεί δεκάδες έμπειροι χειρουργοί - οι περισσότεροι υπηρετούσαν από την ίδρυση του ΕΣΥ - και ο ρυθμός με τον οποίο γίνονται οι μόνιμες προσλήψεις είναι αδύνατο να αναπληρώσει αυτό το δυναμικό.

Εν τω μεταξύ, νοσοκομειακές πηγές αναφέρουν ότι παρά τη λίστα χειρουργείου, δεν έχει εξαλειφθεί το λεγόμενο «γρηγορόσημο» δηλαδή η παράκαμψη της προτεραιότητας, ώστε κάποια περιστατικά να χειρουργηθούν γρηγορότερα από άλλα (πιθανως σε ορισμένες περιπτώσεις με το αζημίωτο...)

Αυτά συμβαίνει διότι δεν υπάρχει στο ΕΣΥ μηχανισμός ελέγχου και αξιολόγησης του τρόπου με τον οποίο τα περιστατικά εντάσσονται και κατηγοριοποιούνται στις λίστες χειρουργείου, ανάλογα με τη βαρύτητά τους

Ετοιμάζονται αλλαγές;

Τα προβλήματα φαίνεται πως είναι σε γνώση του υπουργείου Υγείας, το οποίο ελέγχει ανά τρίμηνο περίπου τις λίστες των νοσοκομειών.

Πληροφορίες αναφέρουν πως οι επιτελικοί της Αριστοτέλους επεξεργάζονται διορθωτικές παρεμβάσεις, με στόχο να περιοριστούν τα χειρουργεία που «βαφτίζονται» επείγοντα και να υπάρξουν κατευθυντήριες οδηγίες για μια σειρά από επεμβάσεις και τον αποδεκτό χρόνο αναμονής τους.