ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μπορεί μια οδοντογλυφίδα να σε σκοτώσει;

Ναι, μπορεί, δείχνει η απίστευτη ιστορία ενός νεαρού Αμερικανού που παραλίγο να πεθάνει εξαιτίας μιας οδοντογλυφίδας!

Μπορεί μια οδοντογλυφίδα να σε σκοτώσει;

Η περίπτωση του νεαρού δημοσιεύεται στο New England Journal of Medicine, της 31ης Ιανουαρίου. Όπως αναφέρει η δημοσίευση, ο 18χρονος κατάπιε οδοντογλυφίδα μαζί με ένα σάντουιτς χωρίς να το καταλάβει.

Μέσα σε τρεις εβδομάδες, ανέβασε πυρετό ενώ πονούσε πολύ στην κοιλιά, είχε ναυτία και διάρροια. Μεταφέρθηκε στα επείγοντα, όπου οι εξετάσεις αίματος και η αξονική τομογραφία δεν έδειξαν τίποτα. Οι γιατροί του έδωσαν εξιτήριο, χωρίς συγκεκριμένη διάγνωση.

Τα συμπτώματα υποχώρησαν για κάποιο διάστημα, όμως επέστρεψαν ακόμη πιο έντονα ύστερα από περίπου 15 μέρες, με πυρετό στο 40 και αίμα στα κόπρανα.

Ξαναπήγε στο νοσοκομείο, όπου αυτή τη φορά υποβλήθηκε σε μαγνητική τομογραφία και ειδικές αιματολογικές εξετάσεις. Όμως και πάλι οι γιατροί δεν μπορούσαν να βρουν τι του συνέβαινε.

Χρειάστηκε μια τρίτη επίσκεψη σε άλλο νοσοκομείο, στη Μασαχουσέτη της Βοστόνης, όπου πλέον ο νεαρός ήταν σε κρίσιμη κατάσταση και οι εξετάσεις αίματος αποκάλυψαν βακτηριακή λοίμωξη στο όριο της σήψης, χωρίς ακόμη να μπορεί να βρεθεί η αιτία της!

Τελικά, μια απλή κολονοσκόπηση έδειξε ότι η οδοντογλυφίδα είχε περάσει από τον πεπτικό σωλήνα και είχε τρυπήσει αρτηρία της κοιλιάς, προκαλώντας τη λοίμωξη. Ο ασθενής εισήχθη επειγόντως στο χειρουργείο αλλά με το που αφαιρέθηκε η οδοντογλυφίδα, το αγγείο άρχισε να αιμορραγεί επικίνδυνα. Χρειάστηκαν πολλές ώρες στο χειρουργείο και αφαίρεση ενός τμήματος του αγγείου, με τοποθέτηση μοσχεύματος, για να σωθεί η ζωή του 18χρονου.

Ο νεαρός χρειάστηκε πολλές μέρες νοσηλείας και πολύμηνη αποκατάσταση για να επανέλθει στις δραστηριότητές του και στον αθλητισμό.

Οι τραυματισμοί αυτού του είδους θεωρούνται σπάνιοι, αλλά μπορούν να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα, κυρίως διάτρηση του στομάχου ή του εντέρου, αιμορραγία και σοβαρή λοίμωξη. Πρόσφατη έρευνα Γερμανών επιστημόνων μελέτησε 136 περιστατικά κατάποσης οδοντογλυφίδας – σε ποσοστό 10% ήταν θανατηφόρα.

Στις μισές περιπτώσεις, οι ασθενείς δεν είχαν καταλάβει ότι είχαν καταπιεί την οδοντογλυφίδα ενώ στο 35% οι απεικονίσεις (ενδοσκόπηση, υπέρηχος, αξονική τομογραφία) δεν ήταν δυνατό να εντοπίσουν το αιχμηρό αντικείμενο!

Πηγές: New York Times, World Journal of Surgery

Διαβάστε επίσης:

Τα 10 ιατρικά «απίστευτα κι όμως αληθινά» της χρονιάς που πέρασε

Οι γιατροί άνοιξαν το στομάχι ασθενούς και βρήκαν… (pics&video)

Δείτε τι έχουν βρει κατά καιρούς οι γιατροί στα στομάχια ασθενών (φωτογραφίες)