ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Υγειονομικές συστάσεις στην Κρήτη, λόγω αφρικανικής σκόνης

Αναμένονται υψηλές συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων.

Υγειονομικές συστάσεις στην Κρήτη, λόγω αφρικανικής σκόνης

Η μεταφορά σκόνης προβλέπεται για σήμερα, Τετάρτη, σε πολλές περιοχές της χώρας, και στην Αττική, αλλά το φαινόμενο είναι πιο έντονο στην Κρήτη. Το Ηράκλειο και πολλές περιοχές έχουν «σκοτεινιάσει» από τη σκόνη που αιωρείται στην ατμόσφαιρα.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες ενημερώνουν ότι οι συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων θα είναι υψηλές καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας. Πιθανώς να υπάρξουν και διαστήματα κατά τα οποία οι συγκεντρώσεις θα υπερβούν το όριο ενημέρωσης του κοινού.

Έτσι, η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κρήτης εξέδωσε συστάσεις κυρίως για τις ευπαθείς ομάδες. Στην περίπτωση αυτή, ευπαθείς είναι οι πάσχοντες από χρόνια αναπνευστικά νοσήματα, οι καρδιοπαθείς, τα μικρά παιδιά και οι ηλικιωμένοι.

Για αυτές τις ομάδες συστήνεται να αποφευχθούν οι μετακινήσεις και η έντοη δραστηριότητα σε εξωτερικούς χώρους.

Άτομα με αναπνευστικό πρόβλημα ή καρδιοπαθείς καθώς επίσης τα παιδιά και τα άτομα άνω των 65 ετών θα πρέπει να αποφύγουν κάθε έντονη σωματική άσκηση – δραστηριότητα σε εξωτερικούς χώρους.

Άτομα με άσθμα μπορεί να χρειαστούν πιο συχνά εισπνοές του ανακουφιστικού φαρμάκου.

Τόσο στις ευαίσθητες ομάδες όσο και στο γενικό πληθυσμό, μπορεί να εμφανιστούν συμπτώματα όπως τσούξιμο στα μάτια, βήχας, ρινική συμφόρηση ή ενόχληση στο λαιμό. Επίσης, όσοι πάσχουν από άσθμα, πιθανώς να εκδηλώσουν κρίση.

Εάν τα συμπτώματα είναι έντονα ή επιμένουν για αρκετό διάστημα, οι χρονίως πάσχοντες θα πρέπει να επικοινωνήσουν με το θεράποντα γιατρό τους.

Διαβάστε επίσης:

Αφρικανική σκόνη: Γιατί είναι επικίνδυνη για την υγεία, ποιοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες (pics)