ΕΙΔΗΣΕΙΣ

1,5 εκατομμύρια Έλληνες μπορεί να κολλήσουν γρίπη μέχρι το τέλος Μαρτίου

Οι επίσημα καταγεγραμμένοι νεκροί μπορεί να φτάσουν τους 100, πόλλοι περισσότεροι αυτοί που δεν καταγράφονται.

1,5 εκατομμύρια Έλληνες μπορεί να κολλήσουν γρίπη μέχρι το τέλος Μαρτίου

Οι επιδημιολόγοι που παρακολουθούν την εξέλιξη της γρίπης στο Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) παρατηρούν αυξητική τάση τόσο στα συνολικά κρούσματα, όσο και στα σοβαρά περιστατικά και τους θανάτους.

Είναι ενδεικτικό ότι αυτές τις μέρες, 70 στις 1000 επισκέψεις σε γιατρούς αφορούν συμπτώματα γρίπης, ενώ την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι ήταν λιγότερες από 60.

Ήδη, οι νεκροί από επιπλοκές της γρίπης έχουν φτάσει τους 39 ενώ όλη τη σεζόν πέρυσι ήταν 42.

Οι ειδικοί υπολογίζουν πως σε κάθε σοβαρό περιστατικό γρίπης που καταγράφεται από το σύστημα παρακολούθησης, αντιστοιχούν έως και μερικές χιλιάδες άλλα που περνούν τη γρίπη με ήπια ή μέτριας βαρύτητας συμπτώματα και χωρίς επιπλοκές.

Υπολογίζεται εξάλλου, πως κατά την περίοδο έξαρσης της εποχικής γρίπης, μπορεί να νοσήσει έως και 15% του πληθυσμού, δηλαδή 1,5 εκατομμύρια άνθρωποι.

Με βάση τη μέχρι στιγμής δραστηριότητα του ιού, οι επιστήμονες δεν αποκλείουν τα θύματα της γρίπης να φτάσουν ή και να ξεπεράσουν τα 100. Ωστόσο, ο αριθμός αφορά μόνο τους θανάτους που θα καταγραφούν και θα αφορούν άτομα με εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη.

Στην πραγματικότητα, κάθε χρόνο τέτοια εποχή, πολύ περισσότεροι ασθενείς πεθαίνουν απο γρίπη, αλλά ο θάνατός τους δεν αποδίδεται στον ιό είτε γιατί δεν επιβεβαιώνεται (δηλαδή δεν εξετάζονται για γρίπη) είτε γιατί έχουν χρόνια νοσήματα τα οποία εξαιτίας της γρίπης επιδεινώνονται και ο θάνατος αποδίδεται σε αυτά.

Με αυτά τα δεδομένα, οι ειδικοί εκτιμούν πως οι θάνατοι εξαιτίας της γρίπης μπορεί να είναι συνολικά 400 - 500.

Με άλλα λόγια, όπως χαρακτηριστικά εξηγούν οι επιδημιολόγοι, τα σοβαρά κρούσματα και οι θάνατοι, που ανακοινώνονται σε εβδομαδιαία βάση, είναι μόνο «η κορυφή του παγόβουνου της γρίπης».

Για τους επιστήμονες, όλα τα παραπάνω είναι αναμενόμενα κατά την περίοδο έξαρσης, και συμβαίνουν με μικρές διακυμάνσεις σε όλο τον κόσμο. «Η γρίπη είναι εδώ κάθε χειμώνα, και είναι υπολογίσιμος αντίπαλος», αναφέρουν χαρακτηριστικά οι γιατροί.

Κάθε χρόνο, μόνο στην Ευρώπη 30.000 - 40.000 άνθρωποι πεθαίνουν εξαιτίας της γρίπης.

Επιμένουμε να λέμε όχι στο εμβόλιο που σώζει ζωές

Το κακό στην Ελλάδα είναι πως η άρνηση του εμβολιασμού ακόμη υπάρχει. Άτομα υψηλού κινδύνου αλλά και επαγγελματίες υγείας επιμένουν να λένε «όχι» στο αντιγριπικό εμβόλιο, το μόνο μέσο προστασίας από τις επιπλοκές της γρίπης.

Δεν είναι τυχαίο ότι 84% των ασθενών που έχουν εισαχθεί στην εντατική με γρίπη είναι υψηλού κινδύνου, αλλά μόνο 15% είχαν κάνει εμβόλιο.

Στους δε επαγγελματίες Υγείας, ο εμβολιασμός είναι ακόμη πιο σημαντικός αφού με τον τρόπο αυτό δεν προστατεύουν μόνο τον εαυτό τους αλλά και τους ασθενείς που περιθάλπουν.

Εάν αυξηθεί η εμβολιαστική κάλυψη, αυτομάτως θα μειωθούν τα σοβαρά περιστατικά γρίπης και η αντίστοιχη θνησιμότητα.

Διαβάστε επίσης:

Στους 39 οι νεκροί από τη γρίπη