ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΙΣΑ προς υπουργείο Υγείας: Πείτε στους πολίτες για τους κινδύνους από την κατάχρηση αντιβιοτικών

Πολλοί ασθενείς εξακολουθούν να πιστεύουν οτι τα αντιβιοτικά θεραπεύουν τη γρίπη και άλλες ιώσεις.

ΙΣΑ προς υπουργείο Υγείας: Πείτε στους πολίτες για τους κινδύνους από την κατάχρηση αντιβιοτικών

O Ιατρικός Σύλλογος της Αθήνας (ΙΣΑ) επισημαίνει ότι αυτή την περίοδο γίνεται κατάχρηση αντιβιοτικών, συχνά μάλιστα χωρίς συνταγή γιατρού, και καλεί τις υγειονομικές αρχές να ενημερώσουν άμεσα τους πολίτες για τις καταστροφικές συνέπειες αυτής της πρακτικής.

«Έχει διαπιστωθεί ότι πολλοί ασθενείς αγοράζουν με δική τους πρωτοβουλία αντιβίωση, με τα πρώτα συμπτώματα του κοινού κρυολογήματος ή της γρίπης», αναφέρουν οι γιατροί και εξηγούν ότι η «άσκοπη κατανάλωση αντιβιοτικών τα καθιστά λιγότερο αποτελεσματικά και δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την εμφάνιση ανθεκτικών και πολύ επικίνδυνων μικροβίων».

Σχολιάζοντας το θέμα, ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης, τονίζει: «Η Ελλάδα είναι η χώρα με την μεγαλύτερη κατανάλωση αντιβιοτικών, με συνέπεια να είναι από τις πρώτες χώρες σε αντοχή των μικροβίων στα αντιβιοτικά όπως και η μόνη στο Δυτικό κόσμο που ο ασθενής μπορεί να προμηθευτεί τέτοια φάρμακα χωρίς συνταγή γιατρού. Οι υγειονομικές αρχές θα έπρεπε να είχαν ενημερώσει τους πολίτες για τους κινδύνους πριν ξεκινήσει η περίοδος των ιώσεων και της γρίπης. Επίσης το Υπουργείο Υγείας πρέπει επιτέλους να διασφαλίσει ότι θα εφαρμοστεί ο νόμος που προβλέπει ότι κανένα φάρμακο δεν μπορεί να χορηγείται χωρίς ιατρική συνταγή».

Ο ΙΣΑ καλεί το Υπουργείο Υγείας να κάνει έστω και τώρα ενημερωτική εκστρατεία, για την ορθολογική χρήση των αντιβιοτικών και να μεριμνήσει για την εφαρμογή του νόμου που ορίζει ότι κανένα φάρμακο, δεν πρέπει να χορηγείται χωρίς ιατρική συνταγή.

Επίσης καλεί τις υγειονομικές αρχές να ενημερώσουν για την σωστή και έγκαιρη χορήγηση των αντιικών φαρμάκων στους ασθενείς με γρίπη που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου και οι οποίοι πρέπει να απευθύνονται στο γιατρό, με τα πρώτα συμπτώματα.