ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Νεοί γραμμικοί επιταχυντές στο Αττικό - 3 μήνες η αναμονή για ακτινοθεραπεία

Τα νέα μηχανήματα είναι μέρος μεγάλης δωρεάς σε 7 δημόσια ακτινοθεραπευτικά τμήματα.

Νεοί γραμμικοί επιταχυντές στο Αττικό - 3 μήνες η αναμονή για ακτινοθεραπεία

Το μεσημέρι της Πέμπτης, ο Προκόπης Παυλόπουλος εγκαινίασε τα δύο νέα μηχανήματα ακτινοθεραπείας τα οποία εγκαταστάθηκαν στο Β' Εργαστήριο Ακτινολογίας του νοσοκομείου.

Χρειάστηκαν περίπου δύο χρόνια, ωσότου διαμορφωθούν οι ειδικοί χώροι και εγκατασταθούν οι δύο γραμμικοί επιταχυντές, από τους 10 συνολικά που δωρίστηκαν από το Ιδρύμα «Σταύρος Νιάρχος» σε 7 νοσοκομεία του ΕΣΥ και αποτελούν τη μεγαλύτερη ανανέωση ακτινοθεραπευτικού εξοπλισμού εδώ και πολλά χρόνια.

Έως 3 μήνες αναμονή για ακτινοθεραπεία

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας (ΕΕΑΟ), Γιώργος Πισσάκας, υπογράμμισε ότι στην Αθήνα, οι καρκινοπαθείς περιμένουν 2 - 3 μήνες για την έναρξη ακτινοθεραπείας και αναγκάζονται να... «κάνουν έρευνα αγοράς» από νοσοκομείο σε νοσοκομείο, μήπως πετύχουν καλύτερο χρόνο...

Σύμφωνα με στοιχεία της Εταιρείας, αυτή τη στιγμή λειτουργούν στο δημόσιο τομέα 29 μηχανήματα ακτινοθεραπείας και άλλα 17 στον ιδιωτικό τομέα. Όπως είπε ο κ.Πισσάκας, για την επαρκή κάλυψη των ασθενών, χωρίς μεγάλη αναμονή, απαιτούνται 20 ακόμη μηχανήματα πανελλαδικά.

Κάθε χρόνο στην Ελλάδα περισσότεροι από 28.000 καρκινοπαθείς χρειάζεται να υποβληθούν σε ακτινοθεραπείες, ενώ 4.000 ασθενείς παραμένουν σε λίστα αναμονής.

Η συνολική δωρεά ξεπέρασε τα 22 εκατομμύρια δολάρια και περιλαμβάνει εκτός από την προμήθεια - εγκατάσταση και τη διετή συντήρηση του εξοπλισμού, καθώς και την εκπαίδευση του επιστημονικού προσωπικού στο χειρισμό των μηχανημάτων.

Γ.Γιαννόπουλος: Υπάρχει έλλειμμα στον καρκίνο

Στη διάρκεια των εγκαινίων, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας, Γιώργος Γιαννόπουλος παραδέχτηκε ότι «λείπει μια εθνική στρατηγική για τον καρκίνο». Και πρόσθεσε πως γίνονται προσπάθειες βελτίωσης στον τομέα αυτό.

Μεταξύ άλλων μίλησε για προσπάθειες μείωσης των χρόνων αναμονής για θεραπείες σε αποδεκτά επίπεδα και για ενίσχυση του προσωπικού που ασχολείται με τον καρκίνο.

Είπε ακόμη πως μέχρι το τέλος του μήνα θα ψηφιστεί η νομοθετική ρύθμιση για το Εθνικό Ινστιτούτο Νεοπλασιών.