ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Άμεσα μέτρα για την Πρωτοβάθμια φροντίδα και τη γρίπη ζητά ο ΙΣΑ

Ο ΙΣΑ εκτιμά ότι οι θάνατοι από γρίπη συσχετίζονται με την κατάρρευση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και καλεί το Υπουργείο Υγείας, να αναλάβει τις ευθύνες του και να πάρει άμεσα μέτρα.

Άμεσα μέτρα για την Πρωτοβάθμια φροντίδα και τη γρίπη ζητά ο ΙΣΑ

Σύμφωνα με τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών (ΙΣΑ), το σύστημα Υγείας αδυνατεί να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες που προκαλεί η έξαρση της γρίπης, γεγονός που - κατά τους γιατρούς οδηγεί στην αύξηση των θανάτων και των σοβαρών επιπλοκών.

« Η κατάρρευση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας έχει αποτέλεσμα ,οι ασθενείς να μη βρίσκουν πλέον εύκολα, συμβεβλημένο γιατρό. Έτσι καταφεύγουν ακόμα και με συμπτώματα απλής ίωσης, στα δημόσια νοσοκομεία προκαλώντας συμφόρηση στη δευτεροβάθμια περίθαλψη. Επίσης οι ασθενείς, αδυνατώντας να πληρώσουν από την τσέπη τους την επίσκεψη, καθυστερούν να ζητήσουν ιατρική βοήθεια και φτάνουν στο νοσοκομείο με σοβαρές επιπλοκές», αναφέρει ο πρόεδρος του Συλλόγου Γιώργος Πατούλης.

Κια προσθέτει πως «η κατάρρευση της Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης έπαιξε καθοριστικό ρόλο και στην πρόληψη της επιδημίας, καθώς την κρίσιμη περίοδο του Φθινοπώρου, κατά την οποία έπρεπε να γίνει ο εμβολιασμός των ευπαθών ομάδων, με τη διακοπή των συμβάσεων των γιατρών του ΕΟΠΥΥ, οι πολίτες είχαν χάσει την πρόσβαση στο γιατρό που τους παρακολουθούσε. Την ίδια ώρα το υπουργείο Υγείας, επέλεξε να αποδυναμώσει - κατά τη διάρκεια της επιδημίας της γρίπης - τα Κέντρα Υγείας, απολύοντας έμπειρους και καταξιωμένους γιατρούς».

Ο ΙΣΑ καλεί το Υπουργείο Υγείας να αναλάβει τις ευθύνες του και να πάρει άμεσα μέτρα.