ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Χιλιάδες Ελληνόπουλα χωρίς πρόσβαση σε γιατρό ή οδοντίατρο

Οι ανάγκες των παιδιών σε ιατρική και οδοντιατρική περίθαλψη δεν καλύπτονται πλήρως.

Χιλιάδες Ελληνόπουλα χωρίς πρόσβαση σε γιατρό ή οδοντίατρο

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (eurostat), η χώρα μας βρίσκεται στην 7η χειρότερη θέση σε ότι αφορά την κάλυψη των ιατρικών αναγκών των παιδιών.

Καταγράφεται ένα ποσοστό 2,4% παιδιών κάτω από 16 ετών τα οποία δεν έχουν πρόσβαση σε ιατρικές υπηρεσίες για εξέταση και θεραπεία. Το ποσοστό μάλιστα αυξάνεται σε 6,3% στα μονογονεϊκά νοικοκυριά. Τα αντίστοιχα μέσα ποσοστά για την Ευρώπη των 28 είναι 1,8% και 2,2%.

Στη χειρότερη θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται το Βέλγιο όπου σχεδόν 9% των παιδιών έχουν ακάλυπτες ιατρικές ανάγκες και ακολουθεί η Ρουμανία με 7,4%.

Την ίδια ώρα στην Αυστρία, ούτε ένα παιδί δεν μένει εκτός περίθαλψης!

medical

Στην οδοντιατρική περίθαλψη η κατάσταση για την Ελλάδα εμφανίζεται ελαφρώς χειρότερη, με 4,4% των παιδιών να μην έχουν επαρκή πρόσβαση σε τέτοιες υπηρεσίες. Το ποσοστό, μάλιστα, είναι σχεδόν διπλάσιο από το μέσο όρο της Ευρώπης (2,3%).

Στις δε μονογονεϊκές οικογένειες της Ελλάδας, σχεδόν ένα στα δέκα παιδιά είναι αποκλεισμένο από την οδοντιατρική περίθαλψη.

dental

Την καλύτερη οδοντιατρική περίθαλψη για τα παιδιά προσφέρει η Ουγγαρία, όπου μόλις 0,3% του παιδικού πληθυσμού εμφανίζει ακάλυπτες οδοντιατρικές ανάγκες.

Αντίθετα, στη Λετονία, το ποσοστό των παιδιών που δεν εξυπηρετούνται επαρκώς για την οδοντιατρική τους φροντίδα φτάνει το 7,3% και στην Πορτογαλία το 6%.