ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Με τους μισούς μόνιμους γιατρούς λειτουργούν οι ογκολογικές μονάδες παίδων

Στα 6 τμήματα που λειτουργούν πανελλαδικά, έως και 50% των μόνιμων θέσεων ιατρικού προσωπικού παραμένουν κενές. Σε αυτά τα τμήματα διαγιγνώσκονται κάθε χρόνο με καρκίνο 280 - 300 παιδιά.

Με τους μισούς μόνιμους γιατρούς λειτουργούν οι ογκολογικές μονάδες παίδων

Τα κενά καλύπτουν οι επικουρικοί γιατροί – που «πάνε κι έρχονται» ανάλογα με το χρόνο των συμβάσεών τους – αλλά και πανεπιστημιακοί υπότροφοι οι οποίοι πληρώνονται από σωματεία όπως η «Ελπίδα» και η «Φλόγα».

«Κάποιοι από τους μόνιμους γιατρούς στο τμήμα μας συνταξιοδοτήθηκαν πριν 5 χρόνια και ακόμη δεν έχουν προκηρυχθεί οι θέσεις για την αντικατάστασή τους», αναφέρει η Μαρίνα Σερβιτζόγλου, ειδική γραμματέας της Ελληνικής Εταιρείας Παιδιατρικής Αιματολογίας – Ογκολογίας και διευθύντρια στο Ογκολογικό Τμήμα, του νοσοκομείου Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού».

Το «πολύπαθο» Ακτινοθεραπευτικό Κέντρο, που «ζει» χάρη στη «Φλόγα»

Το βασικότερο πρόβλημα εντοπίζεται αυτή τη στιγμή στο Κέντρο Ακτινοθεραπείας Παιδιών και Εφήβων, που εδρεύει στο «Αγλαΐα Κυριακού» είναι το μοναδικό του είδους στα Βαλκάνια, αλλά «στενάζει» λόγω ελλείψεων προσωπικού, από την πρώτη στιγμή της λειτουργίας του.

Το Κέντρο έχει μείνει ουσιαστικά με έναν μόνιμο γιατρό και με 3 ακτινοφυσικούς, εκ των οποίων μόνο ο ένας είναι μόνιμος ενώ οι άλλοι δύο επικουρικοί. Το αποτέλεσμα είναι να υπάρχουν καθυστερήσεις στην έναρξη ακτινοθεραπείας των παιδιών, οι οποίες χάρη στις προσπάθειες του προσωπικού, δεν θεωρούνται σημαντικές.

Το Κέντρο είχε εξοπλιστεί με ιδιωτικές δωρεές και πρωτοβουλίες του Συλλόγου «Φλόγα» ο οποίος χρηματοδοτεί ακόμη και σήμερα τη στελέχωση του τμήματος.

Μάλιστα, για άλλη μια φορά, η «Φλόγα» αναλαμβάνει να «σώσει» το Ακτινοθεραπευτικό Κέντρο, προσλαμβάνοντας έναν γιατρό!
«Εμείς θα προσλάβουμε έναν γιατρό ο οποίος είναι ο πιο έμπειρος στην ακτινοθεραπεία, αφού ήταν στο Κέντρο από την πρώτη μέρα ως επικουρικός και έφυγε όταν έληξαν οι συμβάσεις του. Μάλιστα δύο φορές έκανε αίτηση για προκηρύξεις μονίμων, οι οποίες δεν προχώρησαν», αναφέρει στο onmed η πρόεδρος της Φλόγας, Μαρία Τρυφωνίδη.

Τώρα η Φλόγα περιμένει να ολοκληρωθεί η… γραφειοκρατία του πανεπιστημίου, αφού ο εν λόγω γιατρός θα προσληφθεί ως πανεπιστημιακός υπότροφος.

Τα μέλη του Συλλόγου, που ζουν απο κοντά τον παιδικό καρκίνο, βλέπουν «από πρώτο χέρι» τα προβλήματα και αγωνιούν κάθε φορά που κινδυνεύουν να διακοπούν οι θεραπείες των παιδιών τους.

«Τι θα γίνει αν αρρωστήσει η μια και μοναδική γιατρός της Ακτινοθεραπείας; Δεν είναι δυνατό να διακοπούν οι θεραπείες των παιδιών», αναφέρει η κ.Τρυφωνίδη και προσθέτει πως ο μόνιμος γιατρός του ΕΣΥ είναι απαραίτητος για το Κέντρο, αφού από την ύπαρξή του εξαρτάται και η άδεια λειτουργίας από την επιτροπή ατομικής ενέργειας.

Και άλλα προβλήματα

Σύμφωνα με τους Παιδιάτρους Αιματολόγους – Ογκολόγους, πολύ σημαντική είναι η στελέχωση του Εργαστηρίου Μοριακής Βιολογίας του «Αγία Σοφία», ώστε αυτό να επεκταθεί για να καλύψει πλήρως τις ανάγκες όλων των τμημάτων.

Η Ελληνική Εταιρεία Παιδιατρικής Αιματολογίας – Ογκολογίας έθεσε πρόσφατα τα παραπάνω θέματα στο υπουργείο Υγείας, από όπου καταρχήν δόθηκε υπόσχεση για ενίσχυση του δυναμικού των μονάδων.

Οι γιατροί έθεσαν και το θέμα της κάλυψης εξειδικευμένων ιατρικών εξετάσεων και την ανάγκη αναγνώρισης της Εξειδίκευσης στην Παιδιατρική Αιματολογία - Ογκολογία. Έμφαση δόθηκε στην συμμετοχή των ελληνικών ογκολογικών τμημάτων σε διεθνή θεραπευτικά πρωτόκολλα και τη σύνδεσή τους με τα θεραπευτικά πρωτόκολλα του ΚΕΣΥ.