ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Για 100 εκατομμύρια ανθρώπους, υγεία σημαίνει οικονομική καταστροφή

Στην καθολική υγειονομική κάλυψη θα αφιερωθεί η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Υγείας (7 Απριλίου).

Για 100 εκατομμύρια ανθρώπους, υγεία σημαίνει οικονομική καταστροφή

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) τουλάχιστον οι μισοί άνθρωποι αυτού του πλανήτη δεν έχουν πλήρη πρόσβαση σε στοιχειώδεις υπηρεσίες Υγείας.

Την ίδια ώρα, περίπου 100 εκατομμύρια άνθρωποι καταστρέφονται οικονομικά - αναγκάζονται δηλαδή να ζήσουν με λιγότερα από 2 δολάρια τη μέρα, που σημαίνει ακραία φτώχεια - επειδή πρέπει να πληρώσουν για την περίθαλψή τους.

800 εκατομμύρια άτομα σε όλο τον κόσμο (περίπου 12% του πληθυσμού) ξοδεύουν τουλάχιστον το ένα δέκατο του οικογενειακού τους προϋπολογισμού σε δαπάνες υγείας.

Με αυτά τα δεδομένα, ο ΠΟΥ έχει θέσει ως στόχο την καθολική υγειονομική κάλυψη του παγκόσμιου πληθυσμού μέχρι το 2030. Καθολική κάλυψη σημαίνει πρόσβαση στις βασικές, τουλάχιστον, υπηρεσίες υγείας χωρίς να προκαλούνται οικονομικά προβλήματα.

Πώς θα επιτευχθεί ο στόχος

Για να επιτευχθεί ο στόχος του 2030, ο Οργανισμός υπολογίζει πως χρειάζονται πάνω από 18 εκατομμύρια επαγγελματίες υγείας, κατά προτεραιότητα στις χώρες μεσαίου και χαμηλού εισοδήματος.

Συνολικά στον τομέα της Υγείας θα απαιτηθούν μέσα στην επόμενη δεκαετία 40 εκατομμύρια επιπλέον θέσεις εργασίας. Επιπλέον, απαιτούνται επενδύσεις στην εκπαίδευση των επαγγελματιών υγείας.

Πάνω από όλα όμως, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ζητά από τις κυβερνήσεις του κόσμου να επαναπροσδιορίσουν τους όρους λειτουργίας των υπηρεσιών Υγείας, βάζοντας στο επίκεντρο τον άνθρωπο.