ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Νέους κανόνες για τα αντηλιακά προτείνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες

Η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) έθεσε νέο κανονισμό σε δημόσια διαβούλευση.

Νέους κανόνες για τα αντηλιακά προτείνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες

Η προτεινόμενη ρύθμιση περιλαμβάνει τις χημικές ουσίες που επιτρέπεται να περιέχουν τα αντηλιακά προϊόντα τα οποία πωλούνται ευρέως και χωρίς ειδικούς περιορισμούς. Ορίζεται αναλυτικά η μέγιστη επιτρεπόμενη περιεκτικότητα κάθε ουσίας.

Η σχετική λίστα απαγορεύει δύο ουσίες ενώ για άλλες 12 αναφέρει πως δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία σχετικά με την ασφάλειά τους.

Αυξάνεται ο μέγιστος δείκτης προστασίας SPF

Ο νέος κανονισμός αυξάνει το μέγιστο δείκτη προστασίας από 50+ σε 60+, αφού σύμφωνα με τους εισηγητές, υπάρχουν νεότερα επιστημονικά δεδομένα σχετικά με την αποτελεσματικότερη προστασία του υψηλότερου δείκτη.

Επιπλέον, ο FDA απαιτεί όλα τα προϊόντα με δείκτη από 15 και πάνω να προσφέρουν προστασία ευρέως φάσματος απέναντι στην υπεριώδη ακτινοβολία A (UVA) - η οποία έχει συνδεθεί με τη πρόωρη γήρανση του δέρματος - καθώς και απέναντι στην υπεριώδη ακτινοβολία B (UVB), που θεωρείται υπεύθυνη για τα εγκαύματα και την εκδήλωση καρκίνων του δέρματος.

Η Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας συνιστά στους καταναλωτές να επιλέγουν αδιάβροχα προϊόντα και με δείκτη προστασίας τουλάχιστον 30.

Βάσει των νέων ρυθμίσεων, οι εταιρείες που παράγουν τα αντηλιακά θα υποχρεώνονται να αναγράφουν τα ενεργά συστατικά στην μπροστινή πλευρά της ετικέτας και να αναγράφουν σαφείς περιγραφές για το δείκτη και το φάσμα προστασίας.

Τα αντηλιακά που περιέχουν και εντομο-απωθητικούς παράγοντες θα εμπίπτουν στην κατηγορία των φαρμακευτικών προϊόντων.

Ο FDA ζητά τη γνώμη των εμπλεκόμενων βιομηχανιών αλλά και των καταναλωτών σχετικά με τους νέους κανονισμούς.

Οι δερματολόγοι συνιστούν να χρησιμοποιείται αντηλιακό σε όλη τη διάρκεια του χρόνου και όχι μόνο το καλοκαίρι και στην παραλία. Αυτό γιατί η έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία είναι εξίσου επικίνδυνη στις καθημερινές μετακινήσεις, κατά τις οποίες μάλιστα είναι πιο δύσκολο να αντιληφθεί κανείς ότι «καίγεται» από τον ήλιο.

Διαβάστε επίσης:

Αντηλιακό: Πώς να το χρησιμοποιήσετε αν είναι κρέμα, λοσιόν, στικ ή σπρέι