ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε αν και πόσο κινδυνεύει η ακοή σας, με τη νέα εφαρμογή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας

Ένα νέο app και 6 βασικές ερωτήσεις και απαντήσεις για την ακοή σας.

Δείτε αν και πόσο κινδυνεύει η ακοή σας, με τη νέα εφαρμογή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας

Την Παγκόσμια Ημέρα Ακοής (3 Μαρτίου) ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) παρουσίασε τη νέα δωρεάν εφαρμογή "hearWHO" για κινητές συσκευές, μέσω της οποίας μπορούμε όλοι να ελέγξουμε την ακοή μας.

Σύμφωνα με τον Οργανισμό, η εφαρμογή δεν έχει στόχο να υποκαταστήσει τον ΩΡΛ, αλλά να δώσει μια πρώτη ένδειξη για πιθανά προβλήματα ακοής, ώστε αυτά να εντοπιστούν και αντιμετωπιστούν έγκαιρα. Απευθύνεται σε όλους, αλλά «στοχεύει» ιδιαίτερα στα άτομα υψηλού κινδύνου για απώλεια ακοής και σε όσους έχουν ήδη κάποια ύποπτα συμπτώματα. Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα είναι οι εμβοές (βουητό στα αυτιά) και η συνεχώς εντονότερη ανάγκη για υψηλότερη ένταση του ήχου στην τηλεόραση, το ραδιόφωνο και άλλες συσκευές.

Η εφαρμογή είναι ένα ειδικό ψηφιακό τεστ ακοής, με ακρίβεια αποτελέσματος άνω του 85%. Υπολογίζει και βαθμολογεί την ακουστική ικανότητα, αποθηκεύει τα σκορ για μελλοντικές συγκρίσεις, ενώ μπορούν να προγραμματιστούν και υπενθυμίσεις για επανέλεγχο.

hearwho

Η έγκαιρη διάγνωση των ακουστικών προβλημάτων θεωρείται πολύ σημαντική για την αποτροπή μόνιμης αναπηρίας και επιδείνωσης της ποιότητας ζωής.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΠΟΥ, πανω από 5% του παγκόσμιου πληθυσμού, σε απόλυτο αριθμό τουλάχιστον 466 εκατομμύρια άνθρωποι, ανάμεσα τους και 34 εκατομμύρια παιδιά - έχουν απώλεια ακοής σε βαθμό που τους δημιουργεί αναπηρία. Υπολογίζεται, μάλιστα, πως μέχρι το 2050 οι ασθενείς θα έχουν ξεπεράσει τα 900 εκατομμύρια.

Παγκοσμίως, η διαχείριση των προβλημάτων ακοής κοστίζει περί τα 750 δισεκατομμύρια δολάρια.

6 βασικές ερωτήσεις και απαντήσεις για την ακοή

Γιατί πρέπει να ελέγχουμε την ακοή μας;

Συχνά, τα προβλήματα ακοής μένουν αδιάγνωστα μέχρι που γίνονται μη αναστρέψιμα. Ο τακτικός έλεγχος εξασφαλίζει την έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση.

Ποιος κινδυνεύει από απώλεια ακοής;

Όλοι! Υπάρχουν, ωστόσο, κάποιες ομάδες του πληθυσμού που κινδυνεύουν περισσότερο. Αυτές είναι τα άτομα άνω των 60 ετών, όσοι ακούν συχνά μουσική σε πολύ δυνατή ένταση, όσοι εργάζονται σε συνθήκες έντονου θορύβου και όσοι ακολουθούν μακροχρόνια φαρμακευτική αγωγή που μπορεί να επηρεάσει την ακοή.

Μπορεί να έχω πρόβλημα ακοής, ακόμη κι αν φαίνεται ότι ακούω καλά;

Η απώλεια ακοής είναι σταδιακή και παρουσιάζει τις εξής διακυμάνσεις:

  • Ήπια: μερική δυσκολία κατανόησης της σιγανής ομιλίας και ή της ομιλίας σε θορυβώδες περιβάλλον
  • Μέτρια: δυσκολία κατανόησης της κανονικής ομιλίας
  • Σοβαρή: δυσκολία με όλους τους ήχους, εκτός από τους δυνατούς
  • Βαριά: πλήρης κώφωση

Μπορεί η μουσική να επηρεάσει την ακοή μας;

Η έκθεση σε μουσική δυνατής έντασης,για μεγάλα διαστήματα, κουράζει και καταστρέφει τα αισθητηριακά κύτταρα στο εσωτερικό του αυτιού. Αρχικά μπορεί να προκαλέσει εμβοές και προσωρινή απώλεια ακοής. Σταδιακά, η βλάβη γίνεται μόνιμη και μη αναστρέψιμη.

Ποια είναι η ασφαλής ένταση ήχου;

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προτείνει 80 ντεσιμπελ για τους ενήλικες και 75 ντεσιμπέλ για τα παιδιά, μέχρι 40 ώρες την ημέρα.

Πώς φροντίζουμε τα αυτιά μας;

Ξεχνάμε τις μπατονέτες!
Διατηρούμε χαμηλά την ένταση του ήχου και περιορίζουμε το χρόνο έκθεσης.
Χρησιμοποιούμε ωτασπίδες σε μέρη με έντονο θόρυβο.
Συμβουλευόμαστε τον ΩΡΛ αν έχουμε εμβοές, πόνο στο αυτί ή θεωρούμε ότι η ακοή μας έχει εξασθενίσει σε σχέση με το παρελθόν.

Διαβάστε επίσης:

Παγκόσμια Ημέρα Ακοής: Οι καθημερινές συνήθειες που βλάπτουν την ακοή