ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μόνο ένα τρίτο των επιστημόνων Υγείας είναι γυναίκες

Στις γυναίκες της Επιστήμης και της Υγείας αφιερώνει τη σημερινή Ημέρα της Γυναίκας ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Μόνο ένα τρίτο των επιστημόνων Υγείας είναι γυναίκες

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, οι ανισότητες μεταξύ ανδρών και γυναίκων στις επιστήμες Υγείας παραμένουν, κυρίως στην Ευρώπη και τη βόρεια Αμερική, όπου μόνο 30% - 35% των σχετικών θέσεων καλύπτονται από γυναίκες.

Στην Ευρώπη, η Λετονία αναδεικνύεται πρώτη σε ισότιμη μεταχείριση στον τομέα της επιστήμης και της υγείας, με το 51% να είναι γυναίκες και ακολουθούν η βόρεια Μακεδονία και η Λιθουανία, με περίπου 50% έκαστη.

Η Ελλάδα βρίσκεται περίπου στη μέση με 38% των επιστημόνων και ερευνητών να είναι γυναίκες, ενώ στην τελευταία θέση της Ευρώπης είναι η Ολλανδία με μόλις 25,4%.

Αντίθετα, σε περιοχές όπως η κεντρική Ασία, η Λατινική Αμερική και η Καραϊβική, οι θέσεις είναι μοιρασμένες πιο ισότιμα.

Την ίδια ώρα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) διαπιστώνει πως οι γυναίκες επιστήμονες «παλεύουν» για να αναδειχθούν στην ιεραρχία. Αποτελούν μόλις 12% των μελών στις επιστημονικές ακαδημίες του κόσμου.

Κι ενώ αντιστοιχούν στο 70% των επαγγελματικών Υγείας παγκοσμίως, κατέχουν μόλις 25% των επιτελικών θέσεων σε αυτό τον κλάδο. Επιπλέον, πληρώνονται 26% - 29% λιγότερο από τους άνδρες στις αντίστοιχες θέσεις!

Ο Οργανισμός επαναλαμβάνει την ανάγκη για πολιτικές που θα διευκολύνον την πρόσβαση και ανέλιξη των γυναικών σε τέτοιους τομείς.

Διαβάστε επίσης:

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας: Οι σημαντικότεροι "γυναικείοι σταθμοί" μέχρι σήμερα