ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τρία δις κοστίζει η άνοια κάθε χρόνο στην Ελλάδα - μόνο 20% του Εθνικού Σχεδίου έχει υλοποιηθεί

Μόνο ένας χρόνος έχει μείνει για την ολοκλήρωση όλων των δράσεων.

Τρία δις κοστίζει η άνοια κάθε χρόνο στην Ελλάδα - μόνο 20% του Εθνικού Σχεδίου έχει υλοποιηθεί

Ρεπορτάζ: Δέσποινα Κουκλάκη

Σήμερα υπολογίζεται ότι στην Ελλάδα περίπου 200.000 άνθρωποι πάσχουν από διάφορες μορφές άνοιας - κατά περίπου 70% από τη νόσο Alzheimer.

Μεγάλη επιδημιολογική έρευνα, με ελληνικό δείγμα, έχει υπολογίσει οτι η άνοια πλήττει 5,6% του πληθυσμού άνω των 65 ετών.

Ο αριθμός των ασθενών αναμένεται να αυξηθεί στο κοντινό μέλλον, αφού αυξάνεται και ο πληθυσμός που γερνάει (με ρυθμό ως και 7 φορές μεγαλύτερο από το ρυθμό αύξησης του συνολικού πληθυμού...)

Η Ελληνική Εταιρεία Νόσου Azheimer υπολογίζει ότι το ετήσιο κόστος της άνοιας φτάνει στη χώρα μας τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ. Το κόστος περιλαμβάνει την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ανοϊκών ασθενών αλλά και τις έμμεσες δαπάνες που αφορούν τη γενική φροντίδα των ασθενών καθώς και την απώλεια παραγωγικότητας τόσο των ίδιων όσο και των φροντιστών τους.

Οι επιστήμονες που ασχολούνται με την άνοια επισημαίνουν τα πολλαπλά προβλήματα και τις ελλείψεις που παρατηρούνται στη διαχείριση της πάθησης.

Ενδεικτικό παράδειγμα είναι το γεγονός ότι μεγάλοι δήμοι του λεκανοπεδίου Αττικής, όπως ο Πειραιάς, το Περιστέρι και το Μενίδι, δεν διαθέτουν ούτε μια δομή για την άνοια, με αποτέλεσμα οι ασθενείς και οι φροντιστές τους να διανύουν μεγάλες αποστάσεις για να εξυπηρετηθούν.

Καρκινοβατεί το Εθνικό Σχέδιο

Όπως προκύπτει από στοιχεία που παρουσιάστηκαν πρόσφατα στη Βουλή, μόλις 20% των δράσεων που προέβλεπε το Εθνικό Κέντρο Δράσης για την Άνοια έχουν υλοποιηθεί.

Το Σχέδιο καταρτίστηκε το 2015 αλλά μόλις το 2018 άρχισαν οι διαδικασίες για την εφαρμογή του, ενώ τα χρονοδιαγράμματα δίνουν περιθώριο μέχρι το 2020...

Μέχρι στιγμής έχει δρομολογηθεί η δημιουργία 5 ιατρειών μνήμης σε ισάριθμα νοσοκομεία της χώρας, με μελλοντικό στόχο να αυξηθούν σε 12

Κι ενώ το Σχέδιο προβλέπει συνολικά 60 Κέντρα Ημέρας για την Άνοια, σήμερα λειτουργούν μόνο 13... Πρόκειται για χώρους, όπου οι ασθενείς μπορούν να παραμένουν για κάποιες ώρες της ημέρας και να λαμβάνουν μη φαρμακευτικές θεραπείες. Τα κέντρα αυτά αναμένεται να διασυνδεθούν με την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Συγκεκριμένα, κάθε Κέντρο θα διασυνδέεται με τα πλησιέστερα Κ.Α.Π.Η. και Κ.Η.Φ.Η., με στόχο την εφαρμογή προγραμμάτων πρόληψης, έγκαιρης διάγνωσης και αντιμετώπισης της άνοιας, καθώς και προγραμμάτων ενημέρωσης των ηλικιωμένων μελών των Κ.Α.Π.Η. και Κ.Η.Φ.Η.

Σε εξέλιξη είναι οι διαδικασίες για τη λειτουργία μονάδων τελικού σταδίου για ανοϊκούς ασθενείς σε Θεσσαλονίκη και Καλαμάτα.

Γραφειοκρατία και χαμηλή απορρόφηση πόρων

Όλες οι δράσεις του Εθνικού Σχεδίου χρηματοδοτούνται από πόρους του ΕΣΠΑ. Ωστόσο, όπως ανέφεραν πρόσφατα ενώπιον της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής οι αρμόδιοι του Εθνικού Παρατηρητηρίου για την Άνοια - η διάθεση των πόρων είναι αργή και με το... σταγονόμετρο.

Για τη δε έρευνα που αφορά την άνοια, οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι η Ελλάδα είναι απούσα από όλες τις διεθνείς ερευνητικές πρωτοβουλίες και προγράμματα, αφού δεν διατίθενται τα απαραίτητα κονδύλια (περίπου 500.000 ευρώ ετησίως).

Οι ειδικοί τονίζουν ακόμη ότι πολλα εμπόδια δημιουργούνται εξαιτίας της γραφειοκρατίας, με αδυναμία συνεννόησης μεταξύ των υπηρεσιών του υπουργείου Υγείας αλλά και ανάμεσα στα συναρμόδια υπουργεία...

Διαβάστε επίσης:

Άνοια: Υπάρχει τρόπος να την προλάβετε;

Αλτσχάιμερ: 6 κοινές παρανοήσεις που καθυστερούν τη διάγνωση