ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Έπεσε ασανσέρ στο Ιπποκράτειο, ένας γιατρός τραυματίας

Το περιστατικό κατήγγειλαν αρχικά οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου.

Έπεσε ασανσέρ στο Ιπποκράτειο, ένας γιατρός τραυματίας

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, το ατύχημα συνέβη την Παρασκευή, 15 Μαρτίου, όταν έπεσε ο κεντρικός ανελκυστήρας με αποτέλεσμα να τραυματιστεί στο πόδι ο διευθυντής της Ουρολογικής Κλινικής που βρισκόταν μέσα.

Μάλιστα, ο γιατρός χρειάστηκε να μεταφερθεί στο Κοργιαλένει νοσοκομείο, αφού το Ιπποκράτειο δεν διαθέτει ορθοπαιδική κλινική! Δεν έχει υποστεί κάταγμα οστού, ωστόσο κρίθηκε επιβεβλημένο να χειρουργηθεί για την αποκατάσταση του τραύματος.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, το ασανσέρ υποχώρησε 2-3 μέτρα την ώρα που ο γιατρός επιχειρούσε να βγει.

Τι ανακοίνωσε η διοίκηση του νοσοκομείου

Το μεσημέρι της Δευτέρας, η διοίκηση του Ιπποκρατείου ανακοίνωσε πως το ατύχημα συνέβη στον φορειοφόρο ανελκυστήρα Νο 6 που εξυπηρετεί τη μετακίνηση ασθενών στο Γ’ κτίριο του νοσοκομείου.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, «ο ανελκυστήρας αντικαταστάθηκε πλήρως το 2005, υποστηρίζεται από συμβόλαιο συντήρησης με εξειδικευμένη εταιρεία ανελκυστήρων, πιστοποιήθηκε στις 21/01/2019 από ανεξάρτητο φορέα και έχει προσκομισθεί το αντίστοιχο πιστοποιητικό. Σύμφωνα με το βιβλίο συντήρησης του συγκεκριμένου ανελκυστήρα, αυτός συντηρήθηκε κανονικά στις 6 Μαρτίου 2019. Επιπλέον, σύμφωνα με την σύμβαση, υπάρχει καθημερινή παρουσία (8ωρη τις καθημερινές και 24ωρη κατά τις ημέρες εφημερίας) τεχνικού συντηρητή που είναι υπάλληλος της συντηρήτριας εταιρείας. Αυτός βρισκόταν στον τόπο του ατυχήματος όταν αυτό συνέβη».

Έχουν ζητηθεί γραπτές εξηγήσεις από τον εν λόγω συντηρητή, ενώ το Μικτό Κλιμάκιο Ελέγχου Ανελκυστήρων του Δήμου Αθηναίων, βρίσκεται στο χώρο του νοσοκομείου και πραγματοποιεί τεχνικό έλεγχο προς διερεύνηση του συμβάντος.

Η διοίκηση επιφυλάσσεται για νεότερη ενημέρωση, αφού λάβει το σχετικό πόρισμα.

Η αντίδραση του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών εξέφρασε έντονη διαμαρτυρία για το περιστατικό, χαρακτηρίζοντάς το πρωτοφανές.

«Το ατυχέστατο αυτό συμβάν, δυστυχώς, δεν είναι ούτε τυχαίο, ούτε μεμονωμένο. Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα, με τη συντήρηση τόσο του τεχνολογικού εξοπλισμού, όσο και των κτιριακών υποδομών, των δημόσιων νοσοκομείων . Το προσωπικό των νοσοκομείων, εργάζεται σε συνθήκες επαγγελματικής εξουθένωσης, δίνοντας μάχη για να κρατήσει όρθιο το σύστημα υγείας που καταρρέει», σχολίασε ο πρόεδρος του ΙΣΑ, Γιώργος Πατούλης.

Κριτική από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη

Έντονα επικριτικός εμφανίστηκε ο υπεύθυνος του τομέα Υγείας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Κώστας Μπαργιώτας ο οποίος δήλωσε μεταξύ άλλων: «Τα νοσοκομεία καταρρέουν! Δεν είναι σχήμα λόγου. Είναι η θλιβερή πραγματικότητα. Σήμερα τραυματίστηκε γιατρός στο Ιπποκράτειο από πτώση ασανσέρ, στις 26 Ιανουαρίου 2019 κατέρρευσε πλάκα ψευδοροφής δίπλα σε νοσηλευόμενο ασθενή στο Νοσοκομείο Κιλκίς, στις 9 Νοεμβρίου 2018 κατέρρευσε το ταβάνι στο Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας, στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 κατέρρευσε για δεύτερη φορά σε μια πενταετία η οροφή του δωματίου που λειτουργεί το Κέντρο Δηλητηριάσεων στο Νοσοκομείο Παναγιώτη & Αγλαΐας Κυριακού, το 2017 τραυματίστηκε ειδικευόμενος γιατρός, όταν υποχώρησε η κουπαστή μιας σκάλας του Νοσοκομείου Ελπίς... Αναρωτιόμαστε τι κάνει το Υπουργείο Υγείας; Στα πόσα περιστατικά θα ιδρώσει το αυτί τους; Πρέπει να θρηνήσουμε θύματα, για να αποφασίσουν να ασχοληθούν σοβαρά με τα νοσοκομεία; Όλα έχουν ένα όριο. Στην Αριστοτέλους το έχουν ξεπεράσει εδώ και καιρό»!

Διαβάστε επίσης:

ΤΕΕ: Κανείς δεν ξέρει πόσοι και ποιοι ανελκυστήρες λειτουργούν και συντηρούνται