ΥΓΕΙΑ

Ζήτημα «ζωής και θανάτου» να προτιμάτε τις σκάλες αντί του ασανσέρ

Σινάνη Αικατερίνη

Θέλετε να ζήσετε περισσότερο; Επιλέξτε τις σκάλες αντί για το ασανσέρ, προτείνει μια νέα μελέτη.

Ζήτημα «ζωής και θανάτου» να προτιμάτε τις σκάλες αντί του ασανσέρ

Οι άνθρωποι που ανεβαίνουν τακτικά σκάλες έχουν 24% μειωμένο κίνδυνο να πεθάνουν από οποιαδήποτε αιτία και 39% μειωμένο κίνδυνο να πεθάνουν από καρδιακές παθήσεις, σε σύγκριση με εκείνους που παίρνουν πάντα το ασανσέρ, διαπίστωσαν οι ερευνητές.

Το ανέβασμα σκάλας συνδέεται επίσης με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιακής νόσου, εμφράγματος, καρδιακής ανεπάρκειας και εγκεφαλικού επεισοδίου, σύμφωνα με τα αποτελέσματα.

«Αν έχετε την επιλογή να ανεβείτε σκάλες ή να χρησιμοποιήσετε το ασανσέρ, προτιμήστε τις σκάλες, καθώς θα βοηθήσουν την καρδιά σας», δήλωσε η ερευνήτρια Δρ. Sophie Paddock από το Πανεπιστήμιο East Anglia και το Norfolk and Norwich University Hospital Foundation Trust στο Norwich της Βρετανίας.

Το ανέβασμα της σκάλας είναι μια πρακτική και εύκολα προσβάσιμη μορφή σωματικής δραστηριότητας, συχνά ωστόσο παραβλέπεται από τους ανθρώπους που βιάζονται να ανέβουν σε έναν ψηλότερο όροφο.

«Ακόμα και οι σύντομες εκρήξεις σωματικής δραστηριότητας έχουν ευεργετικές επιδράσεις στην υγεία», δήλωσε η Paddock.

Οι ερευνητές συγκέντρωσαν δεδομένα από εννέα μελέτες που αφορούσαν περισσότερα από 480.000 άτομα. Οι μελέτες συμπεριλήφθηκαν ανεξάρτητα από τον αριθμό των σκαλοπατιών που ανέβηκαν οι άνθρωποι ή την ταχύτητα με την οποία το έκαναν.

«Με βάση αυτά τα ευρήματα, θα ενθαρρύναμε τους ανθρώπους να ενσωματώσουν το ανέβασμα σκάλας στην καθημερινή τους ζωή. Η μελέτη μας έδειξε ότι όσο περισσότερες σκάλες ανεβαίνουν, τόσο μεγαλύτερα είναι τα οφέλη - αλλά αυτό πρέπει να επιβεβαιωθεί. Επομένως, είτε στη δουλειά, είτε στο σπίτι είτε αλλού, ανεβείτε τις σκάλες» δήλωσε η ερευνήτρια.

Οι ερευνητές παρουσίασαν τα ευρήματα σε επιστημονικό συνέδριο της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας.

Πηγή: healthday.com