ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Γιατροί χωρίς Σύνορα: 3 χρόνια μετά τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, η Ελλάδα παραμένει αποθήκη προσφύγων

Για άλλη μια φορά, η οργάνωση περιγράφει τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης στους καταυλισμούς.

Γιατροί χωρίς Σύνορα: 3 χρόνια μετά τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, η Ελλάδα παραμένει αποθήκη προσφύγων

Με αφορμή τη συμπλήρωση τριών χρόνων από την εφαρμογή της συμφωνίας ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Τουρκία για το προσφυγικό, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα καλούν τους Ευρωπαίους ηγέτες να τερματίσουν τον εγκλωβισμό ανθρώπων στους καταυλισμούς των ελληνικών νησιών, καθώς και να φροντίσουν για την άμεση απομάκρυνση όλων των ευάλωτων, ειδικά των παιδιών, από αυτά τα σημεία και την μετακίνησή τους σε ασφαλή στέγη.

Σύμφωνα με την οργάνωση, τα τελευταία τρία χρόνια, χιλιάδες άντρες, γυναίκες και παιδιά έχουν βρεθεί εγκλωβισμένο σε υπερπλήρεις χώρους υπό απαράδεκτες συνθήκες, χωρίς υγιεινή και ασφάλεια, και με περιορισμένη πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες υγείας, με αποτέλεσμα την επιδείνωση της υγείας τους και εκτεταμένη δυστυχία.

«Η Ελλάδα έχει γίνει αποθήκη για τους άντρες, τις γυναίκες και τα παιδιά που απέτυχε να προστατεύσει η Ευρωπαϊκή Ένωση» λέει ο Εμανουέλ Γκουέ, επικεφαλής αποστολής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην Ελλάδα. «Αυτό που άλλοτε χαρακτηριζόταν ως "προσφυγική κρίση" έχει δώσει τη θέση του σε αδικαιολόγητα επίπεδα ανθρώπινου πόνου στα νησιά και την ηπειρωτική χώρα. Οι ευρωπαϊκές και ελληνικές αρχές συνεχίζουν να βλάπτουν την αξιοπρέπεια και την υγεία των ευάλωτων ατόμων, σε μια προσπάθεια προφανώς να αποτρέψουν τον ερχομό άλλων. Η πολιτική αυτή είναι βάναυση, απάνθρωπη και κυνική και πρέπει να τερματιστεί»...

Ενώ ο συνολικός αριθμός των αφίξεων έχει μειωθεί σημαντικά από το 2016, πάνω από 5.000 άντρες, γυναίκες και παιδιά έχουν φτάσει στην Ελλάδα από τις αρχές του έτους. Η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων έρχονται από χώρες που σπαράσσονται από τον πόλεμο, όπως το Αφγανιστάν, η Συρία, το Ιράκ και η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, ενώ πάνω από τους μισούς είναι γυναίκες και παιδιά.

samos2 msf262476 medium

Χιλιάδες στα hotspots των νησιών

Αυτή τη στιγμή, πάνω από 12.000 άνθρωποι είναι εγκλωβισμένοι στα πέντε hotspot στα νησιά, περιμένοντας την απάντηση στην αίτηση ασύλου, μια πολύπλοκη διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει έως τρία χρόνια...

Στον καταυλισμό στο Βαθύ, στη Σάμο, οι συνθήκες έχουν επιδεινωθεί δραματικά τους τελευταίους μήνες εξαιτίας του μεγάλου συνωστισμού, αναγκάζοντας τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα να στείλουν μια ιατρική ομάδα ξανά στο νησί. Αυτή τη στιγμή ο καταυλισμός φιλοξενεί περισσότερους από 4.100 ανθρώπους σε έναν χώρο που έχει φτιαχτεί για μόλις 638!

Χιλιάδες άνθρωποι μένουν σε άθλιες συνθήκες και χωρίς προστασία στον βρώμικο και μη ασφαλή χώρο έξω από τον επίσημο καταυλισμό. Ανάμεσα τους είναι και δεκάδες ασυνόδευτα παιδιά, έγκυες, ηλικιωμένοι, πάσχοντες από χρόνια νοσήματα, θύματα βασανιστηρίων...

Οριακή χαρακτηρίζεται η κατάσταση και στους καταυλισμούς των άλλων νησιών, με χιλιάδες υπεράριθμους φιλοξενούμενους.

Στην ηπειρωτική χώρα, χιλιάδες μετανάστες, που έφτασαν μετά την εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, ζουν σε καταυλισμούς ή σε δομές προσωρινής φιλοξενίας, ενώ άλλοι μένουν σε κτίρια υπό κατάληψη ή κοιμούνται στον δρόμο.

Σύμφωνα με τους Γιατρούς χωρίς Σύνορα, όλοι αντιμετωπίζουν εμπόδια στην πρόσβαση σε ιατρική φροντίδα. Στο κέντρο για θύματα βασανιστηρίων των Γιατρών στην Αθήνα, πάνω από το 15% των ασθενών είναι άστεγοι, γεγονός που δυσκολεύει την αποκατάστασή τους.

«Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε μια γυναίκα να ξεπεράσει το ψυχικό τραύμα που της έχουν προκαλέσει οι σεξουαλικές επιθέσεις που έχει υποστεί όταν ζει στον δρόμο; Όχι μόνο ζει μέσα στον φόβο ότι θα ξαναδεχτεί επίθεση, αλλά επιπλέον θα ήταν επικίνδυνο να παίρνει τα φάρμακά της, καθώς της προκαλούν υπνηλία» αναφέρει ο Γκουέ.

Διαβάστε επίσης:

Η προσφυγική κρίση μέσα από τη δράση των Γιατρών χωρίς Σύνορα

Μια νοσηλεύτρια περιγράφει στη Γερμανίδα καγκελάριο «τι εστί Μόρια»