ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠΡΟΣΟΧΗ στις επεμβάσεις μεταμόσχευσης μαλλιών από μη γιατρούς

Την προσοχή του κοινού εφιστά η Ελληνική Ακαδημία Μεταμόσχευσης και Αποκατάστασης Τριχωτού (ΕΛΑΜΑΤ) (https://www.elamat.gr/) στις επεμβάσεις μεταμόσχευσης μαλλιών που γίνονται από μη-ιατρούς.

ΠΡΟΣΟΧΗ στις επεμβάσεις μεταμόσχευσης μαλλιών από μη γιατρούς

«Με αφορμή τη δυσάρεστη είδηση που ήρθε στη δημοσιότητα σχετικά με το θάνατο ασθενούς που προκλήθηκε μετά από επέμβαση μεταμόσχευσης μαλλιών, εφιστούμε την προσοχή των ενδιαφερόμενων στην επιλογή των χώρων και του ιατρικού προσωπικού που επιλέγουν αναφορικά στην μεταμόσχευση μαλλιών», τονίζει ο Πρόεδρος της ΕΛΑΜΑΤ, Dr. Kωνσταντίνος Αναστασάκης (https://www.anastasakishairclinic.gr/dr-anastasakis/) MD,PhD, Diplomate & μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του American Board of Hair Restoration Surgery (ABHRS) (https://abhrs.org/about-abhrs/board-of-directors/) & μέλος της International Society of Hair Restoration Surgery, (ISHRS) (https://ishrs.org/).

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ISHRS, «η Μεταμόσχευση Τριχοθυλακίων αποτελεί την πιο δημοφιλή αλλα και την πιο ασφαλή αισθητική επέμβαση στους άνδρες και ο αριθμός των επεμβάσεων που εκτελούνται σε παγκόσμιο επίπεδο υπολογίζεται ότι ξεπερνάει τις 2.000.000 επεμβάσεις. Η Μεταμόσχευση Τριχοθυλακίων θεωρείται εξαιρετικά ασφαλής αισθητική χειρουργική επέμβαση, καθότι οι ήπιες επιπλοκές (αιμορραγία, μόλυνση, οίδημα, κτλ.) είναι πολύ σπάνιες (περίπου 1 στα 1000 επεμβάσεις), ενώ επιπλοκές απειλητικές για την ζωή είναι εξαιρετικά σπάνιες (περίπου 1 στα 500.000 επεμβάσεις).

Τα στατιστικά αυτά ισχύουν, όμως, όταν η Μεταμόσχευση Τριχοθυλακίων πραγματοποιείται από εξειδικευμένο ιατρό, σε χώρο πιστοποιημένο και αδειοδοτημένο ώστε να εκτελούνται αυτές οι χειρουργικές επεμβάσεις.

Δυστυχώς, εδώ και 10 περίπου χρόνια, στο Εξωτερικό και στην Ελλάδα, σταδιακά γιγαντώνεται το φαινόμενο της εκτέλεσης επεμβάσεων Μεταμόσχευσης Τριχοθυλακίων από μη-ιατρούς, σε ακατάλληλους χώρους, στους οποίους δεν τηρούνται καν στοιχειώδεις κανόνες υγιεινής.

Τα «κέντρα» που προσφέρουν αυτές τις επικίνδυνες επεμβάσεις προσφέρουν δελεαστικά πακέτα με μια πολύ χαμηλή χρέωση, ίδια για όλους και υπόσχονται πως θα τους μεταμοσχεύσουν όσα περισσότερα μοσχεύματα γίνεται σε μια ημέρα, με την τεχνική Μεταμόσχευσης Μαλλιών FUE.

Τέτοιες κλινικές, στο Εξωτερικό και στην Ελλάδα, συχνά λειτουργούν υπό την άδεια κάποιου ιατρού και αυτοί που εκτελούν τις επεμβάσεις Μεταμόσχευσης Μαλλιών FUE προσποιούνται τους ιατρούς ενώ δεν είναι ιατροί! Το φαινόμενο αυτό ανθεί διότι δεν υπάρχει Νομοθεσία ή ρυθμιστικό πλαίσιο που να ορίζει πως οι επεμβάσεις Μεταμόσχευσης Μαλλιών επιτρέπεται να εκτελούνται μόνο από ιατρούς εξειδικευμένους στη Μεταμόσχευση Μαλλιών.

«Αυτός είναι ο μοναδικός πραγματικός κίνδυνος στη σύγχρονη Μεταμόσχευση Τριχοθυλακίων. Όλα τα περιστατικά σοβαρών επιπλοκών ή και θανάτων κατά τη Μεταμόσχευση Μαλλιών FUE που έχουν συμβεί τα τελευταία χρόνια, έχουν συμβεί σε τέτοια «κέντρα» Μεταμόσχευσης Μαλλιών FUE στα οποία δεν χειρουργεί πιστοποιημένος και έμπειρος ιατρός αλλά μη-ιατρικό προσωπικό» τονίζει ο Dr. Aναστασάκης. «Στο πρόσφατο δημοσίευμα που αναφέρει το περιστατικό θανάτου μετά από επέμβαση μεταμόσχευσης μαλλιών γράφτηκε οτι το ατυχές γεγονός της απώλειας ενός ασθενή μετά από την μεταμόσχευση μαλλιών προκλήθηκε από «υπερβολική « μεταμόσχευση μαλλιών. Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι ο άτυχος ασθενής ζήτησε να «εμφυτευτούν 9000 τρίχες, ενώ ο ανώτερος αριθμός σε μία συνεδρία είναι 3.000». στην επιστημονική βιβλιογραφία δεν υπάρχει καμία απολύτως αναφορά περί «ανώτερου αριθμού τριχοθυλακίων». Θα ήθελα να επισημάνω οτι ο ανώτατος αριθμός τριχοθυλακίων και ΟΧΙ τριχών – όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα- που μεταμοσχεύονται σε μία συνεδρία είναι αποτέλεσμα εκτίμησης ιατρικών παραγόντων που προσμετρά ο εξειδικευμένος ιατρός και μόνον. Εάν το άτομο που εκτελεί τη μεταμόσχευση μαλλιών δεν είναι εξειδικευμένος ιατρός και εάν ο χώρος που γίνεται η επέμβαση δεν πληρούν τις προϋποθέσεις, τότε η επικινδυνότητα της επέμβασης είναι εξαιρετικά υψηλή ακόμα και για ελάχιστο αριθμό τριχοθυλακίων».

«Για αυτό το λόγο», συνεχίζει ο Dr. Aναστασάκης «η Διεθνής Οργάνωση Χειρουργικής Αποκατάστασης Τριχωτού, International Society of Hair Restoration Surgery (ISHRS), και το Ελληνικό παράρτημα της ISHRS, η Ελληνική Ακαδημία Μεταμόσχευσης και Αποκατάστασης Τριχωτού (ΕΛΑΜΑΤ), εφιστούν την προσοχή του καταναλωτικού κοινού αναφορικά με τον ολοένα και αυξανόμενο αριθμό μη αδειοδοτημένου προσωπικού (μη-Ιατροί) που εκτελούν ιατρικές πράξεις στις επεμβάσεις Μεταμόσχευσης Τριχοθυλακίων, θέτοντας έτσι τους ασθενείς σε μεγάλο ρίσκο. Επιπλέον προτρέπουμε το κοινό να είναι ιδιαίτερα προσεκτικό με τις ειδήσεις που έρχονται κατά καιρούς στη δημοσιότητα και να ενημερώνεται και να συμβουλεύεται αξιόπιστες πηγές και τους εξειδικευμένους συναδέλφους στη μεταμόσχευση μαλλιών».

ELAMAT LOGOAWARD

Η ISHRS και η ΕΛΑΜΑΤ τονίζουν πως μόνον ένας πιστοποιημένος Ιατρός με αποδεδειγμένη γνώση και εμπειρία στο πεδίο της Μεταμόσχευσης Τριχοθυλακίων είναι αρμόδιος να εκτελεί όλες τις χειρουργικές πράξεις και διαδικασίες (τομές, εκτομές, αφαιρέσεις) των τριχοθυλακίων που αποτελούν μέρος των επεμβάσεων Μεταμόσχευσης Τριχοθυλακίων.

«Οι ασθενείς που ενδιαφέρονται για Μεταμόσχευση Μαλλιών», καταλήγει ο Πρόεδρος της ΕΛΑΜΑΤ Dr. Aναστασάκης, «είναι σημαντικό να ελέγξουν οι ίδιοι τα διαπιστευτήρια της κλινικής που έχουν επιλέξει καθώς και του ίδιου του ιατρού. Να εξεταστούν και να ενημερωθούν από τον ιατρό που θα τους κάνει την επέμβαση. Να ζητήσουν να δουν τίτλους πιστοποίησης από Διεθνείς φορείς, ακόμα και τον τίτλο σπουδών του ιατρού. Εάν ο ιατρός που τους εξέτασε δεν είναι το ίδιο άτομο με αυτό που θα συναντήσουν στην αίθουσα της επέμβασης, τότε, οφείλουν να αρνηθούν την επέμβαση για την ασφάλειά τους. Σε περίπτωση που οι ενδιαφερόμενοι έχουν αμφιβολίες ή έχουν υπάρξει μάρτυρες ενός τέτοιου γεγονότος και θέλουν να το καταγγείλουν η ΕΛΑΜΑΤ βρίσκεται στην διάθεση τους».