ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η Μαριάννα Βαρδινογιάννη επίτιμη διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών

Στην τελετή παραβρέθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος.

Η Μαριάννα Βαρδινογιάννη επίτιμη διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών

Επίτιμη διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών αναγορεύθηκε η Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη. Τιμήθηκε από το αρχαιότερο πανεπιστήμιο της χώρας για την προσφορά της σε θέματα Υγείας και ειδικότερα στην αντιμετώπιση του παιδικού καρκίνου και στη δωρεά μυελού των οστών.

Ο Πρύτανης, καθηγητής Μελέτιος - Αθνάσιος Δημόπουλος αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στο συνολικό έργο και την προσφορά της κυρίας Βαρδινογιάννη ειδικότερα σε θέματα Υγείας, τονίζοντας, επίσης, και το σημαντικό έργο της σε τομείς όπως η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η παιδεία, η κλιματική αλλαγή, ο πολιτισμός, η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και ο διάλογος ανάμεσα στους λαούς.

Η παρουσίαση του έργου και της συμβολής της τιμωμένης στην Αντιμετώπιση του Παιδικού Καρκίνου έγινε από τον καθηγητή Αντώνη Καττάμη. Σχετικά με τη συμβολή της κυρίας Βαρδινογιάννη στη Δωρεά Μυελού των Οστών μίλησε ο καθηγητής Παναγιώτης Παναγιωτίδης.

Ο καθηγητής Αντώνιος Καττάμης παρουσίασε στοιχεία για το έργο της Ογκολογικής Μονάδας Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη – ΕΛΠΙΔΑ» και της Μονάδας Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών, όπου μέχρι σήμερα έχουν σωθεί χιλιάδες παιδιά. «Η κυρία Βαρδινογιάννη εδώ και 30 χρόνια οραματίζεται, δημιουργεί και εμπνέει ολόκληρη την ελληνική κοινωνία. Η συμβολή της στο πάσχον από καρκίνο παιδί είναι ανεκτίμητη», τόνισε κλείνοντας την ομιλία του ο καθηγητής.

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Παναγιώτης Παναγιωτίδης αναφέρθηκε στην συμβολή της κυρίας Βαρδινογιάννη στην αύξηση του αριθμού εθελοντών δοτών μυελού των οστών στην χώρα μας μέσα από την δράση του Συλλόγου «ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ». «Ο τομέας εθελοντικής δωρεάς μυελού των οστών ήταν ένας τομέας δραματικά κενός. Το «ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ» με οργανωμένο τρόπο κατάφερε αυτή τη στιγμή να διαθέτει η χώρα 85.000 εθελοντές δότες, οι οποίοι μπορούν να χαρίσουν ελπίδα στους ασθενείς που χρειάζονται μεταμόσχευση», είπε μεταξύ άλλων.

Η αναγόρευση ολοκληρώθηκε με την ομιλία της Μαριάννας Β. Βαρδινογιάννη με τίτλο «Ανθρωπισμός και Εθελοντισμός : Όταν η υπεράσπιση της υγείας και η αλληλεγγύη γίνονται στάση ζωής». Όπως μεταξύ άλλων ανέφερε, «ο ανθρωπισμός βρίσκεται πίσω από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα του ανθρώπου, αλλά και πίσω από μικρές καθημερινές πράξεις κοινωνικής αλληλεγγύης και αγάπης. Βρίσκεται μέσα σε οράματα που μετουσιώνονται σε πράξη με διαρκείς αγώνες. Πίσω από τις ίσες ευκαιρίες για όλους, την κοινωνική δικαιοσύνη και το ανθρώπινο δικαίωμα στην υγεία. Στο επίκεντρο της πίστης μας στην αξία και την αξιοπρέπεια όλων των ανθρώπων. Αποτελεί τη βάση της Ηθικής Οικουμενικότητας, του συνόλου δηλαδή των ηθικών αξιών που είναι κοινές σε όλους τους ανθρώπους ανεξαρτήτως γλώσσας, χρώματος, θρησκείας, φύλου ή εθνότητας».

JIM 7350

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ