ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Χωρίς εισφορά αλληλεγγύης τα αναδρομικά των γιατρών

Τι αναφέρουν από το υπουργείο Οικονομικών.

Χωρίς εισφορά αλληλεγγύης τα αναδρομικά των γιατρών

Τα αναδρομικά που καταβλήθηκαν σε γιατρούς και άλλους εργαζόμενους που αμείβονται με ειδικά μισθολόγια αναμένετα να εξαιρεθούν από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης.

Όπως μεταδίδει το αθηναϊκό πρακτορείο, επικαλούμενο πηγές από το περιβάλλον της υφυπουργού Οικονομικών Κατερίνας Παπανάτσιου, την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή ρύθμιση που θα απαλλάσσει από την ειδική εισφορά.

Η ρύθμιση κρίνεται απαραίτητη, ώστε με την κατάθεση των φορολογικών δηλώσεων να μην παρακρατηθεί εισφορά.

Υπενθυμίζεται ότι τα ποσά των αναδρομικών έχουν ήδη φορολογηθεί, με συντελεστή 20% ο οποίος παρακρατήθηκε πριν μπουν τα χρήματα στους λογαριασμούς. Υπήρξαν και άλλες κρατήσεις που έφτασαν συνολικά 20% επιπλέον.

Οι γιατροί πήραν τα αναδρομικά στο τέλος του 2018 και τα ποσά αφορούσαν τη διετία 13/11/2014 - 31/12/2016.

Οι διευθυντές εισέπραξαν περίπου 12.000 ευρώ καθαρά, οι επιμελητές Α' περίπου 7.000, οι επιμελητές Β' περίπου 5.000 και οι ειδικευόμενοι περίπου 1.500 ευρώ.

Οι γιατροί διεκδικούν δικαστικά όλα τα ποσά που έχουν χάσει για το διάστημα από 01/01/17 μέχρι σήμερα, καθώς και την αναπροσαρμογή των μισθών τους.

Ήδη, τα Πρωτοδικεία Αθήνας, Πειραιά και Θεσσαλονίκης έχουν εξετάσει ορισμένες προσφυγές και έχουν κρίνει αντισυνταγματικές τις περικοπές του 2017. Μάλιστα, έχουν επιδικαστεί διαφορές αποδοχών - δηλαδή αναδρομικά - για τη διετία 2017-2018 που κυμαίνονται από 19.000 έως 24.000 ευρώ για κάθε προσφεύγοντα γιατρό.

Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι οι γιατροί θα πληρωθούν (τουλάχιστον όχι στο εγγύς μέλλον) αφού το κρατικό ταμείο είναι... «μείον»!