ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Εσείς ξέρετε τι πουλάει το κυλικείο στο σχολείο του παιδιού σας;

 Ο ΕΦΕΤ υπενθυμίζει τα είδη που επιτρέπονται στα σχολικά κυλικεία για να τσεκάρετε!

Πολύς λόγος γίνεται για το τι πρέπει να τρώνε κάθε μέρα τα παιδιά, κι ακόμη περισσότερος για την παιδική παχυσαρκία η οποία στη χώρα μας χαρακτηρίζεται ως επικίνδυνη «επιδημία».

Τρία στα δέκα Ελληνόπουλα έχουν βάρος μεγαλύτερο του φυσιολογικού - υπέρβαρα ή παχύσαρκα - και αυτό συνεπάγεται πολλά προβλήματα υγείας για τη μελλοντική ενήλικη ζωή τους.

Την ίδια ώρα, οι κάθε είδους γλυκές λιχουδιές που αρέσουν σε όλα τα παιδιά εκτός από την υγεία τους απειλούν και τα δόντια τους, καθώς είναι σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνα για τα οδοντιατρικά προβλήματα της παιδικής ηλικίας.

Με αυτά τα δεδομένα το τι θα φάει το παιδί στο σχολείο μπορεί να γίνει ο καθημερινός «πονοκέφαλος» για τις μαμάδες. Ιδανικά, το κολατσιό θα πρέπει να ετοιμάζεται στο σπίτι με υλικά προσεκτικά επιλεγμένα, ανάλογα με τις ιδιαίτερες ανάγκες του κάθε παιδιού (ηλικία, τυχόν θέματα υγείας, ένταση σωματικής δραστηριότητας κλπ).

Η λύση του σχολικού κυλικείου θα πρέπει να αποτελεί λύση... απόγνωσης, όταν δεν έχουμε προλάβει να φτιάξουμε τίποτα, και με συχνότητα που δεν ξεπερνά τις 2 με 3 φορές το μήνα.

Καλό θα ήταν, μάλιστα, να τσεκάρουμε τα προϊόντα που διαθέτει το κυλικείο στο σχολείο του παιδιού και να το κατευθύνουμε στις πιο υγιεινές επιλογές.

Ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) υπευνθυμίζει ποια είδη επιτρέπεται να πωλούνται στα σχολικά κυλικεία.

Φρούτα - Λαχανικά

  • Φρέσκα φρούτα εποχής, καλά πλυμένα και συσκευασμένα σε ατομική μερίδα.
  • Αποξηραμένα φρούτα χωρίς προσθήκη ζάχαρης. Συσκευασμένα σε ατομική μερίδα έως 50 γραμμάρια.
  • Φυσικός χυμός φρούτων ή και λαχανικών που παρασκευάζεται εντός των κυλικείων, χωρίς πρόσθετη ζάχαρη.
  • Φρουτοσαλάτα από φρέσκα, καλά πλυμένα φρούτα εποχής, χωρίς προσθήκη ζάχαρης.
  • Σαλάτα από φρέσκα, καλά πλυμένα λαχανικά, χωρίς αλάτι, μόνο με ελαιόλαδο, ξύδι ή λεμόνι.
  • Συσκευασμένοι φυσικοί χυμοί φρούτων και ομοειδών προϊόντων, χωρίς συντηρητικά και χωρίς προσθήκη ζάχαρης, σε ατομική συσκευασία έως και 330ml.

Γαλακτοκομικά

  • Γάλα τυποποιημένο, παστεριωμένο σε ατομική συσκευασία έως 500ml πλήρες και ημιαποβουτυρωμένο (1,5% - 1,8% λιπαρά).
  • Σοκολατούχο γάλα με χαμηλά λιπαρά (έως 1,8%) σε συσκευασία έως 250ml.
  • Γιαούρτι τυποποιημένο (έως 5% λιπαρά), χωρίς πρόσθετα σάκχαρα, σε ατομική μερίδα έως 200γρ.
  • Ροφήματα από συνδυασμούς φρέσκου γάλακτος και φρέσκων φρούτων που θα παρασκευάζονται στο κυλικείο, χωρίς προσθήκη ζάχαρης. Απαγορεύονται τυποποιημένα αναλόγα ροφήματα καθώς και η χρήση έτοιμης σκόνης για την παρασκευή τους.
  • Τυριά πολύ σκληρά, σκληρά, ημίσκληρα, μαλακά τυριά. Απαγορεύονται τα ανακατεργασμένα τυριά ή τηγμένα τυριά και ανακατεργασμένα τυριά με αλειφώδη υφή.

Απλά αρτοσκευάσματα

  • Κουλούρι σησαμένιο ολικής άλεσης ή λευκό.
  • Κριτσίνια ολικής άλεσης ή λευκά, σε ατομική συσκευασία έως 50 γραμμάρια.
  • Φρυγανιές ολικής άλεσης ή λευκές, σε ατομική συσκευασία έως 50 γραμμάρια.
  • Κράκερς ολικής άλεσης ή λευκά, σε ατομική συσκευασία έως 50 γραμμάρια.

Όλα τα παραπάνω αρτοπαρασκευάσματα πρέπει να πληρούν τις ακόλουθες προδιαγραφές: κορεσμένα λιπαρά έως 3%, τράνς λιπαρά έως 0,1 %, νάτριο έως 0,5%.

Άλλα αρτοσκευάσματα

  • Μουστοκούλουρα σε ατομική μερίδα έως 60 γραμμάρια.
  • Σταφιδόψωμο σε ατομική μερίδα έως 60 γραμμάρια.
  • Μπάρα δημητριακών ολικής άλεσης σε ατομική μερίδα έως 40 γραμμάρια,με τις ακόλουθες προδιαγραφές: κορεσμένα λιπαρά έως 3%, τράνς λιπαρά έως 0,1%, νάτριο έως 0,5%.
  • Μπισκότα απλά, χωρίς γέμιση, σε ατομική συσκευασία (έως 60 γραμμάρια) με τις παρακάτω προδιαγραφές: trans λιπαρά έως 2%, ζάχαρη και λιπαρά έως 10 γραμμάρια (ανά 100 γραμμάρια προϊόντος), νάτριο έως 0,5 γραμμάρια.
  • Τυρόπιτα ή πίτα λαχανικών σε ατομικές μερίδες των 120 γραμμαρίων και με συγκεκριμένες προδιαγραφές: Η λιπαρή ύλη για το φύλλο πρέπει να είναι αποκλειστικά ελαιόλαδο μαλακή μαργαρίνη ή φυτικά έλαια, trans λιπαρά 0,1%.
  • Πίτσα με τις παρακάτω προδιαγραφές: Για τη βάση τα επιτρεπόμενα υλικά είναι αλεύρι, μαγιά, αυγό, γιαούρτι, αλάτι και μυρωδικά βότανα. Απαγορεύεται η χρήση ενισχυτικών γεύσης όπως το γλουταμινικό μονο−νάτριο. Για τη γέμιση τα επιτρεπόμενα προϊόντα είναι τυρί, τομάτα, πιπεριές, μανιτάρια, κρεμμύδι, καλαμπόκι. Δεν επιτρέπεται η χρήση σάλτσας και αλλαντικών.

Σάντουιτς

  • Τα σάντουιτς και τα τοστ μπορούν να είναι τυποποιημένα ή να παρασκευάζονται στο χώρο του κυλικείου αυθημερόν.
  • Επιτρέπεται ψωμάκι ατομικό λευκό ή ολικής άλεσης, ψωμί για τοστ, μπαγκέτα, ελληνική πίτα, αραβική πίτα, σησαμένιο κουλούρι. Δεν επιτρέπεται το μπριος, το κρουασάν ή το πιροσκί.
  • Επιτρέπονται τα τυριά που αναφέρονται στα γαλακτοκομικά και μόνο βραστή γαλοπούλα, με κορεσμένα λιπαρά έως 1%, νάτριο έως 1%.
  • Επιτρέπονται λαχανικά όλων των ειδών, ελιές χωρίς κουκούτσι και πάστα ελιάς, αυγό καλά βρασμένο.
  • Από λιπαρές ύλες επιτρέπεται μόνο η προσθήκη ελαιολάδου.
  • Επιτρέπεται η παρασκευή γλυκών σάντουιτς με γέμιση 1 κουταλιά της σούπας μέλι ή μέλι με ταχίνι.

Γλυκίσματα

  • Κρέμα και ρυζόγαλο σε ατομικές μερίδες των 150 γραμμαρίων (με περιεκτικότητα σε λίπος γάλακτος έως 4%).
  • Χαλβάς σε ατομική μερίδα έως 50 γραμμάρια.
  • Παστέλι σε ατομική μερίδα έως 50 γραμμάρια.
  • Μέλι σε ατομική μερίδα.
  • Σοκολάτα υγείας και γάλακτος σε ατομική μερίδα έως 30 γραμμάρια.
  • Δεν επιτρέπονται τσίχλες και καραμέλες.

Υγρά τρόφιμα

  • Εμφιαλωμένο νερό.
  • Στα κυλικεία Γυμνασίων - Λυκείων επιτρέπονται τα παρακάτω αφεψήματα: χαμομήλι, φασκόμηλο, τσάι του βουνού, χωρίς προσθήκη ζάχαρης.
  • Δεν επιτρέπεται η διάθεση αναψυκτικών.

Διαβάστε επίσης:

Γιατί τα Ελληνόπουλα «γυρνούν την πλάτη» στο πρωινό και ποιες οι επιπτώσεις στην υγεία τους

Ποιες είναι οι καλύτερες τροφές για κάθε ώρα της ημέρας (εικόνες)

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved