ΥΓΕΙΑ

Γιατί τα Ελληνόπουλα «γυρνούν την πλάτη» στο πρωινό και ποιες οι επιπτώσεις στην υγεία τους

Νέα έρευνα δείχνει πως ένα στα τέσσερα παιδιά στην Ελλάδα παραλείπουν το πρωινό γεύμα.

Γιατί τα Ελληνόπουλα «γυρνούν την πλάτη» στο πρωινό και ποιες οι επιπτώσεις στην υγεία τους

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από ελληνική επιστημονική ομάδα, με επικεφαλής τον καθηγητή του Τμήματος Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου Αθηνών, Λάμπρο Συντώση, και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Nutrition & Dietetics».

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία για τις διατροφικές συνήθειες περίπου 177.000 παιδιών από 8 έως 17 χρόνων. Και διασπίστωσαν ότι 22.4% των αγοριών και 23.1% των κοριτσιών δεν τρώνε πρωινό.

Αυτά που παρέλειπαν το πρώτο γεύμα της ημέρας είχαν τάση προς την παχυσαρκία, έβλεπαν περισσότερη τηλεόραση και αθλούνταν λιγότερο. Με άλλα λόγια, τα παιδιά που «γυρνούν» την πλάτη στο πρωινό γεύμα, τείνουν να υιοθετούν γενικότερες ανθυγιεινές συνήθειες όχι μόνο στη διατροφή αλλά και στη συνολική δραστηριότητά τους.

Οι επιστήμονες επισημαίνουν στη δημοσίευση πως οι κακές διατροφικές συνήθειες, η έλλειψη ύπνου και η ενασχόληση με οθόνες πάνω από 2 ώρες την ημέρα αυξάνουν την πιθανότητα παράλειψης του πρωινού κατά 80%, 23% και 22,5% αντίστοιχα.

Και προτείνουν στοχευμένα προγράμματα ευαισθητοποίησης και βελτίωσης των διατροφικών συνηθειών, ειδικά σχεδιασμένα για τα παιδιά που ακολουθούν ανθυγιεινό τρόπο ζωής, και τις οικογένειές τους.

Στη μελέτη συμμετείχαν, επίσης, ο αναπληρωτής καθηγητής Κωνσταντίνος Τάμπαλης, ο καθηγητής Δημοσθένης Παναγιωτάκος και η καθηγήτρια Γλυκερία Ψαρρά.

Διαβάστε επίσης:

Πόσο σημαντικό είναι τελικά το πρωινό;

Τι συμβαίνει στο σώμα όταν παραλείπουμε το πρωινό