ΥΓΕΙΑ Α-Ω

Πόσο σημαντικό είναι τελικά το πρωινό;

Πόσο σημαντικό είναι τελικά το πρωινό;

Σίγουρα έχετε ακούσει ότι το πρωινό είναι το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας, ίσως έχετε ακούσει όμως ότι μπορείτε και να το παραλείψετε. Τι ισχύει τελικά;

Μία νέα επισκόπηση ερευνών που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση BMJ επαναφέρει το ζήτημα.

Ανάλυση 13 μελετών για το πρωινό, διαπιστώνει ότι η κατανάλωση του πρώτου γεύματος της ημέρας δεν είναι αξιόπιστος τρόπος για να χάσει κάποιος  βάρος. Επιπλέον, η παράλειψή του πιθανότατα δεν οδηγεί σε αύξηση βάρους.

Πρέπει λοιπόν να πείτε «αντίο» στα αυγά και το τοστ; Ας δούμε τι λέει η επιστήμη για το πρωινό.

Βοηθά στην απώλεια βάρους

Το ζήτημα της απώλειας βάρους βρίσκεται στο επίκεντρο της συζήτησης για το πρωινό εδώ και χρόνια, καθώς αρκετές μελέτες ισχυρίζονται ότι η κατανάλωσή του είναι απαραίτητη για τον έλεγχο του βάρους.

Άλλες έρευνες έχουν διαπιστώσει ότι όσοι τρώνε πρωινό τείνουν να ζυγίζουν λιγότερο από τους ανθρώπους που παραλείπουν το συγκεκριμένο γεύμα και καίνε περισσότερες θερμίδες καθόλη τη διάρκεια της ημέρας. Είναι ωστόσο πιθανό, να παίζουν ρόλο ο τρόπος ζωής και κοινωνικοοικονομικοί παράγοντες. Για παράδειγμα, η κατανάλωση πρωινού είναι ευκολότερη για άτομα που εργάζονται από τις 9 έως τις 5 απ' ό,τι για τους εργαζόμενους σε νυχτερινές βάρδιες.

Άλλες έρευνες, συμπεριλαμβανομένης της νέας ανασκόπησης, δεν εντόπισαν ισχυρή σχέση μεταξύ πρωινού και απώλειας βάρους. Μελέτη του 2017 βρήκε ότι η παράλειψη του πρωινού μπορεί να οδηγήσει σε καύση περισσότερων θερμίδων, αλλά και σε υψηλότερα επίπεδα φλεγμονής στο σώμα.

Παρόλα αυτά, η Sharon Collison, διατροφολόγος και κλινική εκπαιδευτικός στη διατροφή στο Πανεπιστήμιο του Delaware, αναφέρει ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι το πρωινό μπορεί να προκαλέσει αύξηση του βάρους.

«Οι άνθρωποι που θέλουν να μειώσουν το βάρος τους τείνουν να καταναλώνουν περισσότερες θερμίδες αργότερα και όχι νωρίτερα μέσα στην ημέρα. Τα άτομα που δεν τρώνε αρκετά νωρίς μπορεί να έχουν αυξημένη πείνα και αυξημένη όρεξη αργότερα και έτσι θα καταλήξουν να τρώνε περισσότερο» προσθέτει.

breakfast

Είναι ανθυγιεινό να παραλείπει κανείς το πρωινό;

Ανεξάρτητα από την απώλεια βάρους, η Collison ενθαρρύνει τη συντριπτική πλειονότητα των πελατών της να τρώνε πρωινό για διάφορους λόγους.

«Τα άτομα που καταναλώνουν τακτικά πρωινό, συχνά έχουν αυξημένη σωματική δραστηριότητα. Έχουν καλύτερο διατροφικό προφίλ και καταναλώνουν λιγότερα σνακ» αναφέρει.

«Η παράλειψη του πρωινού συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο ασθενειών - όχι μόνο με την παχυσαρκία, αλλά και με τον διαβήτη, τις καρδιακές παθήσεις και τη διατροφή κακής ποιότητας».

Μικρή μελέτη του 2017 έδειξε ότι η κατανάλωση πρωινού θα μπορούσε να βελτιώσει μία σειρά δεικτών μεταβολικής υγείας, βελτιώνοντας έτσι την ικανότητα του σώματος να καίει λίπος και να καταπολεμά χρόνιες παθήσεις όπως ο διαβήτης τύπου 2. Απαιτείται όμως περισσότερη έρευνα για να μάθουμε πώς διαφορετικοί άνθρωποι ανταποκρίνονται στην αποχή, λένε οι επιστήμονες.

Τι γίνεται όμως εάν δεν πεινάτε πραγματικά το πρωί; Η Collison λέει ότι μπορεί να είναι ενδεικτικό ανθυγιεινών διατροφικών συνηθειών, όπως η κατανάλωση σνακ το βράδυ.

«Εάν αποφύγετε τα σνακ, ξυπνήσετε πεινασμένοι και φάτε ένα καλό πρωινό, η συνολική διατροφή σας θα είναι πολύ καλύτερη και η κατάσταση της υγείας σας θα βελτιωθεί σημαντικά» τονίζει.

Πηγή: time.com

Διαβάστε επίσης:

Διαβήτης: Τι περιλαμβάνει το πρωινό που μειώνει τον κίνδυνο κατά 25%

5 ροφήματα για να ξεκινήσει καλά η μέρα σας (pics)

Παράλειψη πρωινού: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο παχυσαρκίας

BEST OF NETWORK

PlusQueen