ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τραύμα: Πρώτη αιτία θανάτου στις ηλικίες 1 - 45, ανοργάνωτο το ΕΣΥ

Η χώρα μας χρειάζεται επειγόντως υποδομή και οργάνωση για την άρτια αντιμετώπιση του τραύματος.

Τραύμα: Πρώτη αιτία θανάτου στις ηλικίες 1 - 45, ανοργάνωτο το ΕΣΥ

Η Ελλάδα δεν διαθέτει οργανωμένο εθνικό σύστημα τραύματος, ούτε καν μηχανισμό καταγραφής, ενώ βέβαια απουσιάζει παντελώς ο ποιοτικός έλεγχος της φροντίδας που παρέχεται στους τραυματίες.

Αυτό τονίζουν οι επιστήμονες στο πλαίσιο του 3ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Επείγουσας Προνοσοκομειακής Φροντίδας, που άρχισε σήμερα Τετάρτη στην Αθήνα.

Ο ρόλος της προνοσοκομειακής φροντίδας είναι καθοριστικός αφού, η πρώτη ώρα μετά τον τραυματισμό θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμη για την τελική έκβαση του περιστατικού.

«Στα περισσότερα ελληνικά νοσοκομεία δεν υπάρχουν καθορισμένες Ομάδες Τραύματος και οι τραυματίες αντιμετωπίζονται πρωτίστως από τις χειρουργικές και αναισθησιολογικές ομάδες που εφημερεύουν, όπως και κάθε άλλος ασθενής με επείγον πρόβλημα. Η ασυνέχεια χαρακτηρίζει τη διαχείριση του τραυματία σε όλες τις φάσεις της πορείας του από τον τόπο του συμβάντος μέχρι το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, το χειρουργείο ή την Μονάδα Εντατικής Θεραπείας», αναφέρει ο Κωνσταντίνος Φορτούνης, πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Επείγουσας Προνοσοκομειακής Φροντίδας (ΕΕΕΠΦ) χειρουργός διευθυντής στο Γενικό Νοσοκομείο Παπαγεωργίου της Θεσσαλονίκης.

Η ανάγκη θέσπισης εθνικού συστήματος τραύματος θα συζητηθεί εκτενώς στη διάρκεια του συνεδρίου, με τη συμμετοχή επιστημόνων του εξωτερικού.

Σήμερα, οι τραυματίες διασκορπίζονται μεταξύ πολλών νοσοκομείων, με αποτέλεσμα την υπο-καταγραφή τους και τη δημιουργία της ψευδούς εντύπωσης ότι το πρόβλημα δεν είναι μείζον. Η εντύπωση αυτή μπορεί βέβαια να καταρριφθεί μόνο από τα στοιχεία των τροχαίων ατυχημάτων (χωρίς να υπολογισοτύν άλλες κατηγορίες τραυματιών).

Εκτιμάται ότι για τη σωστή αντιμετώπιση των τραυματιών - με στόχο να προλαμβάνονται οι θάνατοι και οι μόνιμες αναπηρίες - θα πρέπει να αναπτυχθεί τουλάχιστον ένα Κέντρο Τραύματος σε κάθε μεγάλο αστικό κέντρο.

Διαβάστε επίσης:

Τροχαία ατυχήματα: Περισσότεροι θάνατοι στην Ελλάδα από όλη την Ευρώπη