ΕΙΔΗΣΕΙΣ

«Ανθεί» η παραβατικότητα σε εταιρείες καθαριότητας και φύλαξης

Εργολάβοι καθαριότητας και φύλαξη έχουν αναλάβει υπηρεσία σε πολλά νοσοκομεία.

«Ανθεί» η παραβατικότητα σε εταιρείες καθαριότητας και φύλαξης

Στοιχεία για την παραβατικότητα εταιρειών φύλαξης και καθαριότητας - που συναντώνται ακόμη και σήμερα σε πολλά νοσοκομεία της χώρας - παρουσιάστηκαν στη Βουλή.

Σύγκριμένα, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση, η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου ανάφερε ότι στο διάστημα 2015 - 2018 το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας πραγματοποίησε 3.317 ελέγχους σε εταιρείες φύλαξης και καθαριότητας και επέβαλε 890 πρόστιμα 4,3 εκατομμυρίων ευρώ για παραβάσεις της εργατικής
νομοθεσίας.

Επίσης, εντοπίστηκαν 340 αδήλωτοι εργαζόμενοι και επιβλήθηκαν πρόστιμα 3,6 εκατομμυρίων ευρώ. Συνολικά, δηλαδή, επιβλήθηκαν πρόστιμα 7,9 εκατομμυρίων.

Σύμφωνα με την υπουργό, οι ενέργειες για την καταπολέμηση της υψηλής παραβατικότητας των εργολαβικών εταιρειών βασίζονται στον αποκλεισμό από τους δημόσιους διαγωνισμούς. «Η καταπολέμηση της παραβατικότητας στην αγορά εργασίας συνιστά για εμάς αδιαπραγμάτευτο στόχο. Θα εξαντλούμε την αυστηρότητά μας στους κατά συρροή παραβάτες», είπε μεταξύ άλλων η κ.Αχτσιόγλου.

Οι εργολάβοι κυριαρχούσαν τα προηγούμενα χρόνια στις υπηρεσίες καθαριότητας και φύλαξης των νοσοκομείων του ΕΣΥ. Η σημερινή ηγεσία του υπουργείου Υγείας, επιχείρησε να τους αντικαταστήσει, συνάπτοντας ατομικές συμβάσεις με εργαζομένους αυτών των κλάδων. Οι συμβάσεις αποτελούν σημείο έντονης διαμαρτυρίας των σωματείων, καθώς προβλέπουν πολύ χαμηλούς μισθούς και ελαστικές σχέσεις εργασίας.

Εργολαβικές εταιρείες κινήθηκαν δικαστικά εναντίον των ατομικών συμβάσεων. Επιπλέον, με τη λήξη των συμβάσεων αυτών, σε ορισμένα νοσοκομεία έχουν επανεμφανιστεί - με απ' ευθείας αναθέσεις - οι εργολάβοι.

Πριν λίγες μέρες, το Συμβούλιο Επικρατείας απορρίπτει οριστικά τις αιτήσεις αναστολών που είχαν καταθέσει οι εργολάβοι, ζητώντας να μην ισχύει η ανάθεση υπηρεσιών σε εργαζόμενους.

Διαβάστε επίσης:

Εκτός νοσοκομείων, με απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας, οι εργολάβοι