ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Βρέθηκε παράνομο μόσχευμα κερατοειδούς στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» (φωτογραφίες)

Το εντόπισαν τελωνειακοί υπάλληλοι.

Βρέθηκε παράνομο μόσχευμα κερατοειδούς στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» (φωτογραφίες)

Μια πρωτοφανής υπόθεση παράνομης μεταφοράς οργάνου αποκαλύφθηκε στη Θεσσαλονίκη, όταν τελειωνειακοί εντόπισαν μόσχευμα κερατοειδούς στις αποσκευές μιας γυναίκας που μόλις είχε προσγειωθεί από τη Μόσχα!

Όπως ανακοίνωσε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, το μόσχευμα εντοπίστηκε στις 3 Απριλίου, μέσα σε χαρτοκιβώτιο, σε ειδική χάρτινη κατασκευή με παγοθήκες και με μια πλαστική ειδική συσκευασία με ρωσική σήμανση, τυλιγμένη σε φελιζόλ, εντός της οποίας βρέθηκε σκληροκερατοειδικός δακτύλιος σε medium transport αμερικανικής
προέλευσης πλήρους πάχους. Πρόκειται για αποστειρωμένα ανθρώπινα κύτταρα, που χρησιμοποιούνται στην κερατοπλαστική και συγκεκριμένα για τον σκληροκερατοειδή χιτώνα του ματιού. Το πλήρες πάχος σημαίνει ότι προοριζόταν για μεταμόσχευση.

Οι τελωνειακοί κατέσχεσαν το όργανο, ως αντικείμενο λαθρεμπορίας, καθώς οι σχετικές διαδικασίες προβλέπουν ότι τα όργανα που μεταφέρονται νόμιμα προς μεταμόσχευση θα πρέπει να συνοδεύονται από συγκεκριμένα πιστοποιητικά, τα οποία από τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων (Ε.Ο.Μ.).

Η γυναίκα που μετέφερε το μόσχευμα δεν είχε αυτά τα πιστοποιητικά και συνελήφθη για να οδηγηθεί ενώπιον του αρμόδιου εισαγγελέα. Η ίδια ισχυρίστηκε ότι είναι ταξιδιωτική συνοδός που θα παραλάμβανε ξένους από την Θεσσαλονίκη για να τους οδηγήσει στην Κέρκυρα. Υποστήριξε ακόμη πως νόμιζε οτι το κουτί περιείχε φάρμακα τα οποία της ζητήθηκε - ως διευκόλυνση - να παραδώσει σε υπάλληλο τουριστικού γραφείου.

Η έρευνα για την υπόθεση συνεχίζεται.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες του κατασχεθέντος μοσχεύματος.