ΕΙΔΗΣΕΙΣ

36χρονη δότρια οργάνων χαρίζει 6 ζωές - ΕΟΜ: Αυξάνουν οι λίστες αναμονής για μόσχευμα

Μία 36χρονη δότρια οργάνων από την Κρήτη, χάρισε ζωή σε 6 συνανθρώπους μας με το θάνατό της.

36χρονη δότρια οργάνων χαρίζει 6 ζωές - ΕΟΜ: Αυξάνουν οι λίστες αναμονής για μόσχευμα

Η δωρεά πραγματοποιήθηκε στο Γ.Ν. Ηρακλείου «Βενιζέλειο» Κρήτης την Πέμπτη 10 Μαΐου 2018. Η 36χρονη γυναίκα κατέληξε μετά από ρήξη ανευρύσματος εγκεφάλου. Μετά την επιβεβαίωση του θανάτου, η οικογένεια της βρήκε το ψυχικό σθένος να χαρίσει το μεγαλύτερο δώρο σε ασθενείς που έχρηζαν μεταμόσχευση.

Άμεσα ενημερώθηκε ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων, ο οποίος ανέλαβε όλες τις διαδικασίες συντονισμού της λήψης των οργάνων και ανεύρεσης των κατάλληλων ληπτών, σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Ευρώπη.

Στο χειρουργείο προσήλθαν ομάδες ιατρών από το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο για την αφαίρεση της καρδιάς, από το Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Ευαγγελισμός» για τους νεφρούς, από το Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Ιπποκράτειο» για το ήπαρ και από το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου για τους κερατοειδείς.

Η καρδιά της δότριας από χθες χτυπά ξανά σε έναν 27χρονο άνδρα. Μια γυναίκα 58 ετών και ένας άνδρας 44 ετών από την Αθήνα, οι οποίοι βρίσκονταν 9 και 8 χρόνια αντίστοιχα σε αιμοκάθαρση, μεταμοσχεύθηκαν με τους 2 νεφρούς και το ήπαρ μεταμοσχεύθηκε σε μια γυναίκα 53 ετών από τη Θεσσαλονίκη. Οι κερατοειδείς μεταμοσχεύθηκαν σε ασθενείς με οφθαλμολογικά προβλήματα στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου.

Αξιοσημείωτη υπήρξε η σοβαρότητα, η συνέπεια και η διάθεση προσφοράς, που επέδειξε όλο το εμπλεκόμενο στη διαδικασία ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Αξίζει, επίσης να υπογραμμιστεί η πολύτιμη συνεργασία των Ιατρών της ΜΕΘ του Βενιζελείου οι οποίοι πρότειναν τη δωρεά οργάνων και των Νοσηλευτών της ΜΕΘ, ενώ για ακόμη μια φορά το ΕΚΑΒ Αθηνών ανταποκρίθηκε με αμεσότητα και υπευθυνότητα.

Ο πρόεδρος του ΕΟΜ Καθηγητής Α. Καραμπίνης αναφέρει χαρακτηριστικά: «Ο ΕΟΜ ευχαριστεί θερμά όλους, όσους συνέβαλαν σε αυτή τη «γέφυρα ζωής» και ιδιαίτερα την οικογένεια της δότριας για αυτή την πράξη ανθρωπισμού και γενναιοδωρίας. Η Δωρεά Οργάνων απαιτεί μεγαλοψυχία και ευαισθησία, ενώ αποτελεί πράξη που τιμά τη μνήμη της εκλιπούσης και εξυψώνει ηθικά την οικογένειά της. Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται αύξηση των ασθενών που βρίσκονται στις λίστες αναμονής και η μόνη τους ελπίδα για ζωή είναι η εύρεση ενός μοσχεύματος. Για όλους αυτούς τους συνανθρώπους μας οφείλουμε να διαδώσουμε και να υποστηρίξουμε σθεναρά την ιδέα της Δωρεάς Οργάνων.»

Διαβάστε ακόμη:

ΕΕΜΗ: Στη μεταμόσχευση ήπατος μιλάμε πλέον για 5ετή επιβίωση με ποιότητα ζωής

Πολυνομοσχέδιο: Ποιες αλλαγές έρχονται στη δωρεά οργάνων

Ημέρα Δωρεάς Οργάνων: Με 55 δότες & χωρίς Εθνικό Σχέδιο - Η μεγάλη συμβολή των γιατρών στις ΜΕΘ



Δωρεά οργάνων: Όλα θα ήταν αλλιώς εάν η Ελλάδα είχε 150.000 δότες

ΕΑΕ: Αναλαμβάνει την τυποποίηση 22.000 νέων δοτών μυελού των οστών του Εθνικού Μητρώου

Μεταμοσχεύσεις: Το Εθνικό Σχέδιο που αργεί, η έλλειψη εμπιστοσύνης & το παράδειγμα της Ισπανίας