ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ημέρα Δωρεάς Οργάνων: Με 55 δότες & χωρίς Εθνικό Σχέδιο - Η μεγάλη συμβολή των γιατρών στις ΜΕΘ

Πανελλήνια Ημέρα Δωρεάς Οργάνων & Μεταμοσχεύσεων σήμερα και η Ελλάδα μετρά μία ακόμη αρνητική πρωτιά, η οποία όμως εκπορεύεται περισσότερο από την νοοτροπία μας.

Ημέρα Δωρεάς Οργάνων: Με 55 δότες & χωρίς Εθνικό Σχέδιο - Η μεγάλη συμβολή των γιατρών στις ΜΕΘ

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Και αυτό, διότι οι εθελοντές δότες βρίσκονται στο χαμηλότερο δυνατό όριο, ενώ ακόμη και η Κύπρος βρίσκεται πολύ μπροστά από εμάς, καθώς το 10% του πληθυσμού έχει εγγραφεί ως εθελοντές δότες (130.000).

Όπως τονίστηκε πριν μερικές ημέρες σε ημερίδα στο ΕΚΠΑ, υπολογίζεται ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να εξασφαλίσει με πιθανότητα 80%, ένα συμβατό δότη για κάθε ασθενή που έχει ανάγκη, αν διέθετε περίπου 150.000-200.000 εγγεγραμμένους εθελοντές δότες. Η χώρα μας επομένως, διαθέτει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά δοτών ανά πληθυσμό και κατά συνέπεια σε σύγκριση με άλλες χώρες, οι Έλληνες ασθενείς βρίσκονται αντιμέτωποι με ακόμη χαμηλότερες πιθανότητες εύρεσης ενός συμβατού δότη, καθώς εξαρτώνται δυσανάλογα πολύ από την παγκόσμια δεξαμενή δοτών.

Ένα δώρο ζωής αναμένουν οι συνάνθρωποί μας που βρίσκονται στις λίστες αναμονής μεταμόσχευσης οργάνων της χώρας μας. Το δώρο αυτό προέρχεται από την ψυχική δύναμη των οικογενειών των δοτών που μέσα από τον πόνο της απώλειας βρίσκουν την δύναμη να δώσουν την συγκατάθεσή τους και να δωρίσουν τα όργανα των αγαπημένων τους προσώπων σε άλλους πάσχοντες συνανθρώπους μας.

Σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων, το 2017 η Ελλάδα καταγράφει 55 δότες οργάνων, ενώ πριν δύο χρόνια, είχαμε 39.

Με αφορμή την σημερινή Ημέρα, ο Πρόεδρος του ΕΟΜ & Διευθυντής της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας καθ. Ανδρέας Καραμπίνης αναφέρει:

«Όλες οι οικογένειες που συναίνεσαν στην δωρεά οργάνων αλλά και η πολύτιμη βοήθεια του ιατρικού και παραϊατρικού προσωπικού των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας της χώρας μας αποτελούν τους σημαντικότερους κρίκους που συνέβαλαν στην αύξηση της Δωρεάς Οργάνων και των Μεταμοσχεύσεων κατά την τελευταία τριετία στη χώρα μας. Θα θέλαμε να αναφέρουμε ότι κατά το έτος 2015 είχαμε συνολικά 39 δότες, κατά το έτος 2016 51 δότες και κατά το έτος 2017 μέχρι και σήμερα είχαμε συνολικά 55 δότες οργάνων.

Η μεταμόσχευση οργάνων, ιστών και κυττάρων αποτελεί ένα μεγάλο άλμα αγάπης και προσφοράς προς τους πάσχοντες συνανθρώπους μας. Μέσα από αυτή την προσφορά μπορούν να έχουν καλύτερη ζωή και να σωθούν μέχρι και 20 ασθενείς που χρήζουν μεταμόσχευσης. Ας δώσουμε μια ευκαιρία, μέσα από την δωρεά, στους συνανθρώπους μας να ζήσουν καλύτερα. Με αφορμή τον εορτασμό της Πανελλήνιας Ημέρας Δωρεάς Οργάνων, την 1η Νοεμβρίου, θα ήθελα να ευχαριστήσουμε όλες τις οικογένειες που βρήκαν την δύναμη να κάνουν αυτό το άλμα αγάπης υπερβαίνοντας την οδύνη για την απώλεια του αγαπημένου τους προσώπου. Χάρη στη πράξη τους αυτή έδωσαν μια δεύτερη ευκαιρία ζωής σε πάσχοντες συνανθρώπους μας.»

Ανύπαρκτο Εθνικό Σχέδιο Δράσης

Να θυμίσουμε, ότι στο τεράστιο έλλειμμα που έχουμε ως χώρα να ανταποκριθούμε στην αυξανόμενη ανάγκη της μεταμόσχευσης συμπαγών οργάνων, αναφέρθηκε τον περασμένο Ιούλιο ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, κατά την ενημέρωση της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής σχετικά με τα πεπραγμένα του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων.

Το συμπέρασμα των μελών της Επιτροπής είναι ότι η Ελλάδα έχει ακόμα πολύ δρόμο να διανύσει ώστε να καλύψει το έλλειμμα εμπιστοσύνης που υπάρχει στους πολίτες, απέναντι στη διαδικασία που ακολουθείται για τις μεταμοσχεύσεις. Ομόφωνη ήταν και η παραδοχή, ότι η Ελλάδα, χρειάζεται ένα σοβαρό εθνικό σχέδιο δράσης για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα μας στις μεταμοσχεύσεις και να καλυφθούν οι βασικές ανάγκες.

Διαβάστε ακόμη:

Δωρεά οργάνων: Όλα θα ήταν αλλιώς εάν η Ελλάδα είχε 150.000 δότες



ΕΑΕ: Αναλαμβάνει την τυποποίηση 22.000 νέων δοτών μυελού των οστών του Εθνικού Μητρώου

Μεταμοσχεύσεις: Το Εθνικό Σχέδιο που αργεί, η έλλειψη εμπιστοσύνης & το παράδειγμα της Ισπανίας

Υπ. Υγείας: Τι αλλάζει στην τοποθέτηση ειδικευμένων γιατρών σε ΜΕΘ