ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μίνι οδηγός επιβίωσης στην πασχαλινή αγορά

Επιλέγουμε με προσοχή τι θα βάλουμε στο πασχαλινό τραπέζι.

Μίνι οδηγός επιβίωσης στην πασχαλινή αγορά

Το Πάσχα πλησιάζει και όλοι ετοιμαζόμαστε για την αγορά των εδεσμάτων που θα γεμίζουν το γιορτινό τραπέζι. Οι «παγίδες» καραδοκούν και χωρίς την απαιτούμενη προσοχή μπορεί να βρεθούμε προ δυσάρεστων διατροφικών εκπλήξεων.

Γι' αυτό δεν αφήνουμε τις αγορές για τελευταία στιγμή - όταν στην αγορά δεν πέφτει... καρφίτσα - και κάνουμε προσεκτικές και ψύχραιμες επιλογές.

Καλό είναι να ακολουθούμε τις παρακάτω συμβουλές πασχαλινών αγορών, από τον Ενιαίο Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ).

  • Για τις αγορές μας προτιμούμε επίσημα και ελεγχόμενα σημεία της αγοράς, δηλαδή επιχειρήσεις με νόμιμες άδειεςΑποφεύγουμε τους πλανόδιους πωλητές - ιδιαίτερα για ευπαθή προϊόντα - και τα αμφίβολης προέλευσης τρόφιμα.
  • Όταν αγοράζουμε κρέας, αυτό πρέπει να είναι τοποθετημένο μέσα σε ψυγεία ή σε ψυχόμενες προθήκες που τηρούν ορθά τις θερμοκρασίες ψύξης και όχι εκτός ψυγείου, ούτε εκτεθειμένο σε σκόνη, έντομα, μικρόβια και περιβαλλοντικούς ρύπους.
  • Δίνουμε προσοχή στις συνθήκες υγιεινής του προσωπικού και στην καθαριότητα του εξοπλισμού και του χώρου από όπου προμηθευόμαστε τρόφιμα.
  • Πρέπει να εξετάζουμε προσεκτικά την σήμανση των προϊόντων και τις ενδεικτικές πινακίδες πώλησης.

Ειδικότερα για το κρέας

  • Για όλα τα αμνοερίφια εγχώριας παραγωγής, η σφραγίδα καταλληλότητας έχει χρώμα τυρκουάζ και ωοειδές σχήμα.
  • Τα αμνοερίφια εισαγωγής από τρίτες χώρες φέρουν την ωοειδή σφραγίδα καταλληλότητας σε χρώμα καφέ.
  • Κάθε σφάγιο πρέπει υποχρεωτικά να έχει σφραγίδες και στα δύο ημιμόριά του.
  • Τα σπλάχνα δεν πρέπει να φέρουν οζίδια και κύστεις, να μην παρουσιάζουν μεταβολές του χρωματισμού και να μην είναι εκτεθειμένα στο περιβάλλον.
  • Επιπλέον, στα κατεψυγμένα, πρέπει να εξετάζεται η ημερομηνία κατάψυξης και λήξης του προϊόντος.

Για τα αυγά

  • Όταν αγοράζουμε αυγά προσέχουμε τα ακόλουθα σημεία: Εξετάζουμε τις προβλεπόμενες ενδείξεις στη συσκευασία, όπως την ημερομηνία ωοτοκίας, την ημερομηνία συσκευασίας ή ωοσκόπησης και την ημερομηνία λήξης.
  • Διατηρούμε τα αυγά σε σκιερό και δροσερό χώρο αν πρόκειται να καταναλωθούν άμεσα, αλλιώς τα βάζουμε στο ψυγείο

Για τα σοκολατένια αυγά

  • Προσέχουμε το σημείο στο οποίο βρίσκονται τα σοκολατένια αυγά, ώστε αυτά να μην είναι εκτεθειμένα σε πηγή θερμότητας
  • Σε κάθε συσκευασία πρέπει να αναγράφεται υποχρεωτικά το είδος της σοκολάτας και η ημερομηνία λήξης
  • Αν η σοκολάτα έχει οποιοδήποτε σημείο αλλοίωσης ή φαίνεται να έχει λιώσει και ξανασταθεροποιηθεί, δεν καταναλώνουμε τα αυγά.
  • Προσέχουμε τυχόν παιχνίδια που περιέχονται μέσα στα αυγά, καθώς υπάρχει κίνδυνος κατάποσης και πνιγμονής ιδιαίτερα για τα μικρά παιδιά.

Για τις βαφές των αυγών

  • Χρησιμοποιούμε μόνο εγκεκριμένες βαφές και όχι προϊόντα αμφίβολης προέλευσης και ποιότητας
  • Ακολουθούμε πιστά τις οδηγίες που αναγράφονται στη συσκευασία
  • Βάφουμε μόνο τα αυγά που έχουν παραμείνει ακέραια μετά το βρασμό.

Διαβάστε επίσης:

Έρχεται Πάσχα, τι να προσέξετε όταν αγοράζετε αυγά

Εντατικοί έλεγχοι στην αγορά τροφίμων ενόψει Πάσχα