ΕΙΔΗΣΕΙΣ

11 χρόνια σε εκκρεμότητα η αναθεώρηση των δυνητικά επικίνδυνων πρόσθετων στα τρόφιμα

Η Κομισιόν παραδέχεται τις καθυστερήσεις, αφού ο σχετικός κατάλογος πρόσθετων δεν έχει επικαιροποιηθεί από το 2008.

11 χρόνια σε εκκρεμότητα η αναθεώρηση των δυνητικά επικίνδυνων πρόσθετων στα τρόφιμα

Αυτό προκύπτει από την απάντηση που έδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δια του αντιπροέδρου Γίρκι Κατάινεν, σε ερώτηση του αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Δημήτρη Παπαδημούλη, αναφορικά με τους χημικούς παράγοντες κινδύνου στα τρόφιμα.

Όπως έγινε γνωστό, ο επίτροπος Κατάινεν παραδέχεται τις καθυστερήσεις αναφέροντας ότι η Κομισιόν «δεν μπόρεσε να τηρήσει την προθεσμία για τον καθορισμό των διατροφικών προφίλ». Σημειώνει δε ότι η επαναξιολόγηση του καταλόγου πρόσθετων στα τρόφιμα «πρόκειται να ολοκληρωθεί έως τις 31 Δεκεμβρίου 2020», αν και η αξιολόγηση ορισμένων πρόθετων έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί έως τις 31 Δεκεμβρίου 2018.

Στην ερώτηση του Δημήτρη Παπαδημούλη σχετικά με το «πώς θα συμμορφωθεί η Κομισιόν με τις συστάσεις και τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου για τα κατάλοιπα φυτοφαρμάκων στα τρόφιμα», ο επίτροπος απαντά: «Οι υπηρεσίες της Επιτροπής αξιολογούν το κανονιστικό πλαίσιο για τα φυτοφάρμακα, με στόχο να εκτιμηθει κατά πόσον έχουν επιτευχθεί οι στόχοι της νομοθεσίας για τα φυτοφάρμακα. Τα αποτελέσματα της διαδικασίας αυτής θα παρουσιαστούν εντός του έτους στο Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο και το Συμβούλιο».

Σε πρόσφατη έκθεσή του το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο επισημαίνει «αδυναμίες κατά την εφαρμογή της νομοθεσίας για την προστασία των καταναλωτών, που μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρούς κινδύνους από πρόωρες γεννήσεις και γνωσιακή ανεπάρκεια, έως διάφορους καρκίνους».

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Διαβάστε επίσης:

Ύποπτα για καρκίνο στο έντερο κοινά πρόσθετα τροφίμων

https://www.onmed.gr/diatrofi/story/329390/ti-einai-ta-e-pou-periexontai-sta-trofima-mythoi-kai-alitheies