ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Ποια πρόσθετα και συντηρητικά ίσως βλάπτουν το πεπτικό σας σύστημα

Μιχάλης Θερμόπουλος

Τα πρόσθετα και τα συντηρητικά τροφίμων χρησιμοποιούνται ευρέως για την παράταση της διάρκειας ζωής, την ενίσχυση της γεύσης και τη βελτίωση της εμφάνισης.

Ποια πρόσθετα και συντηρητικά ίσως βλάπτουν το πεπτικό σας σύστημα

Ενώ πολλά θεωρούνται ασφαλή, πολλές έρευνες έχουν δείξει ότι ορισμένα μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την υγεία του πεπτικού συστήματος.

Αυτό το άρθρο παραθέτει ποια κοινά πρόσθετα και συντηρητικά που μπορεί να διαταράξουν την ισορροπία του εντέρου, εξηγώντας πώς λειτουργούν και γιατί η μετριοπάθεια έχει σημασία.

1. Τεχνητά γλυκαντικά

Τα τεχνητά γλυκαντικά -όπως η ασπαρτάμη, η σακχαρίνη και η σουκραλόζη- μπορεί να μεταβάλουν το μικροβίωμα του εντέρου, το οποίο παίζει κεντρικό ρόλο στην πέψη και τη συνολική υγεία.

Αυτά τα μη θερμιδικά υποκατάστατα ζάχαρης συχνά προωθούνται ως φιλικά προς τη διατροφή, αλλά μελέτες υποδηλώνουν ότι μπορούν να μειώσουν την μικροβιακή ποικιλομορφία και να προωθήσουν την ανάπτυξη επιβλαβών βακτηρίων. Αυτή η ανισορροπία, γνωστή ως δυσβίωση, έχει συνδεθεί με πεπτικά συμπτώματα όπως φούσκωμα, αέρια και ακανόνιστες κενώσεις του εντέρου. Οι μακροχρόνιες αλλαγές στο μικροβίωμα μπορούν επίσης να επηρεάσουν την μεταβολική υγεία, συμβάλλοντας ενδεχομένως στην αντίσταση στην ινσουλίνη και την αύξηση βάρους.

Βασικά προβλήματα πέψης:

  • Μπορεί να διαταράξει τα ωφέλιμα βακτήρια στο έντερο
  • Συνδέεται με πεπτικές ενοχλήσεις, όπως φούσκωμα και διάρροια
  • Πιθανώς επηρεάζει την μακροπρόθεσμη υγεία του εντέρου μέσω της ανισορροπίας του μικροβιώματος

2. Γαλακτωματοποιητές

Οι γαλακτωματοποιητές, όπως η καρβοξυμεθυλοκυτταρίνη και το πολυσορβικό-80, προστίθενται σε επεξεργασμένα τρόφιμα, για να βελτιώσουν την υφή και τη σταθερότητα. Αποτρέπουν τον διαχωρισμό λαδιού και νερού σε προϊόντα όπως σάλτσες, παγωτό και αρτοσκευάσματα.

Ωστόσο, έρευνες δείχνουν ότι οι γαλακτωματοποιητές μπορούν να λεπτύνουν την προστατευτική επένδυση βλέννας των εντέρων. Αυτή η επένδυση είναι κρίσιμη για την αποτροπή της άμεσης αλληλεπίδρασης επιβλαβών βακτηρίων με το εντερικό τοίχωμα. Όταν αποδυναμωθεί, μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή χαμηλού βαθμού, η οποία έχει συνδεθεί με πεπτικές παθήσεις όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου και η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου.

Πιθανές επιπτώσεις στο πεπτικό σύστημα:

  • Αποδυνάμωση του εντερικού φραγμού βλέννας
  • Αυξημένη βακτηριακή αλληλεπίδραση με την επένδυση του εντέρου
  • Πιθανή προώθηση φλεγμονής και πεπτικών διαταραχών
Food-Additives-prostheta-trofimon

3. Νιτρικά και νιτρώδη

Τα νιτρικά και τα νιτρώδη είναι συντηρητικά που χρησιμοποιούνται συνήθως σε επεξεργασμένα κρέατα όπως το μπέικον, το ζαμπόν και τα λουκάνικα για την πρόληψη της βακτηριακής ανάπτυξης και την ενίσχυση του χρώματος.

Αν και τα φυσικά νιτρικά στα λαχανικά είναι γενικά ασφαλή, οι συνθετικές μορφές στα επεξεργασμένα κρέατα μπορούν να μετατραπούν σε νιτροζαμίνες, ενώσεις που συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του παχέος εντέρου. Η υπερβολική κατανάλωση τροφών με συντηρητικά νιτρωδών μπορεί επίσης να διαταράξει την ισορροπία των βακτηρίων του εντέρου, συμβάλλοντας σε πεπτικά προβλήματα.

Κύριοι πεπτικοί κίνδυνοι:

  • Πιθανός σχηματισμός επιβλαβών νιτροζαμινών στην πεπτική οδό
  • Διαταραχή της μικροβιακής ισορροπίας του εντέρου
  • Αυξημένος κίνδυνος μακροχρόνιων πεπτικών επιπλοκών, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου

Συχνές Ερωτήσεις

Είναι τα φυσικά συντηρητικά ασφαλέστερα για την πέψη;

Γενικά, ναι. Τα φυσικά συντηρητικά όπως το ξίδι, το αλάτι και το εκχύλισμα δεντρολίβανου είναι λιγότερο πιθανό να βλάψουν το έντερο. Ωστόσο, η υπερβολική πρόσληψη αλατιού μπορεί να συμβάλει σε προβλήματα υγείας πέρα από την πέψη.

Πώς μπορώ να εντοπίσω επιβλαβή πρόσθετα στις ετικέτες των τροφίμων;

Αναζητήστε όρους όπως «ασπαρτάμη», «σουκραλόζη», «σακχαρίνη» (τεχνητά γλυκαντικά), «πολυσορβικό-80» ή «καρβοξυμεθυλοκυτταρίνη» (γαλακτωματοποιητές) και «νιτρώδες/νιτρικό νάτριο» (συντηρητικά). Η επιλογή ελάχιστα επεξεργασμένων τροφίμων μειώνει την έκθεση.

Μπορεί η αφαίρεση αυτών των προσθέτων να βελτιώσει γρήγορα την υγεία του εντέρου;

Ναι, η μείωση των επεξεργασμένων τροφίμων και η εστίαση σε ολόκληρες τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες, προβιοτικά και αντιοξειδωτικά μπορεί να αποκαταστήσει την ισορροπία του μικροβιώματος και να βελτιώσει την πεπτική άνεση μέσα σε λίγες εβδομάδες.

Είναι τα παιδιά πιο ευάλωτα στις επιπτώσεις των προσθέτων;

Ναι. Το μικροβίωμα του εντέρου των παιδιών εξακολουθεί να αναπτύσσεται, καθιστώντας τα πιο ευαίσθητα στα πρόσθετα. Ο περιορισμός των πολύ επεξεργασμένων τροφίμων μπορεί να βοηθήσει στην υποστήριξη της υγιούς ανάπτυξης και της πέψης.

Συμπέρασμα

Τα πρόσθετα τροφίμων και τα συντηρητικά είναι βαθιά ριζωμένα στη σύγχρονη αλυσίδα τροφίμων, αλλά δεν είναι όλα καλοήθη. Τα τεχνητά γλυκαντικά μπορούν να διαταράξουν το μικροβίωμα, οι γαλακτωματοποιητές μπορεί να αποδυναμώσουν την εντερική άμυνα και τα νιτρικά/νιτρώδη εγείρουν ανησυχίες τόσο για την μικροβιακή ισορροπία όσο και για τον κίνδυνο καρκίνου.

Πηγές:
verywellhealth.com
healthline.com
medicalnewstoday.com
mayoclinic.org
clevelandclinic.org