ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Με κινητοποιήσεις θα μπει ο Μάιος, στο χώρο της υγείας

Στις 8 Μαΐου προγραμματίζεται συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας για τις ελαστικές σχέσεις εργασίας των υγειονομικών.

Με κινητοποιήσεις θα μπει ο Μάιος, στο χώρο της υγείας

Σε σύσκεψη που πραγματοποίησαν στον Ευαγγελισμό 12 σωματεία και άλλοι τόσοι μεμονωμένοι εκπρόσωποι φορέων αποφάσισαν να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις, με αιχμή τις ελαστικές σχέσεις εργασίας στο ΕΣΥ αλλά και με σειρά άλλων αιτηάτων, που αφορούν τη χρηματοδότηση του δημόσιου συστήματος, την ένταξη στα βαρέα - ανθυγιεινά και άλλα ζητήματα.

Τα σωματεία καταγγέλλουν οτι οι συμβασιούχοι (επικουρικοί γιατροί και λοιπό προσωπικό, πρώην εργολαβικοί, εργαζόμενοι με συμβάσεις μέσω ΟΑΕΔ ή ΕΣΠΑ κ.ά.) καλούνται να καλύψουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες στις δομές υγείας, αλλά υποχρεώνονται σε συμβάσεις με υποτυπώδεις μισθούς, με «σπαστά» ωράρια ή και απλήρωτη υπερεργασία. Σε πολλές περιπτώσεις, του οφείλονται δεδουλευμένες εφημερίες και άλλες αμοιβές.

Οι υγειονομικοί υπολογίζουν πως στις δημόσιες δομές υγείας όλης της χώρας εργάζονται σήμερα υπό τέτοιες συνθήκες περί τα 15.000 άτομα όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων και όλων των ειδικοτήτων. Μέσα στο Μάιο αναμένεται να απολυθούν κάποιοι επικουρικοί (λήγουν οι συμβάσεις τους).

Την ίδια ώρα, οι κενές οργανικές θέσεις στο ΕΣΥ φαίνεται να αγγίζουν τις 35.000, πανελλαδικά, με την κυβέρνηση να υπόσχεται 10.000 προσλήψεις στο χώρο της Υγείας, σε βάθος τετραετίας. Για φέτος, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας επαναλαμβάνει με κάθε ευκαιρία πως θα προσληφθούν 1000 γιατροί και 1.500 νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό. Μέχρι στιγμής, δεν έχει υπάρξει καμιά σχετική προκήρυξη και δεδομένου ότι χρειάζονται μήνες για να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες, θεωρείται βέβαιο ότι αυτές οι προσλήψεις δεν θα προλάβουν να υλοποιηθούν πριν φύγει το 2019.

Οι εργαζόμενοι ζητούν μόνιμη και σταθερή εργασίας για όλους, με πλήρη δικαιώματα και μονιμοποίηση των συμβασιούχων που δουλεύουν σε καθεστώς αβεβαιότητας.