ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Παιδοψυχιατρική Εταιρεία: Αύξηση των ψυχικών παθήσεων στους νέους

Η Παιδοψυχιατρική Εταιρία Ελλάδος, με αφορμή το 11ο Πανελλήνιο Παιδοψυχιατρικό Συνέδριο επισημαίνει ότι, αυξάνονται οι ψυχιατρικές διαταραχές στους νέους.

Παιδοψυχιατρική Εταιρεία: Αύξηση των ψυχικών παθήσεων στους νέους

Το 11ο Πανελλήνιο Παιδοψυχιατρικό Συνέδριο με θέμα «Θεωρία και κλινική στην Ψυχιατρική Παιδιού και Εφήβου: Ανιχνεύοντας τις νέες ψυχοπαθολογίες» θα πραγματοποιηθεί στις 14-16 Ιουνίου , στην Ιατρική Σχολή Αθηνών, υπό την αιγίδα της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και της Ευρωπαϊκής Εταιρίας Παιδικής και Εφηβικής Ψυχιατρικής.

Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί στην επιστημονική κοινότητα ότι, σε ολοένα και μεγαλύτερο αριθμό νέων, εξαπλώνεται το αίσθημα της αβεβαιότητας και η αμφισβήτηση των αξιών, της χαράς της δημιουργίας, της ενεργού συμμετοχής στις συλλογικές κοινωνικές δραστηριότητες, ενώ καταφεύγουν στην εξατομίκευση και στην αποχή από τις θεμελιώδεις κοινωνικές διεργασίες (π.χ.: εκλογικές διαδικασίες).

Το γενικό αυτό «κλίμα» επηρεάζει και συμβάλλει στην αύξηση της «ευαλωτότητας» περισσότερων παιδιών και εφήβων με συνακόλουθο αποτέλεσμα τον πολλαπλασιασμό της ψυχιατρικής νοσηρότητας.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Παιδοψυχιατρικής Εταιρίας Ελλάδος, καθηγητή Δημήτρη Αναγνωστόπουλο, κύριος στόχος του συνεδρίου είναι «η μελέτη των νέων ψυχοπαθολογικών φαινομένων που αντιμετωπίζουμε στην καθημερινή πρακτική».

Ο κ. Αναγνωστόπουλος τονίζει ότι η έμφαση που δόθηκε από το Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ( Π.Ο.Υ.) το 2018 στην ψυχική υγεία των νέων σε έναν κόσμο που αλλάζει, συνεχίζει να είναι ιδιαίτερα επίκαιρη για την Ελλάδα, καθότι οι επιπτώσεις στην ψυχική υγεία των παιδιών και εφήβων, τόσο των κοινωνικο-οικονομικών όσο και των βίαιων γεωπολιτικών αλλαγών, είναι ήδη ορατές.

Ο πρόεδρος της Παιδοψυχιατρικής Εταιρίας Ελλάδος αναφέρει: «Οι νέοι βιώνουν μια πολιτική και κοινωνική πραγματικότητα σκληρή, συχνά προκλητικά ανάλγητη, περίπλοκη, αντιφατική, απρόσωπη και συχνά εικονική. Μέσα σε αυτές τις διαρκώς μεταβαλλόμενες συνθήκες ερχόμαστε αντιμέτωποι στην κλινική πράξη με νέες και σοβαρές ψυχοπαθολογικές εκδηλώσεις στα παιδιά, στους εφήβους και στις οικογένειές τους, όπως ο εθισμός στο διαδίκτυο, αυτοτραυματισμοί (π.χ.: διαδικτυακό παιχνίδι "Μπλε Φάλαινα"), χρήση ουσιών, κοινωνική βία κ.ά. Το ψυχικό τραύμα, η απομόνωση, η μοναξιά, η περιθωριοποίηση, και η στείρα επικοινωνία στις ανθρώπινες σχέσεις, φαίνονται να βρίσκονται στον πυρήνα των κοινωνικών κρίσεων και των ψυχικών ρήξεων», αναφέρει ο κ. Αναγνωστόπουλος.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Διαβάστε επίσης:

Τα παιδιά με καλή μνήμη είναι καλύτεροι ψεύτες, υποστηρίζουν οι παιδοψυχολόγοι

Health Psychology: Η έλλειψη ύπνου συνδέεται με επικίνδυνη σεξουαλική συμπεριφορά στους εφήβους

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ