ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ιατρική Σχολή Ε.Κ.Π.Α.: Νέα διάκριση στην παγκόσμια κατάταξη Πανεπιστημίων

Ιατρική Σχολή Ε.Κ.Π.Α.: Νέα διάκριση στην παγκόσμια κατάταξη Πανεπιστημίων

Η Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (Ε.Κ.Π.Α.) , διακρίθηκε σε τέσσερα επιστημονικά πεδία στην παγκόσμια κατάταξη «US News - Best Global University Rankings 2019»  των Πανεπιστημίων.

Η παγκόσμια κατάταξη Πανεπιστημίων για το 2019, του ειδησεογραφικού οργανισμού «US News», αποτελεί μια από τις επτά πιο σημαντικές κατατάξεις παγκοσμίως. Σύμφωνα με αυτή, Πανεπιστήμια κατατάσσονται τόσο σε συνολικό επίπεδο όσο και σε επιμέρους επιστημονικούς τομείς και γνωστικά πεδία.

Η Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών εμφανίζεται σε υψηλές θέσεις παγκοσμίως στα εξής τέσσερα (4) επιμέρους επιστημονικά πεδία και αντικείμενα:

-Στην «Ανοσολογία» (Immunology) στην 114η θέση.

-Στον Τομέα της «Κλινικής Ιατρικής» (Clinical Medicine) στην 166η θέση.

-Στις «Κοινωνικές Επιστήμες και Δημόσια Υγεία» (Social Sciences and

Public Health) στην 215η θέση.

-Στον Τομέα «Νευροεπιστήμες και Συμπεριφορά» (Neuroscience and Behavior) στην 265η θέση.

Το πρώτο βήμα για την παραγωγή αυτών των κατατάξεων, οι οποίες τροφοδοτούνται από την εταιρεία Thomson Reuters (InCitesTM research analytics solutions), περιλαμβάνει τη δημιουργία μιας πρώτης ομάδας των καλύτερων πανεπιστημίων, τα οποία χρησιμοποιούνται σε μια δεύτερη φάση για την κατάταξη των 1250 κορυφαίων. Στην κατάταξη του 2019 λήφθηκαν υπόψη οι δημοσιεύσεις όλων των Ιδρυμάτων για την περίοδο 2012-2016 και οι ετεροαναφορές μέχρι τις 2 Ιουνίου του 2018.

Το «U.S. News & World Report» αξιολογεί τα 1250 καλύτερα Ιδρύματα σε επιμέρους τομείς χρησιμοποιώντας ένα ευρύ φάσμα 13 διαφορετικών κριτηρίων όπως είναι η Παγκόσμια Ερευνητική Φήμη (12.5%), η Περιφερειακή Ερευνητική Φήμη (12.5%), οι δημοσιεύσεις(10%), τα συγγράμματα (2.5%) τα συνέδρια (2.5%). Η σταθμισμένη επίδραση των ετεροαναφορών (10%), το σύνολο αναφορών (7.5%), ο αριθμός δημοσιεύσεων που βρίσκονται μεταξύ των 10% περισσότερο αναφερόμενων δημοσιεύσεων (12.5%) το ποσοστό του συνόλου των δημοσιεύσεων που βρίσκονται μεταξύ των 10% περισσότερο αναφερόμενων δημοσιεύσεων (10%) οι Διεθνείς Συνεργασίες (5%). Τέλος το ποσοστό δημοσιεύσεων με διεθνή συνεργασία επί του συνόλου των δημοσιεύσεων (5%), ο αριθμός άρθρων με μεγάλο αριθμό αναφορών που βρίσκονται στο top 1% (5%) και το ποσοστό του συνόλου των δημοσιεύσεων που βρίσκονται μεταξύ των 1% των άρθρων με τις περισσότερες αναφορές (5%).

Στους πίνακες που ακολουθούν παρουσιάζεται για το κάθε ένα επιστημονικό πεδίο του Ιατρικής Σχολής που έχει συμπεριληφθεί στην παγκόσμια κατάταξη, η επίδοση του και η θέση του στους συγκεκριμένους δείκτες.

pinakas 1

Πίνακας 1: Η θέση – επίδοση του επιστημονικού πεδίου της «Ανοσολογίας» της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ με βάση τους δεκατρείς (13) δείκτες του πίνακα Κατάταξης US News - Best Global University Rankings.

pinakas 2

 Πίνακας 2: Η θέση – επίδοση του επιστημονικού πεδίου της «Κλινικής Ιατρικής» της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ με βάση τους δεκατρείς (13) δείκτες του πίνακα Κατάταξης US News - Best Global University Rankings.

pinakas 3

Πίνακας 3: Η θέση – επίδοση του επιστημονικού πεδίου «Κοινωνικές Επιστήμες και Δημόσια Υγεία» της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ με βάση τους δεκατρείς (13) δείκτες του πίνακα Κατάταξης US News - Best Global University Rankings.

pinakas 4

Πίνακας 4: Η θέση – επίδοση του επιστημονικού πεδίου «Νευροεπιστήμες και συμπεριφορά» της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ με βάση τους δεκατρείς (13) δείκτες του πίνακα Κατάταξης US News - Best Global University Rankings.

Διαβάστε επίσης:

Στις καλύτερες σχολές του κόσμου η Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ

Ο πρύτανης Μ.Α. Δημόπουλος ιδρυτικό μέλος της Εθνικής Ακαδημίας Ιατρικής της Γαλλίας

BEST OF NETWORK

PlusQueen