ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η ατμοσφαιρική ρύπανση επηρεάζει τη γονιμότητα- Δείτε πως

Η ατμοσφαιρική ρύπανση μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη γονιμότητα των γυναικών, επισημαίνει νέα επιστημονική έρευνα, τα ευρήματα της οποίας παρουσιάστηκαν στο ετήσιο συνέδριο Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ανθρώπινης Αναπαραγωγής και Εμβρυολογίας.

Η ατμοσφαιρική ρύπανση επηρεάζει τη γονιμότητα- Δείτε πως

Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Μοντένα Αντόνιο Λα Μάρκα, επικεφαλής της έρευνας, αναφέρει ότι τα τοξικά σωματίδια του αέρα μπορούν να μειώσουν τη δραστηριότητα των ωοθηκών και έτσι να δυσκολέψουν την σύλληψη.

Ο αριθμός των συνολικών ωαρίων που μπορεί να παράγει μια γυναίκα, διαφέρει και εξαρτάται από διάφορους παράγοντες (περιβαλλοντικούς, γενετικούς).

Οι γυναίκες που ζουν σε βεβαρυμμένο, από άποψη ατμοσφαιρικής ρύπανσης περιβάλλον, φαίνεται να μειονεκτούν σε σχέση με εκείνες που ζουν στην φύση.

Στην περίπτωση κατά την οποία αυτές καπνίζουν, η δυσκολία στην σύλληψη ίσως να είναι μεγαλύτερη καθώς το κάπνισμα επισπεύδει –έως και δύο χρόνια- την εμμηνόπαυση, σύμφωνα με πρόσφατη αμερικανική έρευνα.

Η έρευνα μέτρησε την ορμόνη (ΑΜΗ) των ωοθηκών σε 1.318 γυναίκες το διάστημα 2007-2017. Σύμφωνα με τη «Γκάρντιαν» και το New Scientist, το συμπέρασμα ήταν ότι οι γυναίκες που ζουν σε περιοχές με μεγαλύτερα ποσοστά ρύπανσης, έχουν διπλάσια έως τριπλάσια πιθανότητα να έχουν πολύ μικρό απόθεμα ωαρίων.

Αυτό ωστόσο δεν σημαίνει κατ' ανάγκη ότι θα δυσκολευθούν να συλλάβου, καθώς ο χαμηλός αριθμός ωαρίων δεν σημαίνει και χαμηλή γονιμότητα. Μειώνει όμως τις ευκαιρίες αναπαραγωγής.

Οι γυναίκες που δυσκολεύονται να συλλάβουν ίσως θα πρέπει να μετακομίσουν για ένα διάστημα στην εξοχή ή σε κάποια περιοχή με καθαρό αέρα, καθώς κάτι τέτοιο μπορεί να βελτιώσει τη γονιμότητα τους.

Αυτό που παραμένει προς διερεύνηση είναι το κατά πόσο η ατμοσφαιρική ρύπανση επηρεάζει σε μόνιμη βάση τη δραστηριότητα των ωοθηκών ή η κατάσταση είναι αναστρέψιμη, αν οι γυναίκες μειώσουν την έκθεση τους στους ρύπους.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Διαβάστε επίσης:

Η ορμόνη της γονιμότητας (A.M.H.) (vid)

7 τροφές που ενισχύουν την γονιμότητα (εικόνες)

Η ατμοσφαιρική ρύπανση αυξάνει τον κίνδυνο για αποβολές στην εγκυμοσύνη