ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Α.Ρ.Σ.Ι. για αυτοκτονία αποκλειστικής: Θύμα του κυκλώματος εμπορίας μαύρης εργασίας

Το Σάββατο 29 Ιουνίου μια νοσοκόμα από την Αρμενία, η οποία εργαζόταν ως αποκλειστική στο Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας, πήδηξε από τον 1ο όροφο για να μην συλληφθεί κατά τη διάρκεια ελέγχου της Αστυνομίας.

Α.Ρ.Σ.Ι. για αυτοκτονία αποκλειστικής: Θύμα του κυκλώματος εμπορίας μαύρης εργασίας

Η άτυχη γυναίκα υπέκυψε στα τραύματά της λίγη ώρα αργότερα, σοκάροντας όλο τον κόσμο με την απέλπιδα πράξη της.

Η Αριστερή Ριζοσπαστική Συνεργασία Ιατρών (Α.Ρ.Σ.Ι.) με σχετική ανακοίνωση καταδικάζει το τραγικό συμβάν επισημαίνοντας ότι είναι «συνέπεια της τραγικής εγκατάλειψης των δημόσιων νοσοκομείων από όλες ανεξαιρέτως τις κυβερνήσεις της τελευταίας τριακονταετίας. Αν το σύστημα ήταν επαρκώς στελεχωμένο με νοσηλεύτριες-νοσηλευτές, βοηθούς θαλάμου, δεν θα υπήρχε ανάγκη να αιμορραγούν οικονομικά οι οικογένειες των πασχόντων, δεδομένου ότι, ειδικά στις μακροχρόνιες νοσηλείες, τα αντίστοιχα έξοδα δεν καλύπτονται από κανένα ταμείο. Δεν θα υπήρχε ανάγκη να ψάχνουν για οικονομικότερες λύσεις. Δεν θα υπήρχε χώρος για να αναπτυχθεί ένα ολόκληρο κύκλωμα εμπορίας μαύρης εργασίας».

Η Συνεργασία Ιατρών τονίζει ότι τόσο ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης, όσο και ο Διοικητής του Νοσοκομείου Νίκας πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

«Ο λαλίστατος κ. Πολάκης θα απολογηθεί για τον θάνατο αυτό; Δεν είναι εκείνος που επανέφερε παλαιότερη εγκύκλιο Γεωργιάδη, ζητώντας μάλιστα από το νοσηλευτικό προσωπικό να «καρφώνει» τις «παράνομες»; Ενώ θα μπορούσε να εξαφανίσει το φαινόμενο, απλά προσλαμβάνοντας το απαιτούμενο βάσει των αναγκών νοσηλευτικό και βοηθητικό προσωπικό; Αλλά, δεν μπορεί….Υπόκειται στο δημοσιονομικό έλεγχο που ο ίδιος ψήφισε μαζί με το μνημόνιο…..

Ο λαλίστατος κ. Διοικητής του νοσοκομείου θα απολογηθεί; Θα νιώσει ότι έχει το παραμικρό μερίδιο ευθύνης; Μπορούμε άνετα να υποθέσουμε ότι θα καταμερίσει ευθύνες, αλλά ο ίδιος, από την αυστηρή απομόνωση του γραφείου του, ΟΤΑΝ είναι στο νοσοκομείο, δεν αφιέρωσε το χρόνο που χρειαζόταν για να καταλάβει ότι, λόγω των ελλείψεων σε υλικοτεχνική υποδομή στο νοσοκομείο, λόγω της τραγικής κατάστασης των ασφυκτικών και χωρίς κλιματισμό θαλάμων, αλωνίζει ανεξέλεγκτα κάθε καρυδιάς καρύδι, νοικιάζοντας τηλεοράσεις, καρεκλοπολυθρόνες, ιδιωτικά ασθενοφόρα, και οτιδήποτε άλλο προκύψει; Και για όλα αυτά πληρώνουν αδρά οι οικογένειες των νοσηλευόμενων…. Από όλα αυτά, ενοχλούν μόνο οι αλλοδαπές αποκλειστικές…Οι “παράνομες”… Αλήθεια, όταν οι περισσότερες νοσηλεύτριες/ες κάνουν διπλοβάρδια 16 ώρες το 24ωρο, όταν μας χρωστάει το νοσοκομείο άδειες ετών, όταν κινδυνεύουν οι ασθενείς στα ράντζα και στους θαλάμους δίχως κλιματισμό, ποιος είναι ο “παράνομος”; Προφανώς κάποιος υφιστάμενος….πάντα…. Ω της υποκρισίας! Ω του κυνισμού!»

Η ανακοίνωση της Αριστερής Ριζοσπαστικής Συνεργασίας Ιατρών καταλήγει ως εξής:

«Απαιτούμε να αποσυρθεί άμεσα η εγκύκλιος Πολάκη. Να απολογηθεί η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας για όλα τα ανωτέρω και για τον θάνατο της γυναίκας

Απαιτούμε μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, ώστε να εκλείψει η ανάγκη «αποκλειστικών» γενικότερα. Απαιτούμε πραγματικά δωρεάν δημόσια υγεία, σε αξιοπρεπείς χώρους, ώστε να μην υπάρχει χώρος και τρόπος να μπαίνει κανένας ιδιώτης, νόμιμος ή παράνομος, από το παράθυρο. Απαιτούμε δημόσιες δομές δωρεάν υποστήριξης των ηλικιωμένων και των χρονίως πασχόντων».

Διαβάστε επίσης:

«Εφιαλτικές εφημερίες» καταγγέλλουν οι γιατροί του ΓΝ Νίκαιας