ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός: Ενοποίηση των εθελοντικών σωμάτων του

Ο Πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού (Ε.Ε.Σ.), Δρ. Αντώνης Αυγερινός, ανακοίνωσε τη δημιουργία διαδικασιών για την ενότητα και ενοποίηση των εθελοντικών σωμάτων του Ε.Ε.Σ.

Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός: Ενοποίηση των εθελοντικών σωμάτων του

Ο Πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού (Ε.Ε.Σ.), Δρ. Αντώνης Αυγερινός, δήλωσε τα εξής:

«Αγαπητές Ερυθροσταυρίτισσες και αγαπητοί Ερυθροσταυρίτες,

Μετά από αλλεπάλληλες υποδείξεις της Διεθνούς Ομοσπονδίας για τις διαδικασίες που απαιτούνται για την εναρμόνιση και δραστηριοποίηση του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, στα πρότυπα της Διεθνούς Ομοσπονδίας, σύσσωμο το ΚΔΣ του Ε.Ε.Σ. εργάζεται και μελετά το ισχύον πλέγμα κανόνων που πρέπει να συνταχθούν στον μεγαλύτερο ανθρωπιστικό και εθελοντικό Οργανισμό της χώρας μας.

Είναι ευρέως αποδεκτό, από όλη την Ερυθροσταυρική κοινότητα, ότι υπάρχουν ποικιλόμορφοι - αναχρονιστικοί και απαρχαιωμένοι τρόποι και κανόνες λειτουργίας που αφορούν τα τρία εθελοντικά σώματα του Ε.Ε.Σ.

Τρία διαφορετικά σώματα εθελοντών, με τρεις διαφορετικούς κανονισμούς και τρεις διαφορετικές ενδυματολογικές παρουσίες, συνθέτουν ένα μοντέλο διοίκησης που αναδεικνύει ένα ανομοιογενές περιβάλλον εθελοντισμού χωρίς ίχνος εύρυθμης λειτουργίας. Η εκπαίδευση των εθελοντών μέσα από διαφορετική ύλη, διαφορετικά βιβλία για το ίδιο αντικείμενο και τις ίδιες δράσεις οδηγούν στη σύγχυση αρμοδιοτήτων-ενεργειών και συμβάλουν στον διαχωρισμό του Ε.Ε.Σ. και των Εθελοντών του.

Εξαιρετικά αισιόδοξο, όμως, είναι το γεγονός ότι ολόκληρη η Ερυθροσταυρική κοινωνία έχει αντιληφθεί τις αναχρονιστικές και παγιωμένες εδώ και χρόνια καταστάσεις, που διαταράσσουν την ομαλή δράση των εθελοντών και την ομαλή λειτουργία ολόκληρου του Οργανισμού.

Ευτυχώς, υπάρχουν ελάχιστες εξαιρέσεις εξαρτημένων συμπεριφορών που πλέον έχουν καταστεί αναποτελεσματικές και ζημιογόνες. Πρόκειται για ολίγους, για μία συγκεκριμένη ομάδα ανθρώπων, οι οποίοι αδιαφορώντας για την αξιοπρέπεια του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, επιδεικνύουν µια απροθυμία σεβασμού των κανόνων και των υποδείξεων της Δ.Ο.Ε.Σ., αρνούμενοι να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα και την νέα εποχή.

Χωρίς να παρουσιάσουν και χωρίς να προτείνουν καινοτόμες ιδέες και προτάσεις, χωρίς καμία πρόθεση διαβούλευσης, προβάλλουν ως μόνη τους επιθυμία να παραμείνουν τα πράγματα ως έχουν. Γιατί άραγε; Μήπως γιατί οποιαδήποτε αλλαγή προς οποιαδήποτε κατεύθυνση τους «ξεβολεύει» και προσπαθούν να παραμείνουν αγκιστρωμένοι στους τρόπους διοίκησης και λειτουργίας του παρελθόντος που αποδεδειγμένα πλέον οδήγησαν τον Ε.Ε.Σ. στο «χείλος» του γκρεμού;

Ο δρόμος είναι σαφώς δύσκολος γιατί προσκρούει σε πλείστα συμφέροντα και σε βαθιά ριζωμένες νοοτροπίες, αλλά ευελπιστούμε ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα τον διανύσουμε με επιτυχία.

Σας παρακαλώ και σας προσκαλώ, λοιπόν, να εργασθούμε όλοι μαζί σε μία αγαθοποιό δυναμική, ώστε να ανταποκριθούμε με τον καλύτερο τρόπο στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι εθελοντές μας και να κλιμακώσουμε τις ενέργειες εκείνες που αποτελούν εγγύηση για τη δημιουργία ενός νέου, ανανεωμένου, αλληλέγγυου, σύγχρονου Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.

Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός οφείλει να πρωτοπορεί στο πεδίο, τόσο της διοικητικής, όσο και της λειτουργικής μεταρρύθμισης, διότι η μεταρρύθμιση αυτή είναι αναγκαία, εάν θέλουμε ο Ε.Ε.Σ. να επανέλθει στην πρόοδο, να βελτιώσει τις παρεχόμενες ανθρωπιστικές του υπηρεσίες και να ενισχύσει την δημιουργία ενός συστήματος διαφάνειας, εποπτείας και ελέγχου που θα τον οδηγήσει σε ένα υγιές μέλλον.

Η κατανόηση από μέρους μας των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι εθελοντές μας είναι δεδομένη. Έχοντας, λοιπόν, την πρόθεση να παρέχουμε την ενδεδειγμένη κατάλληλη υποστήριξη, αποφασίσαμε να εστιάσουμε τις μελέτες μας στην δημιουργία διαδικασιών για την ενότητα και ενοποίηση των εθελοντικών σωμάτων του Ε.Ε.Σ.

Στοχεύουμε σε έναν αρκετά απλό μηχανισμό που να επιτυγχάνει την ενότητα όλων των Εθελοντών μας προφέροντας μία ενιαία, πολύπλευρη και πολυποίκιλη εκπαίδευση ( εθελοντών και πολιτών), διατηρώντας όμως τις αρχικές δομές και δράσεις των τομέων. Προσδοκούμε σε έναν ευρύ εκπαιδευτικό προσανατολισμό, που θα παρέχει αποτελεσματικότερο και πιο στοχευμένο εθελοντικό έργο.

Αποβλέπουμε σε έναν επιχειρησιακό συντονισμό με παράλληλη μέριμνα σχεδιασμού δράσεων αναβάθμισης της επιχειρησιακής λειτουργίας των αρμόδιων τομέων μας. Παράλληλα όμως αυτή η μεταρρύθμιση θα πρέπει να μπορεί να επιτύχει τον εξορθολογισμό της λειτουργίας του οργανισμού, καθώς και την χρηστή διαχείριση των οικονομικών του.

Στην πράξη, ο σχεδιασμός ενιαίων κανόνων λειτουργίας για όλους τους εθελοντές του Ε.Ε.Σ. συμβάλει στην οικοδόμηση ισότητας και εμπιστοσύνης στο ρόλο που διαδραματίζουν οι εθελοντές και στην εδραίωση της πεποίθησης δικαίου, προκειμένου να υπάρξει ένα μέσο προόδου προς την εναρμόνισή μας με τα Διεθνή Πρότυπα.

Το αυστηρά ανθρωπιστικό μας έργο επιβάλει να κάνουμε βήματα προόδου, αλλιώς θα παραμείνουμε στην πρότερη κατάσταση που οδήγησε τον Ε.Ε.Σ. σε αδιέξοδες ατραπούς.

Σας καλώ όλους να υλοποιήσουμε μαζί τις εμβληματικές πρωτοβουλίες και να αποκαλύψουμε τον αληθινό ρόλο και τις δυνατότητες του Ερυθρού Σταυρού προς την Ελληνική κοινωνία».