ΕΙΔΗΣΕΙΣ

10 νεκροί από τον ιό του Δυτικού Νείλου

Τέσσερις νεκροί και 47 νέα κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου έχουν καταγραφεί την τελευταία εβδομάδα, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών σε 10 και των κρουσμάτων σε 96.

10 νεκροί από τον ιό του Δυτικού Νείλου

Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) συνιστά την τήρηση ατομικών μέτρων προστασίας από τα κουνούπια, σε όλη την επικράτεια και τονίζει την ανάγκη εγρήγορσης των επαγγελματιών υγείας και συνεχιζόμενης εγρήγορσης των τοπικών και εθνικών αρχών.

Σύμφωνα με την εβδομαδιαία έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης της λοίμωξης από ιό του Δυτικού Νείλου του ΕΟΔΥ, από την αρχή της περιόδου 2019 μέχρι τις 22 Αυγούστου έχουν διαγνωστεί και διερευνηθεί 96 κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα, εκ των οποίων τα 59 παρουσίασαν εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (ΚΝΣ, εγκεφαλίτιδα ή/και μηνιγγίτιδα ή/και οξεία χαλαρή παράλυση) και 37 είχαν ήπιες εκδηλώσεις.

Έχουν καταγραφεί δέκα θάνατοι ασθενών με λοίμωξη από τον ιό, ηλικίας άνω των 60 ετών. Τα κρούσματα έχουν καταγραφεί σε οικισμούς στις Περιφερειακές Ενότητες Ξάνθης, Καβάλας, Ροδόπης, Έβρου, Λάρισας, Καρδίτσας, Τρικάλων, Ανατολικής Αττικής, Πέλλας, Πιερίας, Ημαθίας, Σερρών, Χαλκιδικής και Μ.Ε. Θεσσαλονίκης. «Θεωρείται πιθανή και αναμενόμενη η διάγνωση περαιτέρω κρουσμάτων το ερχόμενο διάστημα (και ενόψει της ευαισθητοποίησης των επαγγελματιών υγείας) και θεωρείται πιθανή η εμφάνιση κρουσμάτων και σε άλλες γεωγραφικές περιοχές», σημειώνει ο ΕΟΔΥ.

Η επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου, η έγκαιρη εφαρμογή κατάλληλων ολοκληρωμένων προγραμμάτων καταπολέμησης κουνουπιών και η λήψη μέτρων ατομικής προστασίας από τα κουνούπια αποτελούν τα πλέον ενδεδειγμένα μέτρα για τον έλεγχο της νόσου, αναφέρει ο ΕΟΔΥ.

Κρούσματα λοίμωξης από τον ιό Δυτικού Νείλου έχουν καταγραφεί -εκτός από τη χώρα μας- και σε Ουγγαρία, Ρουμανία, Γαλλία, Ιταλία, Κύπρο, Βουλγαρία και Σερβία.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)