ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων καταγγέλλει τη μη πρόσληψη ατόμων με αναπηρία στη ΔΕΥΑ Χανίων

Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Ανάπηρων (Σ.Ε.Α.Αν.) γνωστοποιεί με ανακοίνωσή της, ότι το Δ.Σ. της ΔΕΥΑ Χανίων, δεν προσέλαβε άτομα με αναπηρία σε θέσεις που προβλεπόταν πρόσληψη ανθρώπων με αναπηρία.

Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων καταγγέλλει τη μη πρόσληψη ατόμων με αναπηρία στη ΔΕΥΑ Χανίων

Η Σ.Ε.Α.Αν. με την ανακοίνωση καλεί την Κυβέρνηση και το υπουργείο Εσωτερικών να παρέμβει, προκειμένου να αρθεί η απόφαση της ΔΕΥΑΧ, που όπως αναφέρει, ακυρώνει στην πράξη και αυτές τις ελάχιστες προκηρύξεις που επιτρέπουν τις προσλήψεις ανθρώπων με κάποιο ποσοστό αναπηρίας.

Η ανακοίνωση αναφέρει αναλυτικά τα εξής:

«Στην τελευταία προκήρυξη την 3κ/2018 προσλήφθηκαν στη ΔΕΥΑΧ με βάση την απόφαση του ΑΣΕΠ, δύο εργαζόμενοι ικανοί προς εργασία με βάση τα χαρτιά τους που είχαν ποσοστό αναπηρίας.

Ενώ για τις συγκεκριμένες θέσεις προβλεπόταν πρόσληψη ανθρώπων με αναπηρία, το ΔΣ της ΔΕΥΑΧ στη συνεδρίαση της 22 Αυγούστου αποφάσισε να μην προσληφθούν οι 2 εργαζόμενοι, με βάση τον Εσωτερικό Κανονισμό Υπηρεσίας που προβλέπει ότι δεν μπορούν να προσληφθούν στο εργατοτεχνικό προσωπικό άνθρωποι που έχουν ποσοστό αναπηρίας, αρνούμενοι να υλοποιήσουν τη σχετική απόφαση του ΑΣΕΠ, που έχει την αποκλειστική αρμοδιότητα να κρίνει τη νομιμότητα της πρόσληψης.

Έχει τεράστιες ευθύνες ο Δήμος Χανίων που ανήκει η ΔΕΥΑΧ και η ίδια η εταιρεία σε περίπτωση που επιμείνουν στην παραπάνω τους απόφαση.

Πέραν ότι άμεσα πρέπει να αλλαχθεί ο κανονισμός και να καταργηθεί η συγκεκριμένη απαγόρευση ως παράνομη, και απάνθρωπη, πρέπει άμεσα να αλλάξουν την απόφαση του ΔΣ της ΔΕΥΑΧ και να συμμορφωθούν με την απόφαση του ΑΣΕΠ. Να προχωρήσουν στην πρόσληψη των δύο συναδέλφων, αφού κατέθεσαν εμπρόθεσμα τα απαραίτητα δικαιολογητικά που ήταν υποχρεωμένοι να καταθέσουν με βάση την προκήρυξη.

Καλούμε τα εργατικά σωματεία, τους φορείς των Χανίων και του φορείς των ΑΜΕΑ να καταδικάσουν και να αντιδράσουν στην πρωτοφανή αυτή απόφαση της ΔΕΥΑΧ, που κυριολεκτικά αν παραμείνει ως έχει, ανοίγει κυριολεκτικά τους ασκούς του Αιόλου να καταργηθούν και οι τελευταίες θέσεις εργασίας που μπορούσαν να προσληφθούν άνθρωποι με αναπηρία.

Σημειωτέον ότι προκηρύξεις και θέσεις εργασίας που δίνουν τη δυνατότητα να προσλαμβάνονται εργαζόμενοι με κάποιο ποσοστό αναπηρίας είναι ελάχιστες και αν με αυτόν τον απαράδεκτο τρόπο ακυρώνονται, οδηγούμαστε κυριολεκτικά στον μεσαίωνα. Πολύ περισσότερο όταν στη ζούγκλα της λεγόμενης ελεύθερης αγοράς εργασίας, ένας ιδιώτης δεν θα πάρει έναν εργαζόμενο με αναπηρία αλλά και αν τον πάρει δεν θα σεβαστεί το πρόβλημά του στο βωμό της υψηλής κερδοφορίας.

Η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Εσωτερικών, ανεξάρτητα των ευθυνών, που έτσι και αλλιώς έχουν για την ανεργία που μαστίζει τους ανθρώπους με κάποια αναπηρία, οφείλει άμεσα να παρέμβει για να αρθεί αυτή η απαράδεκτη απόφαση της ΔΕΥΑΧ που ακυρώνει στην πράξη και αυτές τις ελάχιστες προκηρύξεις που επιτρέπουν τις προσλήψεις ανθρώπων με κάποιο ποσοστό αναπηρίας».

Διαβάστε επίσης:

Στο πλευρό των ατόμων με αναπηρία η Περιφέρεια Αττικής