ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΕΙΒ: Χωρίς λύση το θέμα των υλικών που παραδόθηκαν χωρίς τιμολόγιο σε νοσοκομεία

Την άμεση διευθέτηση δύο σημαντικών ζητημάτων, τα οποία απειλούν την εύρυθμη λειτουργία των επιχειρήσεων του ιατροτεχνολογικού κλάδου, ζητά ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Ιατρικών και Βιοτεχνολογικών Προϊόντων (ΣΕΙΒ) από το υπουργείο Υγείας.

ΣΕΙΒ: Χωρίς λύση το θέμα των υλικών που παραδόθηκαν χωρίς τιμολόγιο σε νοσοκομεία

της Διονυσίας Προκόπη

Το πρώτο ζήτημα αφορά σε ατιμολόγητες προμήθειες που παραδόθηκαν αλλά δεν έχουν εξοφληθεί μέχρι σήμερα από τα δημόσια νοσοκομεία.

Πρόκειται για υλικά, τα οποία παραδόθηκαν με Δελτία Αποστολής, υπό τη διαδικασία του επείγοντος λόγω άμεσων νοσοκομειακών αναγκών – πχ. έκτακτα χειρουργεία - χωρίς να έχουν τιμολογηθεί, αφού δεν προϋπήρχε η σχετική προβλεπόμενη από τον Νόμο διαδικασία.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», αλλά και σε άλλα όπως στο Ιπποκράτειο Αθηνών, Π.Γ.Ν. Πατρών, Γ.Ν.Α. Γεννηματάς, Γ.Ν. Νίκαιας.

Η εξόφληση αυτής της κατηγορίας υλικών δεν καθίσταται εύκολη, ούτε στο πλαίσιο του Ν.4623 (ΦΕΚ Α’134, 9/8/2019) τον οποίο ψήφισε η νέα κυβέρνηση προσπαθώντας να τακτοποιήσει τις οφειλές που έχουν προκύψει από προμήθειες έως και 31/07/2019, σύμφωνα με τον ΣΕΙΒ.

«Ο ΣΕΙΒ θα περίμενε, βάσει του άρθρου 78 του Ν.4623, να ζητηθεί από τους προμηθευτές να προχωρήσουν σε τιμολόγηση των υλικών αυτών μετά την ημερομηνία δημοσίευσης του ΦΕΚ (09/08/2019) και να ζητήσουν βάσει του νόμου την εξόφλησή τους. Δυστυχώς όμως οι οικονομικές υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας καθοδηγούν τα Νοσοκομεία στο να ζητούν από τους προμηθευτές τιμολογήσεις προγενέστερες της 31ης Ιουλίου, πράξη αδύνατη και παράνομη για τις επιχειρήσεις-μέλη του Συνδέσμου» υποστηρίζει ο ΣΕΙΒ.

Αναφερόμενος στο ζήτημα, ο πρόεδρος του Συνδέσμου, Γεράσιμος Λειβαδάς, δήλωσε: «Ο ΣΕΙΒ ζητά από το υπουργείο Υγείας να προχωρήσει άμεσα σε λύση του συγκεκριμένου προβλήματος που δημιουργήθηκε, όχι από υπαιτιότητα των μελών του, τα οποία και υφίστανται τις συνέπειες. Οι επιχειρήσεις-μέλη του Συνδέσμου παρά τις αντιξοότητες συνεχίζουν να στηρίζουν τις νοσοκομειακές ανάγκες σε ιατρικά υλικά προς όφελος των νοσηλευόμενων».

Το δεύτερο ζήτημα που θέτει ο ΣΕΙΒ έχει να κάνει με το clawback, το οποίο ξεκίνησε να εφαρμόζεται στα ιατροτεχνολογικά προϊόντα από το 2017, για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ. Ο Σύνδεσμος υποστηρίζει ότι ο προσδιορισμός του προϋπολογισμού ανά κατηγορία υλικών, για το 2017 και το 2018, δεν έλαβε υπόψη τις πραγματικές ανάγκες των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ. Ως αποτέλεσμα, προέκυψαν απαράδεκτα υψηλά ποσοστά clawback για το 2017, που έφτασαν, σε ορισμένες κατηγορίες, έως και το εξοντωτικό 70%.

Ολοκληρωμένα στοιχεία για τα έτη 2018 και 2019 αναφορικά με το clawback δεν υπάρχουν μέχρι σήμερα, τονίζει ο ΣΕΙΒ. Συγκεκριμένα, τα στοιχεία που λείπουν είναι τα εξής: 1) δαπάνες του ΕΟΠΥΥ για το 2018, 2) δαπάνες Α’ εξαμήνου του ΕΟΠΥΥ για το 2019 και 3) προϋπολογισμός 2019. Και οι τρεις αυτές κατηγορίες θα πρέπει να προσδιοριστούν ανά κατηγορία αποζημιούμενων παροχών.

Η νέα αντιπρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, Θεανώ Καρποδίνη, δεσμεύθηκε σε πρόσφατη συνάντηση με το ΔΣ του ΣΕΙΒ, ότι θα δοθούν οι σχετικές απαντήσεις σε διάστημα δέκα ημερών από την ημερομηνία της συνάντησης (03/09/2019). Ωστόσο, μέχρι σήμερα δεν κοινοποιήθηκε κάτι στο Σύνδεσμο. «Κάθε καθυστέρηση σε τέτοια σοβαρά θέματα δημιουργεί περαιτέρω προβλήματα και κλίμα ανασφάλειας στον κλάδο, όπως το πρόβλημα στο κλείσιμο της χρήσης του 2018 κλπ.» καταλήγει ο ΣΕΙΒ.